Νηστίσιμο κέικ με καρύδι, πορτοκάλι και κανέλα

Μια απλή συνταγή αλλά τόσο απαραίτητη στη νηστεία για αρωματικό κέικ με αλεσμένο καρύδι, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείτε να το σερβίρετε όπως είναι ή να το περιχύσετε με ένα ελαφρύ γλάσο λεμονιού και αχνοζάχαρης και να συνοδέψετε υπέροχα τον πρωινό ή απογευματινό καφέ σας.

Υλικά για τη Συνταγή

130 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

80 ml σπορέλαιο

250 ml ανθρακούχο μεταλλικό νερό

10 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας

10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι

115

γραμμάρια καρύδι αλεσμένο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Για το γλάσο

100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

3 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη διακόσμηση

Φιλέ αμύγδαλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, το λάδι, το ανθρακούχο νερό, τη ζάχαρη βανίλιας, το μπέικιν, την πρέζα αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε τα με έναν αυγοδάρτη για 2 λεπτά περίπου.

2.Σε ένα σκεύος βάλτε το αλεσμένο καρύδι, την κανέλα και το αλεύρι, ανακατέψτε τα λίγο και προσθέστε τα στο μίγμα των υγρών. Ανακατέψτε ξανά όλα τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

3.Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 -180ο C και λαδοαλευρώστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή λαδώστε την και στρώστε την με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

4.Αδειάστε το μίγμα και ψήστε το κέικ για 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του.

5.Αφήστε το να κρυώσει καλά και ετοιμάστε το γλάσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχετε κρεμώδη και πηκτή σύσταση. Για αδιάφανο λευκό αποτέλεσμα περιχύστε με μια παχιά στρώση, ενώ αν επιθυμείτε διάφανο αποτέλεσμα, ξεφορμάρετε το κέικ και περιχύστε το με μια λεπτή στρώση γλάσου. Αν επιθυμείτε, πασπαλίστε το με λίγο φιλέ αμύγδαλο. Ισιώστε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα, αφήστε το να σταθεί λίγο και είναι έτοιμο να το κόψετε σε φέτες και να το απολαύσετε.

Διαβάστε επίσης:

Μπρουσκέτες με καραμελωμένο αχλάδι και τυρί

Λεμονόπιτα με τριφτή ζύμη κραμπλ (crumble)

Σπιτικά φιλετάκια ψαριού στο airfryer, πιο υγιεινά από τα αγοραστά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νηστίσιμο,nistisimo