Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε νέα εποχή – Πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης μετά από καθαρή νίκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού μετά από 15 χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι.

Η διαφορά 12 μονάδων δίνει μια καθαρή νίκη στον Στέφανο Κασσελάκη, για την οποία η Έφη Αχτσιόγλου τον συνεχάρη χθες τηλεφωνικά λίγο πριν τις 11 το βράδυ. Συγκεκριμένα, στο 97,39% της ενσωμάτωσης, στα 522 από τα 536 εκλογικά τμήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 70.810 ψήφους

και ποσοστό 56,04%, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 55.546 ψήφους και ποσοστό 43,96%.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραδώσει τη «σκυτάλη» στον διάδοχό του, σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή και είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι. Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει σε νικητές και ηττημένους, πέραν αυτού της ενότητας στην οποία αναφέρθηκε και χθες από το εκλογικό τμήμα της Καισαριανής: «οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας, δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι οι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι (…)».

Πλέον, το κόμμα περνά σε νέα χέρια, αν και οι «στρατηγοί» προέρχονται από την παλαιά κομματική δομή και την προεδρική τάση των Παππά – Πολάκη, από τους οποίους μόνο τον πρώτο επέλεξε να ευχαριστήσει χθες στην κεντρική του νικητήρια δήλωση έξω από την Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης. Επιπλέον, περνά σε μια νέα εποχή – εν πολλοίς αχαρτογράφητη –η οποία θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από σήμερα.

Σε αυτή τη νέα εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει διχασμένος και βαθιά τραυματισμένος, όπως πολύ έντονα καταγράφηκε όλες αυτές τις μέρες από τον δεύτερο γύρο και μετά. Τόσο ο νικητής όσο και η ηττημένη του δεύτερου γύρου έστειλαν χθες μηνύματα ενότητας, η οποία όμως δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Τα μηνύματα των Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

Χθες, στην δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης, χειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του (στους οποίους πλέον συρρέουν ανοιχτά όλο και περισσότεροι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ):

· Ευχαρίστησε τα χιλιάδες μέλη που προσήλθαν στους δύο γύρους για να ψηφίσουν και τους «εθελοντές».

· Υποσχέθηκε επιστροφή στην εξουσία λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα μείνει και θα κερδίσει»

· Έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως εκτιμά την Έφη Αχτσιόγλου και πως προσβλέπει στην συνεργασία μαζί της «ώστε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο»

· Απευθύνθηκε εισαγωγικά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και ευχήθηκε «η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό τους και να λάβει κάθε προληπτικό μέτρο από εδώ και πέρα». «Έχουν την υποστήριξή μας» πρόσθεσε.

· Προανήγγειλε επίσκεψη στην Κύπρο.

Η Έφη Αχτσιόγλου στη δική της δήλωση λίγο νωρίτερα, επευφημούμενη από μέλη της νεολαίας και υποστηρικτές της, έστειλε με τον δικό της τρόπο μηνύματα ενότητας και δήλωσε ότι θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα:

· Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στην κάλπη και έστειλαν το «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά «παρών»

· Ανέφερε, ότι συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη για την επιτυχία του και του ευχήθηκε δύναμη στα νέα του καθήκοντα

· Σημείωσε πως «από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας για μαχητική και δομική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ» ώστε «να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους ανθρώπους αυτού του τόπου που αξίζουν να ζήσουν καλύτερα»

· Ευχαριστώντας, ξανά, όσους την ψήφισαν σημείωσε ότι είναι «η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» και υπογράμμισε ότι θα την υπηρετήσει με αφοσίωση.

· Ευχαρίστησε ονομαστικά δύο πρόσωπα τον Αλέξη Χαρίτση και το Νάσο Ηλιόπουλο που στάθηκαν στο πλευρό της: «η διαρκής τους παρουσία δίπλα μου, ήταν ένδειξη ότι αυτή η μάχη είχε αξία» τόνισε.

Τον Στέφανο Κασσελάκη συνεχάρη και ο Σωκράτης Φάμελλος λέγοντάς του πως είναι στη διάθεσή του για να αρχίσουν άμεσα δουλειά από αύριο. Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει δηλώσει πως δεν θέλει να παραιτηθούν βουλευτές και επιλαχόντες που προηγούνται της σειράς του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να εκλεγεί. Έτσι προς το παρόν υλοποιείται το σενάριο της διαρχίας και όλα δείχνουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δρόσος: Με ομόφωνες αποφάσεις η ΚΕΦΕ εγγυήθηκε την καλή διεξαγωγή και γνησιότητα της εκλογής

Σημειώνεται πως εντός της μέρας αναμένεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), καθηγητής Γιάννης Δρόσος, αναμένεται να δώσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα με την ενσωμάτωση ψήφων στο 100%. Στην δήλωσή του λίγο μετά τις 11 το βράδυ όπου ανακοίνωσε το αποτέλεσμα στο 75% της ενσωμάτωσης ψήφων ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους αλλά και όσους συμμετείχαν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή «που εγγυήθηκε την καλή διεξαγωγή, την ακεραιότητα, και τη γνησιότητα της εκλογής με ομόφωνες αποφάσεις και σε έξοχο κλίμα συνεργασίας». Ευχαρίστησε επίσης τις εκατοντάδες στελέχη που συγκρότησαν τις 538 Εφορευτικές Επιτροπές και «τέλος αλλά όχι έσχατο τα στελέχη της εσωτερικής οργάνωσης του κόμματος, το μηχανισμό του κόμματος, χωρίς την τεχνική αρτιότητα, προσωπική αυταπάρνηση και πολιτικό πείσμα των οποίων οι εκλογές αυτές δεν θα ήταν εφικτές».

Οι απώλειες του πρώτου γύρου

Στην ψηφοφορία της 24ης Σεπτεμβρίου προσήλθαν 135.000 μέλη, δηλαδή 13.821 λιγότεροι από τον πρώτο γύρο όπου προσήλθαν 148.821 ψηφοφόροι. Αν αφαιρεθούν και οι 8.750 ψηφοφόροι της χθεσινής κάλπης που αντιστοιχούν σε παλιά μέλη και προσήλθαν στον δεύτερο γύρο αλλά όχι στον πρώτο, υπολογίζεται ότι στον δεύτερο γύρο δεν προσήλθαν συνολικά περί τα 22.000 μέλη που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έχασε η Έφη Αχτσιόγλου

Κασσελάκης: «Σήμερα κέρδισε το φως» – Το ευχαριστώ στον σύντροφό του

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, – Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης,syriza ps, – proedros, stefanos kasselakis