Νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική

Στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Άρχισε η Χαμάς με την εισβολή στο Ισραήλ, που έγινε με τις ευλογίες της Τεχεράνης, και συνεχίζει το Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παίζει όλα τα χαρτιά του για να επιβιώσει πολιτικά. Αυτή την ανθρωποσφαγή παρακολουθούν η Δύση, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και ο αραβικός κόσμος σαν να είναι κάτι που δεν αφορά

κανέναν.

Ο Νασράλα ως «Πόντιος Πιλάτος»

Το Ιράν προσυπογράφει τη νέα «Νάκμπα» των Παλαιστίνιων στο όνομα της «καταστροφής του Ισραήλ». Το ομολόγησε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος, τη μέρα που οι Παλαιστίνιοι περίμεναν πως θα κήρυττε πόλεμο στο Ισραήλ για να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, περιορίστηκε να… επαναλάβει τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Νασράλα με εμπρηστική ρητορική μίλησε για τη «Μέρα των Μαρτύρων» της Χεζμπολάχ και την επίθεση που έγινε πριν από 40 χρόνια στον Λίβανο, από βομβιστή αυτοκτονίας που πήρε μαζί του 80 Ισραηλινούς, αλλά ουσιαστικά έμεινε στα λόγια. Προς απογοήτευση των Παλαιστίνιων προσφύγων που ζουν στους καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα στη Βηρυτό.

Αμηχανία στην Αραβο-ισλαμική Διάσκεψη

Την ίδια μέρα γινόταν η Αραβο-ισλαμική Διάσκεψη στο Ριάντ, με τη συμμετοχή του Ιρανού Προέδρου, που πήγε πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία αφότου αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών τον περασμένο Μάρτιο. Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου οι ηγέτες καταδίκασαν «την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές που διαπράττει η κατοχική κυβέρνηση». Ζήτησαν επίσης να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και να καταδικαστεί η ισραηλινή επίθεση από τον ΟΗΕ. Δηλαδή, έμειναν στα αυτονόητα.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα της συνόδου; Όπως έγραψε ο Χάσεμ Αχέλμπαρα, αναλυτής του Al Jazeera, «έγινε για χάρη μιας φαινομενικής ενότητας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο». Το κοινό ανακοινωθέν χαρακτηρίστηκε «άνευρο», που συντάχθηκε για «δημόσια κατανάλωση», με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς πρέπει να λυθεί το Παλαιστινιακό, ούτε υπάρχει μηχανισμός για την υποστήριξη μιας εκεχειρίας και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου. Το μόνο που απασχολεί τους Άραβες που κολυμπούν στο πετρέλαιο είναι να μην δουν τους Παλαιστίνιους να μπαίνουν στα πόδια τους. Μακριά απ’ αυτούς και όπου να ’ναι.

Ενοχλητικός πονοκέφαλος για τη Δύση

Κι αφού ο ίδιος ο αραβικός κόσμος δεν έχει ενιαία γραμμή για το Παλαιστινιακό, γιατί να έχουν οι Δυτικοί; Σε αυτό το στρατόπεδο τα πράγματα είναι πιο κατανοητά: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο για το Ουκρανικό και δεν έχουν την πολυτέλεια να ασχοληθούν και με τη Μέση Ανατολή. Εκεί μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά το Ισραήλ, που έχει – ούτως ή άλλως – την αμέριστη συμπαράσταση του Λευκού Οίκου. Οι όποιες αμερικανικές «πρωτοβουλίες» για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι διακηρύξεις για να σωθούν τα προσχήματα.

Ρωσία και Κίνα με δική τους ατζέντα

Η Ρωσία δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί στο πρόβλημα, αντίθετα μάλλον την εξυπηρετεί η ανάφλεξη στη Γάζα, αφού στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που προοριζόταν για την Ουκρανία διοχετεύεται πλέον στο Ισραήλ. Άρα ο Πούτιν κερδίζει χρόνο σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο για να… τελειώσει τη δουλειά στην Ουκρανία.

Η κρίση αυτή εξυπηρετεί και την Κίνα, στον βαθμό που ο Λευκός Οίκος είναι αναγκασμένος να στραφεί στη Μέση Ανατολή και να αφήσει προσώρας στην άκρη την Ταϊβάν και την επιβολή του αμερικανικού μοντέλου για τον έλεγχο του Ειρηνικού.

Η ανυπαρξία του ΟΗΕ

Αυτές οι ισορροπίες αντανακλώνται και στα Ηνωμένα Έθνη, όπου δεν έχει καταστεί εφικτό ούτε καν να συνταχθεί ένα κείμενο, έστω για τα μάτια του κόσμου, που να ζητά το αυτονόητο: την κατάπαυση του πυρός.

Ως εκ τούτου το Ισραήλ μπορεί να διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Δεν πρόκειται να κληθεί να λογοδοτήσει ούτε κινδυνεύει με προσαγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Εξάλλου οι μεγάλοι παίκτες σε αυτή τη σκακιέρα (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Κίνα) είναι μεταξύ αυτών που δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο συγκροτήθηκε με σκοπό να δικάζει οποιονδήποτε κρίνεται υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συντριβή του παλαιστινιακού λαού στις νέες Συμπληγάδες

Η νέα ψυχροπολεμική περίοδος και η αποπαγκοσμιοποίηση που επιφέρει ο σχηματισμός νέων σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις υπερδυνάμεις συνιστούν μία γεωπολιτική υπερδομή, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών που συγκροτήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πολ Μέισον, Βρετανός αναλυτής και συγγραφέας, γράφει στο Social Europe και στο IPS Journal ότι τη διάσπαση του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου σε νέες αντίπαλες σφαίρες επιρροής και τη βαλκανοποίηση της πληροφορίας εκμεταλλεύονται η Ρωσία και η Κίνα, που αναπτύσσουν συστημικό ανταγωνισμό με τη Δύση και έχουν καταφέρει να προσδέσουν στο άρμα τους ολιγαρχίες και αποτυχημένες «δημοκρατίες». Σε αυτό το διεθνές σκηνικό το Παλαιστινιακό συντρίβεται (άλλη μια φορά) στις Συμπληγάδες της κατάρρευσης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.

Η αγωνιώδης υπενθύμιση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι «ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες» απευθύνεται σε ηγέτες που έχουν χάσει την ακοή τους. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου αποδεικνύεται κυρίως ηθικός παρά επιχειρησιακός παράγοντας, σε μία εποχή όπου η κάθε Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να θέτει σε ομηρεία τον ίδιο τον λαό που υποτίθεται ότι υποστηρίζει και το κάθε κράτος, όπως το Ισραήλ, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά του την εθνοκάθαρση στο όνομα της «αυτοάμυνας».

Γι’ αυτό ζητήματα όπως η εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος, η κατοχή εδαφών, η ομηρεία λαών, οι δολοφονίες αμάχων και η χρήση χημικών όπως ο φώσφορος, η συλλογική τιμωρία πληθυσμών και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και εφοδιοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια είναι ήσσονος σημασίας. Εκείνο που ενδιαφέρει σήμερα είναι οι νέες σφαίρες επιρροής, η υπό συγκρότηση νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική, που στηρίζεται στη βία του ισχυρότερου. Και στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής ο παλαιστινιακός λαός δεν ανήκει στους ισχυρότερους.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση Sky News: Η υποστήριξη των συμμάχων του Ισραήλ δεν είναι πλέον δεδομένη – Αλλαγή της ρητορικής από τη Δύση

ΟΗΕ: Ζητάει «παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας για να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Ισραήλ: Την αποπομπή Νετανιάχου ζητάει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική,