Οι δημοτικές εκλογές έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και πολιτικό χρόνο στους υπουργούς

Η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την επόμενη Κυριακή που αναμένεται να επικυρώσει στις περισσότερες περιοχές το μήνυμα της πρώτης κάλπης, δηλαδή της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, δίνει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους υπουργούς της κυβέρνησης του τις απαραίτητες  πολιτικές ανάσες αλλά και το χρόνο να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του προηγούμενου διαστήματος και να επενδύσουν στην αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Το μέγαρο Μαξίμου περίμενε με αγωνία την ετυμηγορία της κάλπης προκειμένου να δει κατά πόσο θα είχαν φθείρει

την κυβέρνηση μια σειρά άτυχων χειρισμών στα θέματα αντιμετώπισης της καθημερινότητας, αλλά και μια σειρά άτυχων υπουργικών δηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες που έδειχναν να συνεχίζεται η εικόνα της αρρυθμίας που εμφανίστηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Η εκλογική κατάρρευση όμως του ΣΥΡΙΖΑ στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η αναιμική και ανεπαίσθητη άνοδος σε κάποιες περιοχές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δίνει για ακόμη μια φορά το πολιτικό πλεονέκτημα και τον χρόνο στην κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις να αποκαταστήσει την εικόνα που επλήγη το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός που είχε αποκλείσει στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τον ανασχηματισμό μετά τα εκλογικά αποτελέσματα φαίνεται πως θα παραμείνει σε αυτή την επιλογή και δεν θα κάνει διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Όμως και μια σειρά υπουργών φαίνεται πως έχουν πάρει πολιτική ανάσα από το αποτέλεσμα και θα μπορούν πιο ήρεμα και χωρίς αγωνία να λειτουργήσουν καλύτερα επόμενο διάστημα αν και από τις περιπτώσεις Μηταράκη – Βαρβιτσιώτη ο “ξαφνικός θάνατος” μπορεί πάντα να καιροφυλακτεί.

Χωρίς αμφιβολία ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη είναι να μην επιτρέψει κανένας και τίποτα να μπει εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο. Γι’ αυτό και άμεσα αναμένεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα απασφαλίζει την χειροβομβίδα που έριξε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τις συντάξεις των δικαστών.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών τους ελεύθερους επαγγελματίες που οδήγησαν στο άδειασμα του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προς στιγμήν έχουν ξεχαστεί και ο υπουργός αν δεν κάνει άλλη “πολιτική πατάτα” φαίνεται πως έχει γλιτώσει μέχρι νεοτέρας τον ξαφνικό θάνατο.

Τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας δεν επλήγησαν από τον ιό της ασυνεννοησίας και των περιττών δηλώσεων και για το επόμενο διάστημα θα είναι επιφορτισμένα τόσο με τον ελληνοτουρκικό διάλογο όσο και με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης η σύρραξη στην μέση Ανατολή.

Στο υπουργείο ανάπτυξης ο Κώστας Σκρέκας όλο το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ακρίβεια αλλά και με τα λιγότερα εργαλεία αντιμετώπισης της καθώς το δίχτυ των επιδομάτων δεν θα υπάρχει. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η ακρίβεια γι’ αυτό και το στοίχημα του κ. Σκρέκα είναι μεγάλο και οι κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Πάντως ο ίδιος έδειξε αντανακλαστικά μετά τις θεομηνίες την Θεσσαλία και αυτό έχει εκτιμηθεί θετικά από το μέγαρο Μαξίμου.

Η πολιτική ανάσα που έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στον υπουργό μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη θα του χρειαστεί και με το παραπάνω το επόμενο διάστημα καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία για  το μεταναστευτικό κύμα που θα προκαλέσει ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς. Οι δηλώσεις Κακριδή για αξιοποίηση των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στην χώρα μας ως εργάτες γης μπορεί να οδήγησε στην ακαριαία διάψευση  του κυβερνητικού εκπροσώπου ωστόσο το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι εδώ, ηχηρό, στα νησιά ακόμα πιο έντονο γι’ αυτό και πολλά θα κριθούν από το εάν και κατά πόσον θα υπάρξει υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας έχοντας πάρει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την παρουσία του στο υπουργείο οργανώνει με γρήγορους ρυθμούς την αποδοτικότερη λειτουργία όλης της πολιτικής προστασίας και την γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος Αιγις. Και γνωρίζει ότι η περαιτέρω αρμονική συνεργασία του με τον κύριο Μητσοτάκη θα κριθεί τόσο από τα γρήγορα αποτελέσματα στους παραπάνω τομείς όσο και από την αποτελεσματική διαχείριση των πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων μέσα στο χειμώνα.

Σε θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του κράτους και του Δημοσίου θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένο αποτύπωμα και η υπουργός εσωτερικών Νίκη Κεραμέως η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι «Στόχος μας είναι να γίνει το Δημόσιο, πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο φιλικό, πιο εξυπηρετικό για τους Πολίτες». Όλα αυτά όμως δεν αρκεί να μένουν στα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις και είναι ένας από τους τομείς που η κυβέρνηση θα κριθεί επόμενο διάστημα μια και η αποδοτική λειτουργία του κράτους επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τα φαινόμενα των τελευταίων μηνών.

Το πως θα δράσουν οι υπουργοί μέσα στο νέο ήρεμο πολιτικό περιβάλλον που εξασφάλισε το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα κρίνει το επόμενο διάστημα αν η κυβέρνηση αποκτήσει μια εικόνα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που είχε στην πρώτη τετραετία της ή εάν τα σενάρια ανασχηματισμού και “ξαφνικών θανάτων” επιστρέψουν στην καθημερινότητα της.

Διαβάστε επίσης

Πώς ο Μπέος επαναφέρει το ζήτημα του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και προκαλεί «πονοκέφαλο» στη ΝΔ

Ο Μπέος, η ΝΔ και το στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη Κυριακή

ΠΑΣΟΚ: Με στόχο «το 2 στα 2» για να επιβεβαιώσει την υπεροχή του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι δημοτικές εκλογές έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και πολιτικό χρόνο στους υπουργούς,