Κασσελάκης: «Ημέρα ντροπής για τον ελληνικό λαό η αποχή από το ψήφισμα για Γάζα»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μέσω δήλωσής του στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τη θέση που κράτησε η Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στην ψηφοφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, κατά την οποία η Ελλάδα

απείχε.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγραψε το εξής: «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε».

Ακόμα, ο Στέφανος Κασσελάκης συμπλήρωσε: «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.
120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε.
Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 27, 2023 ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Με την αποχή στον ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη

«Πυρά» προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την επιλογή της Ελλάδας να απέχει στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι με αυτή τη στάση, «ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη», ενώ σημειώνει ότι «έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Με την αποχή στο ψήφισμα ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός, ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη
 
Η επιλογή του κ Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή. Αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της. 
 
Η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή. Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, εγκρίνοντας με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα που παρουσίασε η Ιορδανία.
Πέρασε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 απείχαν και 14 – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών – ψήφισαν κατά.
Οι χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα που συνέταξαν τα αραβικά κράτη για την κρίση στη Γάζα:

Αυστρία
Κροατία
Τσεχία
Φίτζι
Γουατεμάλα
Ουγγαρία
Ισραήλ
Νήσοι Μάρσαλ
Μικρονησία
Ναούρου
Παπούα Νέα Γουινέα
Παραγουάη
Τόνγκα
Ηνωμένες Πολιτείες

Νωρίτερα, η τροπολογία επί του ψηφίσματος που είχε καταθέσει ο Καναδάς, προκειμένου να καταδικαστεί ονομαστικά η Χαμάς για τρομοκρατικές επιθέσεις, απορρίφθηκε.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν αντιδρώντας στο ψήφισμά της Γενικής Συνέλευσης, έκανε λόγο για «ημέρα της ντροπής» και αμφισβήτησε ακόμα πιο έντονα τον Οργανισμό λέγοντας ότι «ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ούτε μια ουγγιά νομιμότητας».
Πέραν της Ελλάδας απείχε και η Κύπρος, όπως επίσης και η Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή μάχη για προϋπολογισμό και Σύμφωνο Σταθερότητας

Η… ρωμαϊκή βίλα της Βασιλίσσης Όλγας: Η πρώτη σύγκρουση του Δούκα με την κυβέρνηση και πώς ο νέος δήμαρχος «στρεσάρει» το Μαξίμου

Κασσελάκης: Θέμα κοινής λογικής, ηθικής και ανθρωπιάς η στήριξη του ΕΚΑΒ και των εργαζομένων του με σωστές αμοιβές

Keywords
Τυχαία Θέματα