Κυδωνόπαστο, η πολυχρηστική λιχουδιά με την αρχαία προέλευση

Εξαιρετικά δημοφιλές σε πολλές χώρες το παστοκύδωνο ή κυδωνόπαστο είναι ένα πεντανόστιμο, αρωματικό γλύκισμα, γνωστό από την αρχαιότητα, που βρίσκει πολλές χρήσεις κυρίως σαν ντελικατέσεν.

Ταιριάζει ιδανικά με τυρί (γραβιέρα, χαλούμι ή και ανθότυρο) πάνω σε κράκερ, γεμίζει τοστ ή σάντουιτς, τρώγεται σκέτο σαν λουκουμάκι (συνήθως τυλιγμένο σε ζάχαρη), συνοδεύει κρεατικά και χρησιμοποιείται ακόμα και για τη γέμιση αρτοσκευασμάτων και την επάλειψη κέικ.

Υλικά
για τη Συνταγή

1 κιλό κυδώνια πλυμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους (το βάρος είναι μετά το ξεφλούδισμα)

750 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι

250 ml νερό

Εκτέλεση

1.Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και φέρτε σε βρασμό ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και το μίγμα αρχίζει να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το ακάλυπτο για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μην κολλήσει.

2. Μόλις το θερμόμετρο καραμέλας δείξει 100ο C είναι έτοιμο. Για να βεβαιωθείτε χωρίς θερμόμετρο, ρίξτε λίγο από το καυτό μίγμα σε ένα κρύο πιατάκι και περιμένετε μερικά λεπτά. Αν ζαρώσει όταν το σπρώξετε λίγο με το δάκτυλό σας, είναι έτοιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίστε το σιγανό βράσιμο και δοκιμάστε ξανά. Όσο περισσότερο βράζει, το κυδωνόπαστο θα αλλάζει και θα παίρνει πιο βαθύ χρώμα.

3. Λαδώστε ελαφρά με άοσμο λάδι ένα πυρέξ ή ένα σκεύος και αφήστε το στην άκρη.

4. Πολτοποιήστε το μίγμα με ένα ραβδομπλέντερ ή με έναν πολυκόφτη με λεπίδες, μέχρι να γίνει λείο.

5. Ρίξτε την καυτή πάστα στο προετοιμασμένο σκεύος ή φόρμα και ισιώστε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, στη συνέχεια καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 24-48 ώρες μέχρι να σφίξει καλά. Όταν είναι έτοιμο, αναποδογυρίστε σε πιατέλα και κόψτε το με το μαχαίρι σε σχήματα που επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Λιβανέζικη πίτα με μίγμα μπαχαρικών (zaatar manakeesh)

Τούρτα Ραφαέλο (Raffaello)

Μουχαλεμπί (πουτίγκα – κρέμα) με γάλα και ταχίνι, από τη Μέση Ανατολή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυδωνόπαστο,kydonopasto