Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας»

«Το ελληνικό φάρμακο εκπροσωπείται από σπουδαίες επιχειρήσεις. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν υπάρχουν. Και υπάρχουν εδώ αυτές οι σπουδαίες επιχειρήσεις, με την άψογη ποιότητα των προϊόντων που παράγουν και τις νέες επενδύσεις που γίνονται». Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για

τα «90 χρόνια ελληνικό φάρμακο», που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι: «Πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, ώστε να γίνει η βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες, μπορούμε να φθάσουμε χώρες, όπως η Ιρλανδία. Θα χρειαστούμε τη διαβούλευση και τη συμμετοχή σας». Απευθυνόμενος στα στελέχη των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει όλα τα μέσα και την πολιτική της θέληση: «Με σχέδιο να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Σας καλώ, λοιπόν, όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτή την προσπάθεια, θα χρειαστούμε την διαβούλευση, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή σας.

Είμαστε εδώ για να πετύχουμε ένα νέο σχέδιο βασισμένο πάνω σε μια Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική» είπε ο Υπουργός Υγείας. Δίνοντας μάλιστα και το στίγμα της πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου που σχεδιάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε πως: «Αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαφή του κ. Χρυσοχοΐδη με τη φαρμακοβιομηχανία μετρά δεκαετίες. Η πρώτη του εμπειρία με τον απαιτητικό και δύσκολο χώρο του φαρμάκου, ήταν στα πρώτα του βήματα στην πολιτική, και συγκεκριμένα όταν ανέλαβε καθήκοντα

υφυπουργού Εμπορίου και έπειτα Ανάπτυξης. «Πήρα το βάπτισμα του πυρός, περνώντας από το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής μου. Κολύμπησα στα βαθιά και ασχολήθηκα με την επιχειρηματικότητα, προερχόμενος από την Περιφέρεια, από τη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε, κάνοντας αναδρομή σε εκείνα τα χρόνια.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, εκείνη την εποχή τον σημάδεψαν τρία πρόσωπα. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος, ο ιδρυτής της βιομηχανίας DEMO, Σταύρος Δέμος και ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.

Τα 45 εργοστάσια στην Ελλάδα παράγουν το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Παράγουμε το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη. Από τα 400 εργοστάσια, τα 45 είναι στην Ελλάδα, πρόκειται για το 10% του παραγωγικού ιστού. Είμαστε ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς παραγωγικούς ιστούς της Ευρώπης. Προσφέρουμε στη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια και αυτονομία στο φάρμακο, ισχυρή βιομηχανία και εθνική συνοχή», ανέφερε στην ομιλία του.

Την εκδήλωση της ΠΕΦ τίμησαν με την παρουσία τους επιφανή στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Διαβάστε επίσης:

«Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει»: Δωρεάν εξετάσεις σε 6 δήμους από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

ΠΟΕΔΗΝ: Φεύγουν 6.000 συμβασιούχοι από τα νοσοκομεία και έρχονται εργολάβοι με …μπράβους

Αυτοάνοσα: Το «φάρμακο» της φύσης που τα καταπολεμά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υψηλή,michalis chrysochoΐdis, ypsili