«Καταστρέψαμε ρωσική κορβέτα στην Κριμαία» λέει η Ουκρανία – Τι απαντά στα σενάρια εκλογών ο Ζελένσκι (Video)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα την καταστροφή της ρωσικής κορβέτας «Askold», δύο ημέρες μετά την ουκρανική πυραυλική επίθεση εναντίον ναυπηγείου στο Κερτς, στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. Την ίδια ώρα τονίζει ότι δεν είναι «ώρα για εκλογές στην Ουκρανία» ενώ στη Ρωσία αντίστοιχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές

εκλογές του Μαρτίου, κίνηση η οποία το Reuters εκτιμά ότι θα του εξασφαλίσει την εξουσία μέχρι το 2030.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην καταστροφή του ρωσικού πλοίου στο ναυπηγείο του Κερτς», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ομιλία που δημοσιοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σήμερα βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Σαββάτου, κατά την οποία ένα από τα πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας επλήγη από πυραύλους SCALP που προμήθευσε η Γαλλία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν ένα βίντεο και μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνουν τη στιγμή που χτυπήθηκε το ρωσικό πλοίο «Askold» και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτό.

Ukrayna ordusu tarafından Storm Shadow seyir füzeleriyle hedef alınan Rus Donanması bağlısı Askold korvetinin vurulma görüntüleri. pic.twitter.com/wLbhgUO1fq

— M5 Dergi (@M5Dergi) November 6, 2023

Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει πάντως ότι «Δεν είναι η ώρα για εκλογές» στην Ουκρανία, βάζοντας τέλος στη σεναριολογία για τις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το 2024.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ότι είναι η ώρα για την άμυνα, τη μάχη, από την οποία εξαρτάται η τύχη του κράτους και του λαού, και όχι για φάρσα, που μόνο η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία. Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα για εκλογές», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία.

«Πρέπει να ενωθούμε, να μην διχαζόμαστε, να μην αναλωνόμαστε σε έριδες ή άλλες προτεραιότητες», προέτρεψε. Εάν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, οι βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί στην Ουκρανία φέτος τον Οκτώβριο και οι προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

«Δεν υπάρχει χώρος για αντιπαραθέσεις» δήλωσε απόψε ο Ζελένσκι. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σήμερα, σε καιρό πολέμου, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι απολύτως ανεύθυνο να θέτουμε ζήτημα εκλογών στην κοινωνία ελαφρά τη καρδία» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μεσούσης της συζήτησης στη χώρα για τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών σε καιρό πολέμου.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος μελετά και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα έθεταν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τις αρχές.

Reuters: O Πούτιν θα παραμείνει πρόεδρος της Ρωσίας τουλάχιστον έως το 2030

Από την άλλη μεριά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, μια κίνηση που αναμένεται να τον κρατήσει στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον το 2030, καθώς ο αρχηγός του Κρεμλίνου αισθάνεται ότι πρέπει να οδηγήσει τη Ρωσία στην πιο επικίνδυνη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters.

Μετά την εξουδετέρωση μιας ένοπλης ανταρσίας από τον αρχηγό της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ τον Ιούνιο, ο Πούτιν κινήθηκε για να υποστηρίξει την κύρια βάση του στις δυνάμεις ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις και με τους περιφερειακούς ψηφοφόρους έξω από τη Μόσχα.

Η ρωσική άμυνα, τα όπλα και οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί στα ύψη, ενώ ο Πούτιν έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις τους τελευταίους μήνες. «Η απόφαση έχει ληφθεί – θα θέσει υποψηφιότητα», δήλωσε μια από τις πηγές που έχει γνώση του σχεδιασμού.

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε με τη σειρά της ότι έχει ληφθεί η απόφαση και ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν προετοιμάζονται για τη συμμετοχή του στις εκλογές. Ακόμα, τρεις άλλες πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2024 είχε ήδη παρθεί. Σημειώνεται, ότι οι πηγές μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της πολιτικής του Κρεμλίνου.

Ενώ πολλοί διπλωμάτες, κατάσκοποι και αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν από τον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία εφ’ όρου ζωής, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση των σχεδίων του Πούτιν για επανεκλογή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα, προσθέτοντας: «Η εκστρατεία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα».

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη: Κοινός στόχος Ουάσιγκτον-Αθήνας η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

«Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά τη Γάζα»: Ο οδικός χάρτης της ΕΕ για την «επόμενη ημέρα»

Κρίσιμες ώρες στη Γάζα: Εν αναμονή του ολοκληρωτικού… «εκπολιτισμού» μετά το διπλωματικό φιάσκο – Το Ισραήλ «ξέρει πώς να φτάσει οπουδήποτε»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταστρέψαμε, Κριμαία, Ουκρανία –, Ζελένσκι Video,katastrepsame, krimaia, oukrania –, zelenski Video