Κρίση στη Μέση Ανατολή: Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά… υπάρχουν δυσκολίες

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο Μακρόν για τη δημιουργία «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς τη Λωρίδα της Γάζας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο της κριτικής προς την κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ,

σχετικά με το ψήφισμα για τη Γάζα.

Ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα διά θαλάσσης, ωστόσο επισήμανε και αυτός – μετά τις πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ – ότι το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο, χωρίς, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η στάση της χώρας μας ήταν σωστή και επιβεβλημένη, καθώς η πάγια θέση της Αθήνας είναι η ανάγκη καταδίκης της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση – κάτι που, όπως επισήμανε, δεν υπήρχε στο κείμενο του ψηφίσματος – και ότι στόχος της χώρας μας είναι να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση.

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να μην καταδικάζεται η Χαμάς», προσθέτοντας ότι η στάση της Ελλάδας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ευθυγραμμίστηκε με τις χώρες της ΕΕ και με την πρόταση του Καναδά που περιείχε καταδίκη της Χαμάς.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή να προκαλέσει νέα «κύματα» προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα, ο Π. Μαρινάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επανέλαβε ότι η πολιτική της για το μεταναστευτικό/προσφυγικό έχει αποδώσει καρπούς, αποκαλύπτοντας ότι τον τελευταίο μήνα οι ροές από Έβρο και νησιά του Αιγαίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Περί ελληνοτουρκικών

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στον διάλογο με την Τουρκία και για συνεργασία των δύο χωρών για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, λέγοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ωστόσο, με αφορμή νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, με αφορμή την κρίση στο Μεσανατολικό, ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι η Αθήνα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διαφυλάξει τον διάλογο με την Άγκυρα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει και άλλη πλευρά.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι ούτε η Τουρκία θα επιθυμούσε κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ σχετικά με το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου επανέλαβε μετ’ επιτάσεως ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει ούτε πρόκειται να κάνει κάποια υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Περί… ρεύματος

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του topontiki.gr, ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σχετικά με τα μέτρα υποστήριξης όσων καταναλωτών χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανσή τους, ενώ επανέλαβε ότι η πολιτεία θα είναι παρούσα αν υπάρξουν υπέρμετρες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και ότι οι πολίτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν υπερβολικές αυξήσεις, αν παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην αγορά.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι έκανε ειδική αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας ότι «σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφή την ελληνική θέση ότι μία λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο».

Διαβάστε επίσης:

Επίκαιρη ερώτηση Σίας Αναγνωστόπουλου για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο μεσανατολικό

Κυβέρνηση: Πώς η παρατεταμένη πολιτική ευφορία οδηγεί σε αδράνεια – Ακρίβεια, Υγεία, ενεργειακά και… Θεσσαλία στην τύχη τους

Κασσελάκης σε Κουρέτα: «Θα είσαι το πρότυπο του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση, Μέση Ανατολή, Παροχή, Γάζα …,krisi, mesi anatoli, parochi, gaza …