ΚΚΕ: Αγώνας για την αποτροπή διαρροών και την περαιτέρω ενίσχυση στην τελική ευθεία

Με την ημερομηνία της κάλπης να πλησιάζει, το ΚΚΕ εντείνει τον προεκλογικό του αγώνα με τον πήχη να έχει τεθεί ψηλά, καθώς στόχος είναι τουλάχιστον η διατήρηση του αριθμού των 26 βουλευτών, κάτι που – όπως επισημαίνει διαρκώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας – απαιτεί ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ψήφων λόγω του «άδικου» νόμου που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου,

της ενισχυμένης αναλογικής.

Για τη διατήρηση του αριθμού των 26 βουλευτών θα πρέπει το ΚΚΕ να διατηρήσει τις νέες έδρες που έλαβε, μεταξύ αυτών και η Φθιώτιδα, όπου είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και είναι εμφανής η προσπάθεια να κερδηθεί το στοίχημα, το οποίο είναι και προσωπικό, καθότι η Λαμία είναι η γενέτειρα του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Επιπλέον, ο στόχος για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής δύναμης που πέτυχε στις εκλογές της 21ης Μαΐου περνά μέσα και από το να παραμείνει το ΚΚΕ τρίτη δύναμη στην Αττική, με ενίσχυση των ποσοστών του στις εργατικές και λαϊκές συνοικίες, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι, πρώτο μέλημα για τον Περισσό είναι να αποφευχθούν οι διαρροές όσο γίνεται και από εκεί και πέρα να εισρεύσει σημαντικός αριθμός καινούριων ψηφοφόρων στην κάλπη του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιείται η λογική της «χαμένης ψήφου» προς τα μικρότερα κόμματα, τα οποία ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει χαρακτηρίσει «μίας χρήσης», όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Νίκη αλλά και το ΜέΡΑ25, το οποίο, αν και διεκδικεί εκ νέου την είσοδο στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας σε πρόσφατη συνέντευξή του (εφ. «Μακεδονία») το ενέταξε στα κόμματα που ήδη επιτέλεσαν τον ρόλο τους και αποτελούν πλέον παρελθόν. Πόσες φορές, είπε, είδαμε τέτοια κόμματα «να “φουσκώνουν” από τη μιντιακή υπερπροβολή, χωρίς να τα έχει συναντήσει ποτέ κανείς στην πραγματική ζωή, να μπαίνουν στη Βουλή, να παίζουν έναν χρήσιμο για το σύστημα ρόλο, για παράδειγμα συμμετέχοντας σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση ή υπερψηφίζοντας μνημόνια κ.λπ., και μετά να εξαφανίζονται με την ίδια ευκολία, τροφοδοτώντας με στελέχη τα βασικά αστικά κόμματα; Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Ποτάμι, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛΛ, Ένωση Κεντρώων, ΔΗΜΑΡ και πρόσφατα ΜέΡΑ25».

Την ίδια ώρα, αντιδρά στην περίπου αντίστοιχη τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντάς την τρόπον τινά, καθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τις τελευταίες μέρες αναφέρει ότι δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν θα κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αντιθέτως χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη σημερινή ενίσχυση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση; Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε με το 30% αντιπολίτευση της προκοπής μέσα στη Βουλή και θα κάνει τώρα με 18 ή 20%;» ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Τσίπρα πως όποια προοδευτική ψήφος δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία απάντησε πως «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τα παλιά βρόμικα ΠΑΣΟΚικά κόλπα, του παλιού ΠΑΣΟΚ», που όμως «όταν ήταν ο ίδιος σε μονοψήφιο αριθμό ποσοστού δεν τα έλεγε αυτά», αλλά «έτσι είναι δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, έτσι είναι αυτό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε δε την αιχμή πως «τη Ν.Δ. την ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του και ως κυβέρνηση πριν, που ο λαός είχε νωπή τη μνήμη του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «και ως αντιπολίτευση τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπου πήγε και ψήφισε το 50%, δηλαδή 200 ολόκληρα αντιλαϊκά νομοσχέδια της Ν.Δ., και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους στη Ν.Δ., και βέβαια δικαιολογημένα μετά πανηγύριζε ο κ. Μητσοτάκης ότι “έβαψε” μπλε όλη τη χώρα». Από εκεί και πέρα, υπογράμμισε πως «και 1% παραπάνω στο ΚΚΕ, να πάει από το 7% στο 8%, σημαίνει δύο έδρες παραπάνω, σημαίνει δύο βουλευτές, οι οποίοι θα είναι πανταχού παρόντες και μέσα στη Βουλή να καταψηφίζουν, να εμποδίζουν αντιλαϊκά νομοσχέδια, μέτρα κ.λπ., και έξω από αυτή, στους αγώνες του λαού». Αντιθέτως, «1% παραπάνω για παράδειγμα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύο βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίζουν νόμους αντιλαϊκούς, γιατί έχουν κοινή κατεύθυνση στα βασικά προγράμματα αυτά τα κόμματα, και βεβαίως θα υπονομεύουν στην ουσία το εργατικό – λαϊκό κίνημα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Tα τρία επίπεδα της εκλογικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει να ζητά ευμεγέθη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή

Μικρή η ανταπόκριση στη ρύθμιση χρεών

Keywords
Τυχαία Θέματα