Μεταναστευτικό: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη

Περίπου 47 παιδιά εξαφανίζονται κάθε μέρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από δημοσιογράφους, που έδειξε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνολικά χαθεί τα ίχνη 50.000 προσφυγόπουλων, με το που πάτησαν το πόδι τους στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι δημοσιογράφοι της πρωτοβουλίας Lost in Europe ζήτησαν στοιχεία από 31 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 51.433 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

θεωρούνται «χαμένα» στο διάστημα 2021-2023. Ο πραγματικός αριθμός όμως μπορεί να είναι υψηλότερος διότι δεν έχουν τεκμηριωθεί αρκετές περιπτώσεις και σε ορισμένες χώρες δεν συλλέγονται στοιχεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

EXCLUSIVE! Our months-long investigation uncovers a shocking reality. More than 50,000 unaccompanied child migrants vanished in Europe between 2021-2023. Contacting 31 European countries, 20 responded, 7 lacked data, and 11 didn't respond.https://t.co/FcRLBuMGTT

Lost in Europe (@Lost_in_EU) April 30, 2024Ποιες χώρες δεν έχουν εικόνα για την τύχη των παιδιών

Σύμφωνα με το γράφημα που έχει αναρτήσει το CNN, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν καταγράφονται στοιχεία για  τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Στην Ισπανία τα ασυνόδευτα παιδιά περιλαμβάνονται στους ίδιους καταλόγους με τους ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες και στη Ρουμανία δεν συγκεντρώνεται κανένα στοιχείο για τα ανήλικα που φτάνουν στη χώρα, σύμφωνα πάντα με το CNN.

Οι αρχές σε Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Βρετανία, Μάλτα και Λουξεμβούργο δεν απάντησαν στο αίτημα των δημοσιογράφων για την παροχή στοιχείων για την τύχη των προσφυγόπουλων.

Οι αριθμοί δείχνουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου

Η Άαγκε Άιεβεν, γενική γραμματέας της οργάνωσης Missing Children Europe, που είναι μια οργάνωση-ομπρέλα αντίστοιχων εθνικών πρωτοβουλιών στην ήπειρο, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων που χάνονται στην Ευρώπη πρέπει να μας κινητοποιήσει για να αποκαλυφθούν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις που δεν τις γνωρίζουμε. «Γίνεται ορατό πλέον μεγαλύτερο μέρος του παγόβουνου και αυτή είναι θετική εξέλιξη», είπε, επισημαίνοντας ότι στο κάτω μέρος αυτού του παγόβουνου υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις.

Η Ιταλία και η Αυστρία είναι οι χώρες με τις περισσότερες καταγραφές εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων- 22.899 στην Ιταλία και 20.077 στην Αυστρία. Ακολουθούν το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ελβετία, όπου έχουν καταγραφεί από 1.200 έως 2.200 περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων.

Επισημαίνεται ότι οι υψηλότεροι αριθμοί στην Ιταλία και την Αυστρία δεν σημαίνει ότι είναι οι χώρες που έχουν και τα περισσότερα κρούσματα, αλλά τα πιο συστηματικά καταγεγραμμένα στοιχεία. Η Άαγκε Άιεβεν επισήμανε την ανάγκη να συγκεντρωθούν στοιχεία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Γιατί εξαφανίζονται τα παιδιά στην Ευρώπη

Όσο για την τύχη των παιδιών, η Άιεβεν είπε ότι «αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να μπουν στο στόχαστρο λαθροδιακινητών».

Στις εξαφανίσεις ανηλίκων προσφυγόπουλων παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες. Υπάρχουν φόβοι ότι κάποια παιδιά τα εκμεταλλεύονται οι διακινητές και άλλα εξωθούνται στη βιομηχανία του σεξ.  Ορισμένα παιδιά μπορεί να εξαφανίζονται με δική τους πρωτοβουλία είτε γιατί δεν εμπιστεύονται τις αρχές, είτε για να ξεφύγουν από ανασφαλείς χώρους υποδοχής. Κάποια καταφέρνουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες φεύγοντας από την χώρα άφιξης, με στόχο να επανενωθούν με συγγενείς τους ή φίλους, χωρίς όμως να καταγράφονται στα επίσημα αρχεία.

Μελέτη που έγινε το 2022 από το πανεπιστήμιο της Γάνδης έβγαλε το συμπέρασμα ότι το 84% των ανήλικων προσφυγόπουλων βιώνουν κάποιου είδους φυσική βία κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη και πάνω από το 90% έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων περιστατικών.

Τα παιδιά είναι περίπου το 40% των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Πρόκειται κυρίως για παιδιά που προσπαθούν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες και χιλιάδες χάνουν τις οικογένειές τους και ταξιδεύουν μόνα τους. Η χώρα απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι το Αφγανιστάν – το ένα στα τρία παιδιά που έφτασαν ασυνόδευτα στην Ευρώπη στο διάστημα 2021-2023 προερχόταν από το Αφγανιστάν. Άλλες χώρες προέλευσης παιδιών είναι η Συρία, η Τυνησία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η οργάνωση Lost in Europe.

Η Πατρίτσια Ντουρ, διευθύντρια της οργάνωσης ECPAT UK για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, επισήμανε στους δημοσιογράφους της πρωτοβουλίας Lost in Europe ότι η κατάσταση συνιστά μείζονα κρίση προστασίας παιδιών «που επιδεινώνεται από τις τιμωρητικές πολιτικές στα σύνορα και την έλλειψη ασφαλών και νόμιμων οδών για τα παιδιά στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των κρατών-μελών με ασφάλεια».

Η Πατρίτσια Ντουρ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στα ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η νέα Συμφωνία για την Μετανάστευση και το Άσυλο, που εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Μέτρα όπως ο εγκλεισμός παιδιών σε κέντρα κράτησης για να ελέγχονται συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα εντείνουν την ευαλωτότητα, τις εξαφανίσεις, την βία και τα δίκτυα διακινητών», είπε η Πατρίτσια Ντουρ.

Διαβάστε επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τα… άκουσε από ακτιβίστρια για τη Γάζα – «Είσαι εγκληματίας πολέμου» (videos)

Βασιλιάς Κάρολος: Επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του – Επίσκεψη σε κλινική για καρκινοπαθείς (Video/Photos)

ΕΕ: Έρευνα της Κομισιόν κατά της Meta για πιθανή ρωσική παραπληροφόρηση ενόψει ευρωεκλογών

Keywords
Τυχαία Θέματα