Κακοκαρία Elias: Δύσκολες ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Εύβοια – Αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με τις πλημμύρες ο Παλαμάς

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Μαγνησία και η Εύβοια, ενώ πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στη Φθιώτιδα, αλλά και τον Παλαμά Καρδίτσας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφηκαν στον Βόλο, καθώς η πόλη μετατράπηκε σε λιμνούπολη, με ανθρώπους χωρίς νερό και ρεύμα και δρόμους να σκάνε. Την ίδια ώρα σε Λάρισα και Καρδίτσα οι κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν και πάλι στα νερά, πριν καλά καλά στεγνώσουν από την προηγούμενη θεομηνία.

Σε συναγερμό

είναι ο Παλαμάς Καρδίτσας, καθώς οι τόνοι νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη. Οι κάτοικοι έλαβαν μετά τις 11 μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτά που άφησε όρθια η κακοκαιρία Daniel για τους κατοίκους στο Φύλλο της Καρδίτσας τα αποτελείωσε η χθεσινή νεροποντή που έπληξε στο σύνολό του τον νομό Καρδίτσας

«Όλο το χωριό έχει πλημμυρίσει, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Τα νερά έχουν σε πολλές περιπτώσεις εισβάλει πάλι μέσα στα σπίτια, με τους κατοίκους να βιώνουν ουσιαστικά μια δεύτερη καταστροφή σε λιγότερο από ένα μήνα» ανεφερε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι «ίδια κατάσταση μας περιγράφουν και στα γειτονικά Ορφανά που αδυνατούμε αυτή τη στιγμή να φτάσουμε, αφού ο δρόμος έχει ανοίξει στα δύο, όχι από τη νεροποντή, αλλά από τις αρχές, έτσι ώστε να υπάρξει μια διέξοδος στο νερό, αφού τα χωράφια δεξιά και αριστερά έχουν πλημμυρίσει», μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Κοντορούσης..

Σύμφωνα με τους ντόπιους σε λίγες ώρες τα νερά των ορεινών όγκων έφτασαν στα πεδινά και κατέληξαν σε φουσκωμένα ποτάμια.

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο – Πλημμύρισαν σπίτια, ΙΧ χάθηκαν στα λασπόνερα

Για δεύτερη φορά σε περίπου 20 ημέρες η εύρυτερη περιοχή του Βόλου «χτυπήθηκε» από ισχυρή κακοκαιρία.

Τα ποτάμια υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους λάσπης. Χωρίς ρεύμα και νερό έμεινε το 80% της πόλης. Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε 800 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 330 απεγκλωβισμοί.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής το απόγευμα της Τετάρτης (27/9) έλαβαν μήνυμα μέσω του «112» για απαγόρευση κυκλοφορίας. Με ενημέρωση της Αστυνομίας, λίγο πριν τις 16.00 της Πέμπτης αίρεται η απαγόρευση.

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην υδροδότηση καθώς και στο οδικό δίκτυο. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.

Η Αγριά Βόλου δέχτηκε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο, λόγω υπερχείλησης του ποταμού Κραυσίδωνα. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών προσπαθούν να απομακρύνουν τα στερεά υλικά που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Με βάρκες στο Σωτήριο Λάρισας

Έως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο Λάρισας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Το χωριό που επλήγη και στο πρώτο «κύμα» της κακοκαιρίας, εκκενώθηκε από κατοίκους το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο πέντε άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και παρέμειναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η στάθμη του νερού παραμένει σε επικίνδυνο ύψος, έχουν μετακινηθεί σε δημοτικό κατάστημα του χωριού, καθώς αρνούνται να φύγουν, ενώ με βάρκες θα τους εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό.

Στο Σωτήριο Λάρισας βρίσκεται και η 8η ΕΜΑΚ που με βάρκες έχουν μπει στο χωριό και επιχειρούν όπου χρειάζεται.

Βόρεια Εύβοια – Αποκλεισμένα τα χωριά λόγω καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο

Απελπισμένοι οι κάτοικοι και στη Βόρεια Εύβοια, καθώς για ώρες έβρεχε ασταμάτητα. Έχουν υπερχειλίσει ρέματα, ο Κηρέας στο Μαντούδι και το ρέμα Νηλέα. Κατολισθήσεις και φερτά υλικά απο το βουνό δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα χωριά αρκετά εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί.

Τις τελευταίες ώρες η βροχόπτωση έχει σταματήσει στην Εύβοια, ωστόσο ο καιρός παραμένει συννεφιασμένος. Στο χωριό Γούβες από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι και τις 11 το πρωί έβρεχε ασταμάτητα με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να κατέβουν από το βουνό μέσα στους κεντρικούς δρόμους, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και τα σπίτια ενώ μπορούσε να δει κανείς τις πέτρες και τα φερτά υλικά, τα οποία έφταναν κατά χιλιάδες από το βουνό.

Όμοια η εικόνα στις Ροβιές, στο Μετόχι, στη Λίμνη Ευβοίας όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με καταστροφές στους δρόμους, με πλημμυρισμένα σπίτια και ακόμη προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την κακοκαιρία που τους χτύπησε.

Φθιώτιδα: Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Εφιάλτης έχει γίνει για τους κατοίκους του οικισμού Πετρίλια στον δήμο Δομοκού το ρέμα της Κακάρας.

Το ρέμα έσπασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες με αποτέλεσμα το ορμητικό νερό να πνίξει το χωριό Πετρίλια.

Αυτή τη φορά πάντως οι κάτοικοι δεν κινδύνευσαν αφού είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση με μήνυμα από το 112 που τους ζητούσε να εκκενώσουν τον οικισμό.

Εξασθενεί από σήμερα η κακοκαιρία

Τα φαινόμενα αρχίζουν να εξασθενούν κι έρχεται μια γενικότερη βελτίωση του καιρού, οριστικά όμως αναμένεται να γίνει αισθητή από την Κυριακή μιας και το επόμενο 48ωρο θα βρέχει κατά τόπους.

Αύριο Παρασκευή η κακοκαιρία θα έχει τελειώσει, όμως ο καιρός τοπικά θα είναι άστατος, δηλαδή θα ξαναβρέξει το πρωί κυρίως σε ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, τοπικά στο Αιγαίο. Είναι πιθανό να ξαναβρέξει και στον Βόλο και στην Εύβοια για λίγο όμως.

Το μεσημέρι θα έχουμε μπόρες και σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Λιγότερες βροχές το Σάββατο, ακόμα καλύτερα τα πράγματα την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Μεγάλη καταστροφή στην Αγριά – Σπίτια πλημμυρισμένα και αυτοκίνητα βυθισμένα στη θάλασσα (Photos)

Εύβοια: Ορμητικά νερά γκρεμίζουν ολόκληρο σπίτι που βουλιάζει σαν…χαρτί – Βίντεο ντοκουμέντο

Δίκη Folli Follie: Ξεκίνησαν οι πρώτοι μάρτυρες – «Όχι» του δικαστηρίου στην παράσταση της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαρία Elias, Δύσκολες, Μαγνησία Φθιώτιδα, Εύβοια – Αντιμέτωπος, Παλαμάς,kakokaria Elias, dyskoles, magnisia fthiotida, evvoia – antimetopos, palamas