ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Κυριακή μετά την πυραυλική «απάντηση» του Ιράν στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» ξεκίνησε με την εξαπόλυση εκατοντάδων drones από το Ιράν προς το Ισραήλ, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, λίγο μετά τις 11 μ.μ., ως οφειλόμενη απάντηση για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απρίλη και την ισραηλινή επιθετικότητα

στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

This evening, I sent an urgent letter to the president of the Security Council, @_VanessaFrazier. I called on the Council to hold an emergency meeting and demanded that they condemn Iran’s attack on Israel and designate the Iranian Revolutionary Guard Corps as a terror… pic.twitter.com/3AS6RvuV3M

Ambassador Gilad Erdan גלעד ארדן (@giladerdan1) April 14, 2024

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Ο Ισραηλινός στρατός εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε πως αναχαίτισε το 99% των drones που εκτόξευσε το Ιράν.

Ωστόσο, ορισμένοι πύραυλοι πέρασαν στα ισραλινά εδάφη, χωρίς ωστόσο να έχουν προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες, όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες αξιωματούχων του Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Tο Ιράν προειδοποιεί την Ιορδανία να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια υποστήριξης του Ισραήλ – «Θα είστε ο επόμενος στόχος»

Το Ισραήλ ζητά έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Ιράν στον ΟΗΕ: «Αυτή ήταν η πρώτη μας αντίδραση – Αν το Ισραήλ προκαλέσει θα απαντήσουμε πιο σκληρά»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Έκτακτη, Συμβουλίου Ασφαλείας, Κυριακή, Ιράν, Ισραήλ,oie, ektakti, symvouliou asfaleias, kyriaki, iran, israil