Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Βασίλη Βασιλικό

Η είδηση του θανάτου του σπουδαίου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού σε ηλικία 89 ετών προκάλεσε πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση, καθώς το έργο του στη λογοτεχνία ήταν τεράστιο.

Ο ίδιος αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λευκός Σταυρός.

Από τα έργα του γνωστότερα είναι: Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, Ο Ιατροδικαστής, Ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή

Μπράιγ.

Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Ο Βασίλης Βασιλικός ασχολήθηκε και με την πολιτική. Τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο συγγραφέα, ενώ γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στο μυθιστόρημά του «Ζ».

Κασσελάκης: «Το «Ζ» έγινε κομμάτι της δικής του πολιτικής και ηθικής συγκρότησης»

Τη λύπη του για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, εξέφρασε μέσω ανάρτησης στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο πλούσιο συγγραφικό έργο του εκλιπόντος, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πέρασμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η σημερινή απώλεια είναι διπλή. Όχι μόνο του μεγάλου διανοούμενου αλλά και του μεγάλου συντρόφου. Που συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εκλογές του 2019, όπως κόσμησε μέσα από την εκλογή του το ελληνικό κοινοβούλιο».

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει μία προσωπική αναφορά λέγοντας ότι το «Ζ» έγινε κομμάτι της δικής του πολιτικής και ηθικής συγκρότησης.

«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη», είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός.

Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ.
Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας.
Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε… pic.twitter.com/84NWyEsENi

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 30, 2023 Λίνα Μενδώνη: «Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα»

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα και αγαπητού φίλου Βασίλη Bασιλικού. Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια. Ανάμεσά τους το «Ζ», που έγινε παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία από τον Κώστα Γαβρά. Δεινός αφηγητής, τεχνίτης της ελληνικής γλώσσας, προσέγγιζε την ελληνική κοινωνία με δημοσιογραφική οξυδέρκεια, διεισδύοντας στις πολιτικές καταστάσεις, αναλύοντας, με δεινότητα τα κοινωνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα βιβλία του να χρησιμεύουν εσαεί ως μαρτυρίες εποχών πολιτικής ανωμαλίας.

Η είσοδος του στα γράμματα με την πολύτιμη Τριλογία του, «Το φύλλο», «Το πηγάδι», «Τ´ αγγέλιασμα», αποτέλεσε το δικαίωμα του να πολιτογραφηθεί στων ιδεών την πόλη. Έδειξε αξιοζήλευτη στοχαστικότατα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των ηρώων του, κρατώντας «νυστέρι» στους κοινωνικούς λόγους που τους διαμόρφωσαν. Πολιτικός, κατά βάση, συγγραφέας, υπηρέτησε με την τέχνη του τα πιστεύω του, για τα οποία στρατεύτηκε, έχοντας και αξιοσημείωτη πολιτική δράση.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Τα βιβλία του θα βρίσκουν πάντα αναγνώστες και πολλά από αυτά θα διαβάζονται ως τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας.

Έζησε μία ελεύθερη και πλούσια ζωή σε εμπειρίες, που του έδωσαν έμπνευση κάνοντας τον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του καιρού μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Βάσω Παπαντωνίου, στην Ευρυδίκη και σε εκείνους που τον αγάπησαν».

Τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Επικρατείας, Βασίλη Βασιλικού:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και βουλευτή Επικρατείας από το 2019 έως το 2023, Βασίλη Βασιλικού.

Ο Βασίλης Βασιλικός αποτέλεσε έναν από τους γνωστότερους Έλληνες συγγραφείς παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της UNESCO, είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, με τα βιβλία του να έχουν εκδοθεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Στο πλούσιο και πολυποίκιλο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση, ενώ υπήρξε επίσης μεταφραστής σημαντικών συγγραφέων.

Από τα κορυφαία έργα του θεωρείται στο «Ζ», το οποίο έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Εκτός από το σπουδαίο έργο του στον πολιτισμό, ο Βασίλης Βασιλικός ξεχώρισε και για την ενασχόλησή με τα κοινά. Στις εκλογές του 2019 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την περίοδο 2019-2023, συνέβαλε αποφασιστικά στις προσπάθειες της Βουλής των Ελλήνων για την αναβάθμιση του πολιτισμού στη χώρα μας.

