Ώρα ψήφισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Βουλή – live

Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία, αφού ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με το θέμα να έχει προκαλέσει μετωπική σύγκρουση, την κυβέρνηση να είναι πλήρως απομονωμένη και τους φοιτητές να διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή παρά το ξύλο και τον εκφοβισμό.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί σε λίγη ώρα από

την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ αναμένεται να το υπερψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής από το κόμμα των Σπαρτιατών Χάρης Κατσιβαρδάς.

Η αντιπολίτευση επί της αρχής αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανάμεσά τους και οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαφωνίες της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου μετά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΚΚΕ και Νίκη θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας Νέα Αριστερά θα υπερψηφίσουν κάποια άρθρα που θεωρούν ότι αναβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέβασαν το θερμόμετρο στα ύψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, κάνοντας λόγο για «πανεπιστήμια του ενός ορόφου» και για «ανωτατοποίηση κολεγίων».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το μήνυμα ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έστειλε νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα ιδρυθούν θα είναι μη κερδοσκοπικά. 

«Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εδώ και τώρα, όπως και το ΠΑΣΟΚ στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.  

Προηγήθηκε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, επισημαίνοντας κι ο ίδιος πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στη διατύπωση. «Θα πρέπει με ευρύτατη συναίνεση να συμφωνήσουμε όχι μόνο στην αλλαγή του, αλλά στη διατύπωση του νέου άρθρου, ώστε, ναι, να εξυπηρετεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον κάνοντας την Ελλάδα επίκεντρο παιδείας και φέρνοντας ακριβώς και με την αντικατάσταση του σχετικού άρθρου με σοβαρή νομοθεσία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Για νέα κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς –όπως είπε- ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πριν από λίγες μέρες στην ΕΡΤ ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την αλλαγή του άρθρου 16.

«Αυτή είναι η έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ εφόσον είναι προτείνουσα θα καταψηφίσετε γιατί δεν μας εμπιστεύεστε. Άρα μας λέτε πως θα κερδίσουμε κι άλλες εκλογές. Το σωτήριο 2027 όπως λέει και η διαφήμιση, στο Βιλαμπάχο ακόμη τρίβουν», σχολίασε.

Αναξιοπιστία καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης. «Κάθε μέρα για το ΠΑΣΟΚ στο θέμα, αυτό θα ξημερώνει μια καινούργια ημέρα, είστε πλήρως αναξιόπιστοι, εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές τακτικές και στρατηγικές», είπε και διερωτήθηκε: «Το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου 16 πρέπει να είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αυτό δεν ψηφίζουμε σήμερα; Αλλά δεν τα ψηφίζετε καταγγέλοντας funds και εξυπηρέτηση συμφερόντων… Στην αναθεώρηση δεν θα ισχύουν αυτά;».

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: Χλιαρή κριτική σε Κουτσούμπα για τους sugar daddies, αποστάσεις από την κατακραυγή (Video)

Μετά τον Τσελέντη και ο Νίκος Αναδιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα «Νίκη»

ΣΥΡΙΖΑ: Φαντάρος από 15 Μαρτίου ο Κασσελάκης – Θετική ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα, με φορολογικό, ακρίβεια και ευρωεκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ώρα, Βουλή –,ora, vouli –