Λέκκας: Πρόβλημα στατικότητας θα αντιμετωπίσουν τα κτίρια στο Πήλιο (Video)

Tα προβλήματα και οι συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έχουν τέλος. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε πολλές απο τις κατοικίες στο Πήλιο θα είναι πλέον ακατάλληλες για χρήση, αφού οι αντοχές εξαντλούνται

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια

τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λέκκας οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών στο Πήλιο τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε παρόχθιες.

Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια» ανέφερε για τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.

Ο υδροφόρος ορίζοντας απειλεί τα σπίτια

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

Και όπως είπε, «έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά.

Συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Daniel: Αυτά είναι τα νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς

Μπέος: «Γραφικά κομματόσκυλα» λέει μετά το επεισόδιο με μέλη της ΚΝΕ (Photo/Video)

Πανεπιστήμια: Νέα παράταση στις εγγραφές πρωτοετών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λέκκας, Πρόβλημα, Πήλιο Video,lekkas, provlima, pilio Video