Μητσοτάκης με Μερτς: Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη στάση της ήταν αντιπαραγωγική

Ως ένα… ορντέβρ, πριν από το «κυρίως πιάτο», δηλαδή, τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο την Τρίτη, μπορεί να θεωρηθεί η συζήτηση της Δευτέρας στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τίτλο: «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο», του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του CDU, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς είχαν μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της επίσκεψης στη Γερμανία του Τούρκου

προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσκεψης που έχει προκαλέσει εντάσεις στο Βερολίνο, ιδίως μετά τη στάση που ο Τούρκος ηγέτης κρατά έναντι της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή (αποκάλεσε τους μαχητές της Χαμάς «μουτζαχεντίν», ήτοι «μαχητές της πίστης» και έχει εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας).

Διαφωνώ αλλά καλωσορίζω

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη “θετική” ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις» και τονίζοντας ότι «έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς».

Περί μεταναστευτικού

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος “μαγνήτης” για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών». Ωστόσο, σημείωσε ότι «είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού».

«Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική πειθαρχία»

Με δεδομένα τα όσα είπε ο Φ. Μερτς για τη στάση του τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναθεώρησης της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής, είναι δέσμευση μου προς τους Έλληνες πολίτες να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση», και τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Κομισιόν για «ιδιοκτησία» της δημοσιονομικής πολιτικής κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά και για μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων που θα τίθενται.

Μάχη με τη φοροδιαφυγή

Όσον αφορά δε τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «περιμένω να συμφωνήσουμε τους νέους κανόνες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πριν το τέλος του έτους. Όταν βλέπεις τώρα το ελληνικό χρέος, διαπραγματεύεται στα επίπεδα του ισπανικού χρέους και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερα των ιταλικών, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αγορές πάντα μας παρακολουθούν, πέρα από δημοσιονομικούς κανόνες. Πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με αναπτυξιακές πολιτικές, όχι με υπερφορολόγηση», προσθέτοντας ότι η νέα θητεία της κυβέρνησης «θα εστιαστεί περισσότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους προς το τέλος της θητείας μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του CDU ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης «έλεγα ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση. Έπραξε σωστά η Άνγκελα Μέρκελ κι ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της», προσθέτοντας ότι «πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά το πόσο η ΕΕ κι εμείς ως Γερμανία λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν 10 χρόνια», αλλά και αποδεχόμενος ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά.

Διαβάστε επίσης:

Θετικό κλίμα στη συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ – Τι συμφώνησαν

Λούλης για εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τελειώνει, χρειάζεται εμπλουτισμό, δεν είναι τελειωμένος ο Κασσελάκης

Νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση προτεραιότητα η ανασύνταξη μετά το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» – Αποχωρήσεις «με δόσεις», «καρφιά» και μήνυμα ενότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Μερτς, Πείσαμε, Τουρκία,mitsotakis, merts, peisame, tourkia