Κυβέρνηση για ελεύθερους επαγγελματίες: Παραπομπή στη διαβούλευση για τις όποιες παρεμβάσεις

Για άλλη μια φορά και εν μέσω αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες – οι δικηγόροι, μάλιστα, μιλούν ήδη για κινητοποιήσεις – η κυβέρνηση παρέπεμψε στη διαβούλευση επί του φορολογικού νομοσχεδίου για τις όποιες παρεμβάσεις γίνουν πριν πάρει το δρόμο της ψήφισης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τι ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες – από αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι ελεύθεροι

επαγγγελματίες στήριξαν μαζικά ΝΔ – υπογράμμισε ότι θα δοθεί μεγάλη σημασία στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, όπου η κυβέρνηση θα ακούσει με μεγάλη προσοχή τις παρατηρήσεις και προτάσεις των άλλων κομμάτων και των φορέων, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει τη φιλοσοφία που διέπει το σχέδιο νόμου.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί κανέναν και ότι σέβεται τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που έχει αποδείξει με την μέχρι σήμερα πολιτική της, μέσω της οποίας προχώρησε σε φορολογικές μειώσεις και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ωστόσο, είπε, υπάρχει η πραγματικότητα ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό, κάτι που, όπως εξήγησε, δεν σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό φοροδιαφεύγει ούτε ότι το υπόλοιπο 29% δεν φοροδιαφεύγει, αλλά ότι χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις που θα ξεκαθαρίζουν περισσότερο το μαχητό του τεκμαρτού εισοδήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακούμε συνολικά την κοινωνία». Επίσης, διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, λέγοντας ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε απλώς για μια συζήτηση συνολικά για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί το 2027, ενώ διέψευσε επίσης και πληροφορίες για κατάργησης του μεταφορικού ισοδύναμου.

Σχετικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων «θα βρεθούν τα ζητήματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς από το topontiki.gr αν ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την αναμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ (δηλαδή, του Συμφώνου Σταθερότητας), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι θέσεις της χώρας είναι και γνωστές και σωστές, καθώς επικεντρώνονται στην αύξηση των κονδυλίων για τις φυσικές καταστροφές. Όσο για την επικείμενη αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, κατ’ αρχάς είπε ότι οίδιος δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη των συζητήσεων.

Εντούτοις, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η πολιτική της είναι σωστή και επιτυχημένη, καθώς και το ΑΕΠ αυξάνεται, και το δημόσιο χρέος μειώνεται, και παρέχεται στήριξη στους πολίτες, αλλά και υπάρχει δημοσιονομική σύνεση. Όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών ως τμήμα του δημόσιου χρέους, παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν των δηλώσεων που έχει κάνει ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ότι είναι ένα αίτημα που έχει αρχίσει να βρίσκει ευήκοα ώτα εντός της ΕΕ.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι δεν θα ήταν θεσμικά σωστό να σχολιάσει τα εσωτερικά ενός κόμματος ή διαδικασίες που άπτονται του καταστατικού του, αν και επισήμανε ότι η ΝΔ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της όσον αφορά σε ανοιχτές διαδικασίες. Από την άλλη, πάντως, σχολίασε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ότι τον αντιγράφει ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα, ιδίως για ένα ζήτημα όπως η ακρίβεια, η οποία πλήττει το σύνολο των πολιτών της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι «με τσιτάτα και συνθήματα δεν λύνονται προβλήματα» και χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως «λαϊκίστικο και παλιακό», από τον οποίο δεν έχει να κερδίσει τίποτα.

Τέλος, με αφορμή το νέο αιματηρό περιστατικό με θύμα νεαρό Ρομά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για μια υπόθεση που, όπως είπε, βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση. Ωστόσο, σε γενικότερο επίπεδο, υποστρήριξε ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα ρατσιστικών κινήτρων (τα οποία χαρακτήρισε ως «ποταπά») στη δράση της αστυνομίας, μιλώντας και πάλι για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία και αντιμετωπίζονται όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξιάδης για Τσακαλώτο, Πέρκα και Κούλογλου: Δεν είναι πολιτικά έντιμο να μην παραδίδεις την έδρα σου 

Σπίρτζης: Η διάσπαση μπορεί να είναι και προωθητική – Ο Τσίπρας δεν πρέπει να τοποθετηθεί (videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Κυρίτσης και Μηταφίδης – «Οδηγούμαστε σε εκφυλισμό»

Keywords
Τυχαία Θέματα