ΟΗΕ: Έκκληση για εκεχειρία και πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή

ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί του Σαββάτου άνοιξε για λίγες ώρες το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε εικόνες με πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, την 15η ημέρα του πολέμου στο Ισραήλ και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας της Γάζας εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια παλαιστίνιοι -οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι- παραμένουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

ככה זה נראה: כניסת המשאית הראשונה של הסיוע ההומניטרי ממצרים לעזה דרך מעבר רפיח. בסה״כ 20 משאיות נכנסו והעבירו סיוע. pic.twitter.com/fNYrePSMtW

— Fadi Amun | فادي أمون | פאדי אמון (@FadiAmun) October 21, 2023

Βάση συμφωνίας, σήμερα επετρέπη να περάσουν στη Γάζα 20 φορτηγά με φάρμακα και τρόφιμα. Το επόμενο κονβόι ίσως δεν περάσει πριν από τη Δευτέρα, ανέφερε στον Guardian αξιωματούχος του ΟΗΕ

Για να δώσει το «πράσινο φως», η ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησε η ανθρωπιστική βοήθεια να μην κατασχεθεί από τη Χαμάς. 

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Ισραήλ: «Από απόψε εντείνουμε τις επιθέσεις μας στη Γάζα»

Φωτιά στη Γάζα έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Το Κατάρ θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση των άμαχων ομήρων πολύ σύντομα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Έκκληση, Γάζα,oie, ekklisi, gaza