Με τρακτέρ… απέναντι στο Μαξίμου

Σε παρατεταμένη δοκιμασία της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει εξελιχθεί ο διαρκής αγώνας των αγροτών πανελλαδικά, που τώρα όχι μόνον κλιμακώνεται με ταυτόχρονα ολιγόωρα μπλόκα σε πολλούς οδικούς κόμβους και περιοχές, αλλά ανακοίνωσαν και… «προθεσμία» για απαντήσεις από τον πρωθυπουργό – βλέπετε ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να «σταθεί» αποτελεσματικά – προετοιμάζοντας τη μαζική κάθοδό τους στην Αθήνα, πιέζοντας για συνάντηση μαζί του.

Το εντεινόμενο μέτωπο με τους αγρότες προβληματίζει το κυβερνητικό «επιτελείο», που συνελήφθη

σε λήθαργο και σε προφανή υποτίμηση του εύρους – βάθους των προβλημάτων τους, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρά την προσπάθεια για «ολίγες» εμβαλωματικές «απαντήσεις», δεν περίμενε τη συνεχώς διογκούμενη διαμαρτυρία και διευρυμένη κινητοποίησή τους, η οποία μάλιστα έως σήμερα συναντά την ευνοϊκή υποδοχή από μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας!

Οι καθυστερήσεις, οι ανεπάρκειες και τα εύκολα λόγια των κυβερνητικών παραγόντων δεν βρήκαν καμιά υποδοχή (καλά, τόσο… σοβαρή «επαφή» είχαν με το μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου που τους στήριξε!) και οι εμφανείς – παρασκηνιακοί χειρισμοί αυτών των ημερών από κορυφαία κυβερνητικά – κομματικά στελέχη δείχνουν μεγάλη υστέρηση κατανόησης της οριακής κατάστασης των αγροτών μας, αλλά και ταλάντευση για τους τρόπους αντιμετώπισης των «τρακτέρ», όπως και για τα πραγματικά «περιθώρια» συμπληρωματικών κυβερνητικών μέτρων.

Ως «εφιάλτη» σκέφτονται το ενδεχόμενο πολιορκίας του Μαξίμου από εξοργισμένους αγρότες στο κυβερνητικό «επιτελείο» και γι’ αυτό αναζητούν εναγωνίως άμεσα και μεσοπρόθεσμα «αντίδοτα» ώστε να καμφθούν – έστω προσωρινά – οι εντάσεις και τα μπλόκα. Με καθυστέρηση «κατάλαβαν» στην κυβέρνηση ότι η σημερινή κοινωνική συμπάθεια στους αγώνες των αγροτών έχει να κάνει και με την παρατεινόμενη δυσφορία – ανησυχία των συμπολιτών μας για το τεράστιο κύμα ακρίβειας και αδηφάγου κερδοσκοπίας που αντιμετωπίζουν.

Οι αιφνιδιασμένοι επιτελάρχες στο Μαξίμου βλέπουν – όπως μαθαίνουμε – με έκπληξη, αμηχανία και αρκετή… ανησυχία το ρεύμα συμπάθειας στην κοινωνία να μην… κάμπεται (παρά τις σπασμωδικές προπαγανδιστικές κυβερνητικές βολές και κινδυνολογικές δηλώσεις περί μη δημοσιονομικής αντοχής, που πάντως γίνεται και «λάστιχο» για ορισμένους). Άλλωστε έως τώρα οι αγρότες έδειξαν αρκετή προνοητικότητα και «ευελιξία» σε μεθόδους, κινήσεις αλλά και διεκδικητικές δηλώσεις.

Η κυβερνητική προσπάθεια να προβληθεί περίπου ως «τσιμέντο» το ότι «έχουν δοθεί» όσα ήταν δυνατόν δεν θα «αντέξει» και θα είναι νέο λάθος να δίνονται σε… δόσεις κάποια πρόσθετα ψίχουλα χωρίς μια συνολική, συμφωνημένη και αποτελεσματική απάντηση – λύση, προφανώς πλέον με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θυμίζουμε ότι στο Βέλγιο τα τρακτέρ πολιόρκησαν το… σπίτι του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έφερε τον… «στρατό», αλλά τους είδε και συνομίλησε μαζί τους.

Θα μου πείτε ότι αυτά γίνονται εκεί, εδώ είναι… «Βαλκάνια» και οι πιέσεις, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις είναι περίπου αφορισμένες (εκτός αν γίνονται από ιεράρχες και παλαιοπαράγοντες, λέμε τώρα). Το περιβόητο επιτελικό κράτος κλονίζεται στα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής, παρά τις συχνές αλλαγές υπουργών και, ακόμη χειρότερα, είχαμε πέντε – ναι, πέντε – αλλαγές προέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στα σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Οποία επιτελική ποιότης!

Διαβάστε επίσης:

Τρακτέρ, επιστολές και… ψίχουλα

Οι πραγματικές προκλήσεις για τον Μητσοτάκη

Ο κυνισμός στην Υγεία

Keywords
Τυχαία Θέματα