Μη κρατικά ΑΕΙ: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή

Για όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε καμία αμφιβολία.

Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έθεσε το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «συμμετείχα

σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και αναφέρθηκα ακριβώς στην ανάγκη επιτέλους να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εκείνες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν την πατρίδα μας πίσω. Ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε αυτό το μονοπώλιο και το σπάμε», κάνοντας, μάλιστα λόγο και για «γενιές ΔΑΠιτών έδωσαν αγώνα για να επιτύχουμε αυτήν την μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και επιτέλους την κάνει πράξη».

Θέτοντας αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «πέταξε το γάντι» στην αντιπολίτευση η οποία σύσσωμη κατηγορεί την κυβέρνηση για αντισυνταγματικό νομοθέτημα, επιτιθέμενος, μάλιστα, προσωπικά στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη («λέει “όχι”, αλλά, προσέξτε, ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου τώρα εσείς αυτή την αντίφαση. Αν δηλαδή το πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε ο κ. Κασσελάκης θέλει να έρθει και να ιδρύσει παράρτημα εδώ στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν πρέπει να έρθει;»), και του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη («θα πω μόνο ότι μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση, μπερδεύοντας ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες του. Την ώρα που πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της συνταγματικότητας αλλά και της αναγκαιότητας της ρύθμισης»).

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η ΝΔ κατά πάσα πιθανότητα θα «περάσει» μόνη της το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή, καθώς:

·        Υπάρχουν τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτού του είδους τις «ρωγμές» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για πολιτικά κέρδη, αλλά και για λόγους εντυπώσεων.

·        Αναμένεται να συνεχίσει να στοχοποιεί τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους για υποκρισία και «κωλοτούμπες», με στόχο να απαξιώσει στα μάτια των πολιτών τις πολιτικές τους θέσεις και συνολικά τον προοδευτικό χαρακτήρα που τα κόμματα αυτά διεκδικούν.

·        Αναμένεται να στείλει εκ νέου μήνυμα «νομιμότητας» κατά των κινητοποιήσεων των φοιτητών, αφού ήδη, από την Παρασκευή κατέστησε σαφές ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε επί της ουσίας το πανεπιστημιακό άσυλο. Και όποτε χρειάζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο θα το κάνει, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους είναι δικό τους πρόβλημα», βάζοντας στο «παιχνίδι» και τις διοικήσεις των δημοσίων πανεπιστημίων.

Φυσικά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την «επόμενη ημέρα», δηλαδή, για πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νομοσχεδίου με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Στήριγμά της είναι ότι συνταγματολόγοι όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Μανιτάκης, οι οποίοι δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ, έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ωστόσο, δεν αγνοεί ότι πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν στηριχθεί πάνω στις προβλέψεις του άρθρου 16, καθώς και ότι άλλοι έγκριτοι συνταγματολόγοι θεωρούν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Ωστόσο, αυτή είναι μια μάχη που θα δοθεί σε δεύτερο χρόνο, και προς το παρόν το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στο τι θα γίνει τελικά στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

«Κόσμος»: Αυτά είναι τα 30 μέλη του νεοσύστατου πολιτικού φορέα – Γραμματέας ο Πέτρος Κόκκαλης

Νίκος Παπανδρέου: «Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Και ο Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Keywords
Τυχαία Θέματα