Ο πολιτισμός αποτέλεσε και το επίκεντρο του έργου του την τριετία 1981-1984 ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ αλλά και ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO την περίοδο 1996-2004.

Ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Στη σύζυγο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου διάσημη υψίφωνο, Βάσω Παπαντωνίου και την κόρη του θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Σωκράτης Φάμελλος: «Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας σπουδαίος συγγραφέας, δεν βρίσκεται πια κοντά μας»

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το θάνατο του Βασίλη Βασιλικού.

«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας σπουδαίος συγγραφέας, δεν βρίσκεται πια κοντά μας.

Ο Βασίλης Βασιλικός, άνθρωπος ευγενής, προσηνής και χαρισματικός, με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση, άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στο χώρο των γραμμάτων, με το πολυσήμαντο, πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο έργο του.

Το έργο του έτυχε και διεθνούς αναγνώρισης μέσα από το μυθιστόρημά του «Ζ», το οποίο μετατράπηκε, μετά τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, σε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Την περίοδο 2019-2023 είχαμε την τιμή να αποτελεί μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως Βουλευτής Επικρατείας.

Το έργο του Βασίλη Βασιλικού θα «Ζει» για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Έλενα Ακρίτα: «Αντίο, μέντορα της γενιάς μου!»

Με μία ανάρτησή της στο Facebook, επέλεξε η Έλενα Ακρίτα να αποχαιρετήσει τον Βασίλη Βασιλικό, που έφυγε από την ζωή την Πέμπτη (30/11).

«Αντίο, μέντορα της γενιάς μου!» γράφει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο Βασίλης Βασιλικός (18 Νοεμβρίου του 1934-30 Νοεμβρίου 2024) υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς, ενώ σύμφωνα με την UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς» συμπληρώνει η ίδια.

Συλλυπητήρια από τον Χάρη Δούκα

Συλλυπητήρια ανάρτηση στα social media για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, έκανε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων.

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τη μεγάλη απώλεια του Βασίλη Βασιλικού. Ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς, με διεθνή προβολή και αναγνώριση. Το βιβλίο του «Ζ», για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη αποτέλεσε ορόσημο για την ελληνική λογοτεχνία και έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Πέρα από το συγγραφικό του έργο, υπήρξε ένας ενεργός πολίτης, με συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, τιμώντας με τις υπηρεσίες του και τον Δήμο Αθηναίων ως δημοτικός σύμβουλος» έγραψε ο Χάρης Δούκας.

Χαρίτσης: Θα τον διαβάζουμε, θα τον θυμόμαστε και θα επιστρέφουμε πάντα στο έργο του

Ως «κορυφαία μορφή της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, που συνέδεσε το όνομά του με προοδευτικές και αριστερές διεκδικήσεις πολλών χωρών» περιγράφει τον Βασίλη Βασιλικό ο Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτηση που έκανε με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε μια κορυφαία μορφή της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ως πολίτης του κόσμου και πολυγραφότατος δημιουργός, που συνέδεσε το όνομά του με προοδευτικές και αριστερές διεκδικήσεις πολλών χωρών, έγινε ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Στο έργο του κινήθηκε με άνεση από το πεδίο των πολιτικών αποφάσεων μέχρι τη ζωή στις λαϊκές γειτονιές, συνομιλώντας από τον Καμύ και τον Ζιντ μέχρι τη λαϊκή τέχνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Με αυτόν τον τρόπο αποτελούσε πρότυπο διανοούμενου για τη σύγχρονη Αριστερά μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 2019 επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθεί, ως επικεφαλής, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Από το 1949 έγραφε ανελλιπώς. “Το φύλλο-Το πηγάδι- Τ’ αγγέλιασμα”, “Γλαύκος Θρασάκης”, “Εκτός των Τειχών” αποτελούν κορυφαίες συγγραφικές του στιγμές. Με το μυθιστόρημα “Ζ”, που αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, γνώρισε διεθνή επιτυχία. Το “Ζ”, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αποτέλεσε σταθμό, όχι μόνο για τους δημιουργούς του, αλλά και την ιστορία του πολιτικού κινηματογράφου διεθνώς.

