Ο τραμπισμός απορρίπτει τον Τραμπ…

Ο Τραμπ τα έκανε, ομολογουμένως, μούσκεμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με συνέπεια παραδοσιακοί υποστηρικτές του να τον αδειάζουν χωρίς προσχήματα και να βλέπουν ήδη τον διάδοχό του στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο πρόσωπο του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος προαλείφεται ως υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο ο Ντε Σάντις δεν

είναι μια διαφορετική εκδοχή Ρεπουμπλικανού στο ιδεολογικό πεδίο – σε αυτό μοιάζουν ο ίδιος και ο Τραμπ σαν δυο σταγόνες νερό. Είναι όμως πιο συγκροτημένος, λιγότερο «αγριευτικός» και περισσότερο ευέλικτος. Πολλοί τον περιγράφουν ως ένα πιο εξελιγμένο τραμπικό μοντέλο – δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρόσφατα αποτελούσε αγαπημένο παιδί του τέως Προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως και αν το δει κάποιος, φαίνεται ότι στην Αμερική συμβαίνουν δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι οι πελαγωμένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν πάρει τον δρόμο τους και θα αναζητήσουν την ανανέωσή τους στα (ακρο)δεξιά τους, όπως ήδη συμβαίνει σε έναν σημαντικό βαθμό με την παραδοσιακή Δεξιά στην Ευρώπη, η οποία αναζητεί την αναβάπτισή της με όρους ταυτότητας σε (τέως και νυν) ακραία σχήματα, τα οποία διεκδικούν την ένταξή τους στη mainstream πολιτική σκηνή.

Το δεύτερο είναι ότι, σε αντίθεση π.χ. με τη Γαλλία, όπου η προβληματική Λεπέν μπορεί να χάσει σχεδόν από οποιονδήποτε αντίπαλο – παρότι έχει καθιερώσει για τα καλά την Άκρα Δεξιά ως μεγάλη πολιτική δύναμη –, στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να βρίσκουν την απάντηση σε έναν υποψήφιο τραμπικό μεν, αλλά πολύ λιγότερο διχαστικό, πολύ λιγότερο αντιθεσμικό και ενδεχομένως ικανότερο να «μαζέψει το χαρτί» στις επόμενες κάλπες.

Μέχρι τότε πάντως έχουμε πολλά να δούμε – και κυρίως πού θα οδηγήσει τους Ρεπουμπλικανούς η αλληλοσφαγή στους κόλπους τους…

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: Ποιοι βουλευτές προηγούνται στην Θεσσαλονίκη – Τι δείχνει νέα έρευνα

ΠΑΣΟΚ: Χαμόγελα και ικανοποίηση για την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ

Βάνα Μπάρμπα: Εξαιρετικός ο Μητσοτάκης – Χάρηκα που τον συνάντησα αλλά ήταν στεναχωρημένος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα