Και τώρα, τρέχουμε: Σε κανονικούς προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει η κυβέρνηση

Όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει να δώσει μια ακριβή ημερομηνία σχετικά με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, η ίδια η κινητικότητα που παρατηρείται σε κυβέρνηση και κόμμα δείχνει ότι το πράγμα αρχίζει να… τρέχει.

Ειδικά μετά τον «χρησμό» του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΚΚΕ («μετά τον Απρίλιο όλες οι ημερομηνίες είναι ανοιχτές») είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε… κανονική προεκλογική φάση και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης, όταν δεν θα πραγματοποιεί περιοδείες στη χώρα, θα βρίσκεται

σε διαρκείς συσκέψεις με τους επιτελείς του στο Μαξίμου και στο κόμμα, ώστε, όταν πλέον προκηρυχθούν οι εκλογές, όλα να είναι έτοιμα, όπως είπε χαριτολογώντας στον Δημήτρη Κουτσούμπα, θέλοντας και να επαινέσει την εκλογική ετοιμότητα που παραδοσιακά επιδεικνύει το ΚΚΕ.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλει όσο το δυνατό συντομότερα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για τη νέα τετραετία, έργο που έχει αναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης. Το ζήτημα του προγράμματος αναμένεται να αποτελέσει το βασικό -αλλά όχι το μόνο- αντικείμενο μιας πρώτης διευρυμένης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα συμμετάσχει σχεδόν όλο το επιτελείο του γραφείου του, ομού μετά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, προκειμένου να γίνει το απαραίτητο brainstorming.

Φυσικά, το πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει μόνο ένα τμήμα της σύσκεψης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ, το πρόγραμμα των περιοδειών του Κ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα – με έμφαση στις περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει προβλήματα -, αλλά και η σύνθεση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Κάποιες αισιόδοξες φωνές εντός ΝΔ εκτιμούσαν ότι τα ψηφοδέλτια θα έχουν «κλειδώσει» ως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά κάποιοι πιο… ρεαλιστές εντός του κόμματος εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, χωρίς, φυσικά, να αποκλείονται ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ένα ζήτημα το οποίο παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα αφορά στον εκπρόσωπο του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πόντους στο πεδίο των εντυπώσεων με την ανακοίνωση της δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι κάποια ονόματα που «έπαιξαν» κατά το προηγούμενο διάστημα μάλλον αποσύρονται από το τραπέζι (αν ποτέ είχαν μπει…), ενώ κάποια νέα ονόματα που «παίζουν», οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα είναι υπό εξέταση. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα φανεί αν κάποιο πρόσωπο «παίρνει κεφάλι», χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Ένα ακόμα θέμα που θα απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα τη ΝΔ είναι το τι θα γίνει αν ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν επιτευχθεί ούτε στις δεύτερες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής («νόμος Θεοδωρικάκου»). Για την ώρα, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μοιάζει μακρινό, ιδίως μετά τις τελευταίες αψιμαχίες για το ζήτημα της Εύας Καϊλή, οπότε το ερώτημα είναι με ποιον θα μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν συμπληρώνει το πολυπόθητο 151. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ωστόσο αν τα κουκιά δεν βγαίνουν αλλιώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Το σίγουρο είναι ότι όσο θα προχωρούμε μέσα στο 2023, τόσο θα αυξάνονται και θα πληθύνονται οι συσκέψεις και οι διεργασίες, αλλά και το «ξεψάχνισμα» των βιογραφικών νυν και υποψηφίων βουλευτών, προκειμένου να αποφευχθούν… απρόοπτα όπως του Ανδρέα Πάτση και του Θέμη Χειμάρα, τα οποία πλήττουν την εικόνα συνολικά της κυβέρνησης και του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο πιθανό είναι ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο γύρω από τις εκλογές

Μητσοτάκης: Εκλογές από τον Απρίλιο και μετά

Γεωργιάδης σε Ηλιόπουλο: Είστε άθλια υποκείμενα, δεν θα ξανακερδίσετε εκλογές – Ο κόσμος σας σιχαίνεται! (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα