Κοτόπουλο φιλέτο στήθος, με μανιτάρια και τα μυστικά επιτυχίας για να γίνει τρυφερό

Μια εύκολη συνταγή για το πιο αγαπημένο και εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο, με τρυφερά φιλετάκια κοτόπουλου στο τηγάνι και ελαφριά και μεταξένια σάλτσα μανιταριών (με ή χωρίς κρέμα γάλακτος) που ετοιμάζεται σε 30 λεπτά. 

Με τα μικρά μυστικά στο τέλος της συνταγής για ζουμερό και τρυφερό αποτέλεσμα θα καταφέρετε να τους εντυπωσιάσετε όλους με την υπέροχη γεύση του κλασσικού αυτού πιάτου.

Υλικά για τη Συνταγή

700 γραμμάρια φιλέτο στήθος κοτόπουλο

Αλατοπίπερο κατά βούληση για το πασπάλισμα

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

350 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια μεγάλα, κομμένα σε φέτες

½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

3 κοτσανάκια πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Αλατοπίπερο

1/3 ή ¼ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Αρχικά, ζεστάνετε το φούρνο σας για λίγα λεπτά στους 100ο C, για να διατηρήσετε αργότερα το κοτόπουλο ζεστό.

2. Κόψτε τα φιλέτα στη μέση οριζόντια για να τα λεπτύνετε, καλύψτε μια επιφάνεια κοπής με πλαστική μεμβράνη, σκεπάστε τις φέτες κοτόπουλου με άλλο ένα κομμάτι μεμβράνης και κοπανήστε τα προσεκτικά με ένα ειδικό σφυράκι ώστε να λεπτύνουν κι άλλο και να απλώσουν λίγο. Θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφο πάχος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

3. Σκουπίστε τα και αλατοπιπερώστε τα και από τις δύο μεριές. Σε ένα μπολ βάλτε τη ρίγανη, την πάπρικα και τον κόλιανδρο, ανακατέψτε και περάστε τα φιλέτα με το μίγμα, προσέχοντας να καλυφθούν όλες οι πλευρές.

4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Ψήστε τα φιλέτα (τμηματικά, σε δόσεις) για 3-4 λεπτά από την μια πλευρά χωρίς να τα κουνήσετε, γυρίστε τα και συνεχίστε για 3 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο. Συνεχίστε έτσι με τα υπόλοιπα, βάλτε τα σε ένα πιάτο και διατηρήστε τα ζεστά στο φούρνο.

5. Στο ίδιο σκεύος, βάλτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και το βούτυρο και λιώστε το. Ρίξτε τα μανιτάρια σε φέτες και σοτάρετέ τα για 5 λεπτά να ροδίσουν λίγο. Αδειάστε το ζωμό, ρίξτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο και φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Μόλις μειωθεί ελαφρά η σάλτσα, χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος, αν επιθυμείτε. Αφήστε την να πάρει μια – δύο βράσεις και επαναφέρετε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Περιχύστε με τη σάλτσα, πασπαλίστε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Μυστικά για ζουμερό στήθος κοτόπουλου (χωρίς κρέμα γάλακτος)

Για ομοιόμορφο πάχος στα φιλέτα, κόψτε τα στη μέση οριζόντια σαν πεταλούδα και τρυφερέψτε τα με ένα σφυράκι (ρολάροντας με έναν πλάστη ή χτυπώντας με τον πάτο από ένα βαρύ τηγανάκι, αν δεν έχετε σφυρί) για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.Μην παραψήνετε τα φιλετάκια και μην τα γυρίζετε συνεχώς. Θα χρειαστούν περίπου 7 με 8 λεπτά για να ροδίσουν στο τηγάνι, με ένα μόνο γύρισμα. Τσεκάρετε κόβοντας ένα κομμάτι στο παχύτερο σημείο του κοτόπουλου ή μπήγοντας στο κέντρο του ένα θερμόμετρο ψησίματος και ελέγχοντας να είναι ζουμερό και λευκό (όχι ροζ) στους 71ο C εσωτερική θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης:

Τσιζκέικ μοχίτο για τη γιορτή της μητέρας

Ελαφριά μακαρονοσαλάτα «κοράλλι»

Κεκάκια με μαύρο σοκολατένιο πάτο και γέμιση τσιζκέικ

Keywords
Τυχαία Θέματα