Μη κρατικά ΑΕΙ: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ποιους θα βάλει στο στόχαστρο

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να ανέβει στο βήμα της Βουλής, προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Αθήνα.

Πέραν από τη βαρύτητα που η κυβέρνηση δίνει στη συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια (που, άλλωστε, αποτελεί διακαή πόθο

της ΝΔ εδώ και πολλά χρόνια), η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή έχει και άλλους σκοπούς και στόχους, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει, όχι μόνο να στηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά και να κερδίσει και πολιτικούς «πόντους», καθώς εκτιμάται ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να «σκοράρει» πολλαπλά έναντι της αντιπολίτευσης, η οποία συλλήβδην έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί στην ομιλία του πάνω σε … άξονες, προκειμένου και να στηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά και, όπως λένε πληροφορίες από την κυβέρνηση, να εκθέσει με οριστικό τρόπο την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα:

● Δημόσια πανεπιστήμια: ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι το 70% του περιεχομένου του νομοσχεδίου αφορά στην ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς προβλέπει χρηματοδότηση από προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ που φθάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να τονίσει ότι από το 2019 ως σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε διαρκή αύξηση στα κονδύλια που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση, μαζί με διάφορες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν ενισχύσει την ασφάλεια, τη λειτουργεία τους και το επίπεδο σπουδών.

● Μη κρατικά ΑΕΙ: όσον αφορά στην δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η θεσμοθέτησή τους αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και επιδίωξή της εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, θα υπογραμμίσει ότι η ίδρυσή τους θα γίνει με τους πλέον αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και ότι η λειτουργία τους θα ελέγχεται διαρκώς από την ΕΘΕΑΕ, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα αποτρέψει την «έξοδο» Ελλήνων φοιτητών προς το εξωτερικό και προοπτικά θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.

● Αντιπολίτευση: σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για υποκρισία, λαϊκισμό, «κωλοτούμπες» και αποκοπή από την κοινωνία η οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάσσεται πλειοψηφικά υπέρ της μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα κατηγορήσει προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ότι ενώ ο ίδιος σπούδασε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αρνείται στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να σπουδάσουν σε παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα. Επίσης, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, αναμένεται να επισημάνει ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι – προερχόμενοι, μάλιστα, από το χώρο της κεντροαριστεράς, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος – έκριναν ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

ΠΑΣΟΚ: ειδικά για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιφυλάξει… ειδική μεταχείριση, καθώς στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φανεί ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι αδυνατεί να διατηρήσει μια θέση για ένα κρίσιμο θέμα, ότι υπεκφεύγει και ότι μοιάζει να ακολουθεί την ίδια στάση που είχε τηρήσει και στο παρελθόν, όταν είχε τεθεί ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στο ίδιο πλαίσιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε «πράσινο» ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Φυσικά, ανάλογα με την πορεία της συζήτησης, ο πρωθυπουργός θα προσαρμόσει και την ομιλία του, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να επικεντρωθεί στο «επίμαχο» ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να το «κεφαλαιοποιήσει» σε πολλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση με φυλλάδια στο σπίτι Πιερρακάκη – Για «θιασώτες της πολιτικής βίας» κάνει λόγο ο υπουργός, καταδικάζουν τα κόμματα

Τέμπη: Ερώτηση Κουντουρά σε Κομισιόν για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων

Κατσιβαρδάς: Από «Σπαρτιάτης» υπέρμαχος των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΕΙ, Μητσοτάκης, Βουλή,aei, mitsotakis, vouli