Κασσελάκης: Οι πρώτες αποφάσεις για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τα επόμενα βήματα – Ο Τσίπρας και οι άλλοι

Αν η εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με προεκλογική εκστρατεία λιγότερο από μήνα και με πραγματική παρουσία στο κόμμα περίπου ένα πεντάμηνο, ήταν ένα πραγματικά ανέλπιστο κατόρθωμα, η άσκηση της προεδρίας σε αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του ένα βουνό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στις τελευταίες εθνικές εκλογές

μία συντριπτική ήττα, παραμένει μεν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με λαβωμένη κοινοβουλευτική ομάδα και ο κομματικός μηχανισμός θέλει ολική… «ανακατασκευή».

Σε πρώτη φάση, από σήμερα κιόλας και στα επόμενα 24ωρα ο κ. Κασσελάκης έχει να εξετάσει, να λάβει αποφάσεις και να κάνει σημαντικές κινήσεις σε επτά μέτωπα.

1. Αρχής γενομένης από τη συνάντησή του σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, το πρώτο θέμα που καλείται να διαχειριστεί είναι η σχέση του με τον προκάτοχό του και τι ρόλο θα έχει εκείνος στο νέο πεδίο.

Ο κ. Τσίπρας τήρησε ουδετερότητα, αλλά στο παρασκήνιο όλοι γνωρίζουν ότι είδε εξ αρχής με θετικό μάτι την υποψηφιότητα του 35χρονου πολιτικού, τον οποίο άλλωστε ο ίδιος τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στις εθνικές εκλογές και του έδωσε την ευκαιρία της πολιτικής ανέλιξης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας πέρα από την εμπειρία και τη γνώση που έχει και προφανώς θα παράσχει κάθε βοήθεια στον νέο πρόεδρο, είναι και βουλευτής, άρα μπορεί να έχει και ένα κρίσιμο ρόλο στη Βουλή έτσι κι αλλιώς. Η γενικότερη στάση του κ. Τσίπρα και η σχέση με του με τον διάδοχό του θα παίζει ρόλο επίσης και στις νέες εσωκομματικές ισορροπίες. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

2. Παρουσία του ίδιου στη Βουλή και η διάταξη δυνάμεων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προφανώς θα έχει το αντίστοιχο γραφείο στη Βουλή.

Εντός των ημερών αναμένεται να μιλήσει και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Αλλά με κάθε τρόπο θα ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν είναι αρχηγός μόνο στην Κουμουνδούρου ή όπου αλλού, αλλά και στη Βουλή.

Από τα πιο δύσκολα που καλείται επίσης να κάνει ο κ. Κασσελάκης είναι το πώς θα διαμορφώσει τα πράγματα στη Βουλή και θα ανακατανείμει ρόλους.

Κατ’ αρχάς με τον ορισμό επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μία «ασφαλής» επιλογή είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις και τον εμπιστεύεται.

Αλλά και αυτή η απόφαση θα είναι μέρος ενός γενικότερου πλαισίου της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Τι ρόλο θα έχουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα επιφανή στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

3. Στελέχωση του επιτελείου του.

Η διάρθρωση της νέας ομάδας που θα τον πλαισιώσει είναι επίσης ένα κρίσιμο σημείο.

Θα πρέπει να κάνει μία δυναμική σύνθεση ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του (αρχής γενομένης από τη θέση του διευθυντή του γραφείου του), των πολιτικών στελεχών που συνέδραμαν στο εγχείρημα και άλλων κομματικών και «εξωκομματικών» στελεχών που θα αναλάβουν την αποστολή για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα της προοδευτικής παράταξης.

4. Αναμονή των κινήσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ήτοι της στάσης που θα τηρήσουν τα στρατόπεδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η πλευρά Αχτσιόγλου έχει πιο σύνθετη και δύσκολη θέση, ενώ το 43% πιθανόν να δημιουργεί την αίσθηση ενός ισχυρού πόλου έναντι της νέας ηγεσίας.

Η πλευρά Τσακαλώτου δείχνει να μην αποδέχεται εξ αρχής το αποτέλεσμα και απομένει να φανεί εάν θα δρομολογήσει την αποχώρησή της το συντομότερο ή αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί πολιτικές επιλογές τις οποίες θα θεωρήσει «μη αριστερές».

Το εάν θα βρεθεί ισορροπία είναι θέμα κινήσεων απ’ όλες τις πλευρές πάντως.

5. Σε συνδυασμό με το παραπάνω, ο κ. Κασσελάκης καλείται να λάβει αποφάσεις, μαζί με τα κομματικά επιτελεία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι δύσκολο και κρίσιμο συνέδριο όπως φαίνεται ήδη.

6. Στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κανείς δεν περιμένει μεγάλα πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες στις 8 Οκτωβρίου.

Αλλά δεν μπορεί η νέα ηγεσία να αφήσει στην τύχη τους, τους υποψήφιους στην αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον σε ορισμένες εμβληματικές μάχες (πχ. Δήμος Αθήνας), ο κ. Κασσελάκης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες – άλλωστε είναι και στην ομάδα που στηρίζει τον Κώστα Ζαχαριάδη προγραμματικά.

7. Κοινωνικός ακτιβισμός.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε χθες εκτενή αναφορά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Και είναι ένα δείγμα πώς βάζει στην κορυφή της ατζέντας του στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και σχεδιάζει δράσεις. Έχει διαμηνύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στην κοινωνία και οι πρώτες κινήσεις του αναμένεται να το σηματοδοτήσουν αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: «Η νίκη του Κασσελάκη τον καθιστά έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ελλάδα»

ΠΑΣΟΚ: Η ανάλυση για την νίκη Κασσελάκη αλλά και οι αλλαγές στο κόμμα – Οι σκέψεις Ανδρουλάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει την τακτική της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας,kasselakis, syriza, tsipras