Μέση Ανατολή: Επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου – Ισραηλινά drones χτύπησαν θέσεις της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο

Την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται και ενώ έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για την εκκένωση της Γάζας, ο πόλεμος φαίνεται να επεκτείνεται και προς Λίβανο, καθώς μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε και σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, όπως ενημέρωσε ο IDF.

Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Ιράν, τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία και τις αψιμαχίες με τον Λίβανο, ήρθε και η σημερινή δήλωση των μαχητών της Χεζμπολάχ για «πλήρη ετοιμότητα» να ταχθούν στο πλευρό της Χαμάς στον πόλεμο

με το Ισραήλ, κυρίως αν οι Ισραηλινοί προχωρήσουν σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Συναγερμός σήμανε για πιθανή διείσδυση στο βόρειο κιμπούτς Χανίτα στα σύνορα με τον Λίβανο, ο οποίος ήρθη αργότερα, αλλά και για ρουκέτες στην περιοχή του Ρεχοβότ. Σημειώνεται βέβαια ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετοί ψευδείς συναγερμοί στο Ισραήλ, καθώς η ένταση παραμένει υψηλή.

Παράλληλη αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός, πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή, ακόμη και εντός της επικράτειας του Λιβάνου.

Initial report – An IAF RPAV is currently striking terror targets belonging to the Hezbollah terrorist organization in Lebanon. Details to follow.

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 13, 2023

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε την παράλληλη επιχείρηση, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

#BREAKING

Israeli military acknowledges it is conducting airstrikes on Hezbollah positions in southern Lebanon #Lebanon #Israel #Hezbollah #Palestine #Gazagenocide #Gaza_under_attack

— Bablyon Bulletin (@BabylonBulletin) October 13, 2023

Νωρίτερα, το Reuters έκανε λόγο για ισραηλινό βομβαρδισμό προς την πόλη Νταϊρά στο νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ έπληξε ένα παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας και μια άλλη πηγή, αφού ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε για ύποπτη ένοπλη διείσδυση στην οποία είπε ότι απαντούσε με πυρά πυροβολικού.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στα σύνορα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι σημειώθηκε έκρηξη στον παρακείμενο φράχτη των συνόρων, ο οποίος υπέστη ελαφρές ζημιές.

Τα κρατικά μέσα του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι οβίδες έπληξαν την Άλμα Αλ-Σάαμπ και την Νταϊρά. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ανταλλάσσονται πυρά πυροβολικού μεταξύ του λιβανέζικου στρατού και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ισραηλινών ΜΜΕ επρόκειτο για διείσδυση τρομοκρατών, η οποία αναφέρθηκε στη Χανίτα, στη Δυτική Γαλιλαία, νότια των λιβανικών συνόρων. Μια έκρηξη έσπασε τον διαχωριστικό φράχτη κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, ισχυρίζονται οι IDF, (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις). Οι δυνάμεις του ισραηλινού πυροβολικού πυροβολούν στόχους πέρα από τα σύνορα. Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι ήχησαν σειρήνες για ρουκέτες στην περιοχή του Τελ Αβίβ και σε όλο το κεντρικό Ισραήλ. Λίγο αργότερα ωστόσο ο στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος και οι κάτοικοι ενός μεθοριακού χωριού, στους οποίους είχαν δοθεί οδηγίες να κλειδωθούν στα σπίτια τους, μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Το Al Jazeera από την πλευρά του μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί και ότι τα Ηνωμένα Έθνη στο νότιο Λίβανο κάλεσαν το προσωπικό τους στο δυτικό τομέα, να πάει σε καταφύγια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, στην περιοχή, μαχητές της Χεζμπολάχ ανατίναξαν το συνοριακό τείχος. Υπήρξε μάχη με τον ισραηλινό στρατό, με την κατάσταση να είναι πολύ τεταμένη.

#IsraelHamasConflict is escalating with #Hezbollah (#lebnon ) participating in it. #Israele attack on airport in #Syria is also escalating it. If such chain reaction continues than very soon it will take shape of #WorldWar3 . #UnitedNations must act urgently. pic.twitter.com/8HzAVrwTnP

— satyendra soni (@soni_saty) October 13, 2023

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε τέσσερις ισραηλινές θέσεις και επιβεβαίωσαν ένα χτύπημα.

Η στιγμή που ρουκέτες χτύπησαν δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο. Ρουκέτες έπεσαν σε μια περιοχή όπου ήταν παρούσα μια ομάδα δημοσιογράφων από τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, στο χωριό Άλμα ελ Τσάαμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας δημοσιογράφος του Reuters σκοτώθηκε και έξι ακόμα τραυματίστηκαν.

A journalist was martyred and an Al Jazeera reporter and photographer were injured in an Israeli bombing in southern Lebanon.#BREAKING_NEWS #Lebanon #AlJazeera #Palestine #Gaza #Israel #TelAviv #Hezbollah #Iceland #Palestina #McDonalds #Hamashttps://t.co/KpmSqxJd1n

— The News (@Thenews_Foun) October 13, 2023

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Ali Hashem του Al Jazeera από την πλευρά του Λιβάνου στα σύνορα: «Η ομάδα μας χωρίστηκε από αυτή την ομάδα. Πήγαν σε ένα σημείο με θέα το τοπίο. Ήταν συνάδελφοι από το Al Jazeera, από το Reuters, από το AFP. Φαίνεται ότι ένα βλήμα από τανκ τους χτύπησε άμεσα. Ήταν φρικτό. Η ομάδα ήταν καθαρή, όλοι φορούσαν κράνη και μπουφάν ασφαλείας με την ένδειξη “Τύπος”. Βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο. Ήταν σε ένα λόφο, ήταν ανοιχτό για να το βλέπουν όλοι. Δύο από τους συναδέλφους μας βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένας άλλος συνάδελφος, ένας πολύ καλός φίλος έχασε τη ζωή του».

In #Lebanon, journalists came under fire. It is reported that one person was killed and five wounded. pic.twitter.com/nC2gEpfOD3

— NEXTA (@nexta_tv) October 13, 2023Χεζμπολάχ: «Έτοιμη» για επέμβαση αν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι “πλήρως έτοιμο” να συνεισφέρει στις μάχες.“Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

“Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό”, είπε ο Κάσεμ.

Η οργάνωση έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ στην άλλη πλευρά των συνόρων του Λιβάνου αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα.

Όμως πηγές λένε πως η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα τις κινήσεις της έτσι ώστε να είναι περιορισμένου εύρους, αποτρέποντας μια μεγάλη υπερχείλιση στον Λίβανο, ενώ παράλληλα κρατάει απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κάσεμ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μιλάει δημόσια για τη βία. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

“Το ερώτημα είναι, αυτό που όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;” είπε ο Κάσεμ. “Θα συνεισφέρουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε”, είπε.

Διαβάστε επίσης:

Εγκλωβισμένη στη Γάζα η πεθερά του σκωτσέζου πρωθυπουργού – Αναρωτιέται «πού να πάει» στο «τελευταίο μήνυμα» της (Video)

Το Ισραήλ σφυροκοπά από αέρος τη Γάζα, «θα πεθάνουμε στα σπίτια μας» – Έληξε το τελεσίγραφο, νέο… 2 ωρών σε νοσοκομείο, επιδρομές στα περίχωρα, χτύπησαν κομβόι αμάχων

Νεκρός δημοσιογράφος του Reuters από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο – Τουλάχιστον 6 τραυματίες (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα