Λαγουβάρδος και Καλλιάνος για καύσωνα «Κλέων»: Πόσο θα κρατήσει – Πού θα είναι πιο ισχυρός

Ακραία ζέστη επικρατεί σήμερα (14/7) σε αρκετές πόλεις της χώρας καθώς ο καύσωνας «Κλέων» είναι εδώ, ανεβάζοντας τον υδράργυρο στα ύψη.

Αποπνικτική είναι από νωρίς το πρωί η ατμόσφαιρα στην Αττική ενώ «υποφέρουν» και άλλες περιοχές, όπως η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμα και στους 44 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα μετεωρολόγοι και επιστήμονες ανησυχούν τόσο για την ένταση όσο και για την μεγάλη διάρκεια του καύσωνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά καιρικά

μοντέλα, ο φετινός Ιούλιος ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, υπογραμμίζει ότι «οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες αρκετές ημέρες θα είναι κατά 5°C έως 10°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema, προειδοποιεί για την κορύφωση του «κύματος» υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/7-Σάββατο 15/7, κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που θα έρθουν αντιμέτωπες με άκρως υψηλές θερμοκρασίες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι: Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Λάρισα, Πελοπόννησος και Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο μέγιστο επίπεδο θερμοκρασιών η Αττική

Σύμφωνα με το meteo.gr, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/7 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης 2 προειδοποίησης καιρικών συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Παρασκευή και Σάββατο με 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

Η Παρασκευή 14/7 και το Σάββατο 15/7 θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, για την εβδομάδα που διανύουμε, διότι η επόμενη ενδέχεται κρύβει εκπλήξεις. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

Ας δούμε τις μέγιστες θερμοκρασίες σε πόλεις που είναι ευπαθείς στη ζέστη.

Ο υδράργυρος θα φτάσει:

στην Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,στη Λάρισα τους 43-44°C,στο Άργος τους 42-43°C,στις Σέρρες τους 41-42°C,στη Σπάρτη τους 42-43°C,στο Αγρίνιο τους 42-43°C,στη Θήβα τους 42-43°C,στη Λαμία τους 42-43°C,στην Καρδίτσα τους 42-43°Cστα Τρίκαλα τους 42-43°C

Οι παραπάνω θερμοκρασίες αφορούν σε περιοχές που είναι μακριά από τις θάλασσες διότι στα παραθαλάσσια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κατά 2-5°C χαμηλότερες.

Στα ορεινά μέρη, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Επίσης, όπως είναι φυσιολογικό, στα ορεινά τμήμα θα είναι επίσης χαμηλότερες οι θερμοκρασίες και έτσι, για παράδειγμα:

Στα 500 μέτρα υψόμετρο θα φτάνει τους 36-37°CΣτα 700 μέτρα τους 34-35°CΣτα 1000 μέτρα τους 31-32°C,Στα 1300 μέτρα τους 28-29°C

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς κατά προσέγγιση, διότι, ανάλογα με τον άνεμο και τις τοπικότητες ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ρέθυμνο: 46χρονος ιερέας χαστούκισε και έβριζε τη παπαδιά στη μέση του δρόμου

Το ΑΠΘ… εξαφάνισε το γκράφιτι με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (photos)

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 69χρονο που αυνανιζόταν μέσα σε αστικό λεωφορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαγουβάρδος, Καλιάνος, Κλέων, Πόσο, – Πού,lagouvardos, kalianos, kleon, poso, – pou