Ο Λίνος Πολίτης στην Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας δίνει με ακρίβεια το αποτύπωμά του: “Ο Βασιλικός εξέφρασε με καινούρια, μοντέρνα γλώσσα, μια γλώσσα πυκνή και πολυσήμαντη, τη διάλυση, τη σύγχυση, την απογοήτευση, τη διαμαρτυρία, τη φυγή – ό,τι χαρακτηρίζει και ό,τι αποτελεί την τέταρτη διάσταση της αινιγματικής εποχής του”.

Θα τον διαβάζουμε, θα τον θυμόμαστε και θα επιστρέφουμε πάντα στο έργο του».

Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Μακεδόνα λογοτέχνη λέει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για έναν μεγάλο Μακεδόνα λογοτέχνη που τίμησε σε όλη του την διαδρομή την γη που τον ανέθρεψε, έκανε λόγο η Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον μεγάλο Μακεδόνα λογοτέχνη που τίμησε σε όλη την διαδρομή του την γη που τον ανέθρεψε. Ήρθε κι η δική μας σειρά να του γράψουμε “Το τελευταίο αντίο”. Υπάρχουν άλλοι πολύ καταλληλότεροι από εμένα για να μιλήσουν για το πνευματικό μέγεθος και το πλούσιο έργο του Βασίλη Βασιλικού.Περιορίζομαι στο να θυμίσω ότι πέρασε στην αθανασία, συντροφιά με τις μεγάλες μορφές του 20ου αιώνα όπως τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον δικαστή Χρήστο Σαρτζετάκη, τον «τίγρη» Μανώλη Χατζηαποστόλου και χιλιάδες άλλους συνοδοιπόρους της βασανισμένης γενιάς του. Αυτοί ανέστησαν την Ελλάδα και όρθωσαν την δημοκρατία. Ήταν πάντα παρών στις κρίσιμες στιγμές. Παρών στα χρόνια της Αλλαγής, υποψήφιος με την ΔΗΜΑΡ το 2015 ενώ μας τίμησε με την παρουσία του στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος βουλευτής Επικρατείας κατα την περίοδο απο 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, στο όμορφο νησί της Θάσου καθώς και σε όλη την οικουμένη που τον αγάπησε», ανέφερε.

ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του Βασιλικού: Αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Βασίλη Βασιλικού εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό.

Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση.

Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα.

Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.

Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τελικά το σύστημα εξουσίας που έχει στηθεί στη χώρα υπό τον κ. Μητσοτάκη “και τρώει και ψεύδεται”»

Φορολογικό νομοσχέδιο: Καυγάς Κωνσταντοπούλου – Θεοχάρη στη Βουλή

Για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα η επιστολική ψήφος: Μέσω gov.gr οι αιτήσεις για συμμετοχή έως 40 ημέρες πριν τις εκλογές – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Keywords
θεοδωρα τζακρη, θλίψη, εκλογες, συριζα, μαΐου, media, βομβα mall, twitter, δραση, τεκμηρια, καιρος, συλλυπητήρια, βουλη, unesco, θεατρο, ΕΡΤ, ελλαδα, facebook, συμμετοχή, τσιπρας, τίγρη, δημαρ, ΠΑΣΟΚ, εδα, gov, κινηση στους δρομους, βιβλια, δημοκρατικη συμμαχια, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, www.facebook.com, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, κοινωνια, οξυδερκεια, θλίψη, βημα, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, δουκας, εδα, θανατος, μεταφραστης, μουσικη, νησι, οροσημο, σημερινη, φωτογραφιες, ψαροντουφεκο, αθανασια, αιτησεις, ανθρωπος, απωλεια, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, γλωσσα, γραμμα, διαστημα, δηλωση, διηγηματα, δικη, δρωμενα, εγινε, εδρανα, ελενα, εκρηξη, εμπνευση, εργα, επιτυχια, εσαει, ετων, εφυγε, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδια, η δικη, ηλικια, υπηρεσιες, θεοδωρα, λινός, λυπη, λογοτεχνια, λογο, μαΐου, μυθολογια, μορφη, μυθιστορημα, παντα, ποιηση, ονομα, πεδιο, πεμπτη, πηγαδι, προβληματα, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, συλλυπητήρια, στιγμα, τιμη, φαμελλος, φυγη, φυλλο, φορα, οδυνη, κωνσταντινος, δικαιωμα, ελληνικα, γλωσσες, gov.gr, gov, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, media, νοσοκομειο, τρωει, υγειας, unesco
Τυχαία Θέματα
Βασίλη Βασιλικό,vasili vasiliko