Πανελλαδική έρευνα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη: Το 41% αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του

Περισσότεροι από 489.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, από τους 1.193.003 που ζουν στη χώρα μας, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (ρεύμα, τηλέφωνο, ενοίκιο, σούπερ μάρκετ κλπ) ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους ανασφάλιστους διαβητικούς που αποτελούν το 6%.

Την ίδια ώρα οι πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο, βάζουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιωτικά φαρμακεία περισσότερα από 10 ευρώ για κάθε συνταγή, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε αναλώσιμα

υλικά, (ταινίες μέτρησης γλυκόζης, βελόνες ινσουλίνης κλπ) που παρατηρούνται στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, αυτές οι χρεώσεις είναι παράνομες, και παρατηρούνται κυρίως σε ταινίες μέτρησης που χρησιμοποιούν συνήθως οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι.

Επιπλέον το 40% των ασθενών πληρώνει για συμμετοχές σε φάρμακα που κυμαίνονται από 10 έως 60 ευρώ ενώ ένα στα πέντε ραντεβού με το γιατρό γίνεται με καθυστέρηση λόγου του συνωστισμού στους χώρους αναμονής και επειδή έχουν βάλει «λουκέτο» 5 Διαβητολογικά Ιατρεία, κυρίως στην περιφέρεια.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρει η πανελλαδική έρευνα: «Ο σακχαρώδης διαβήτης μέσα από τα μάτια των ατόμων με διαβήτη» που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Κώστας Αθανασάκης στη σχολή Δημοσίας Υγείας, στο 1o Diabetes Empowerment forum. Το συνέδριο πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Ναύπλιο.

Τα ευρήματα της έρευνας που έγινε σε δείγμα 843 ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, τόσο όσον αφορά το 1.193 003 άτομα που πάσχουν από τη νόσο όσο και για το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης και νοσηλείας από τις σοβαρές επιπλοκές, που αναπόφευκτα έχουν αυτοί οι ασθενείς, καθώς η πρόσβαση στο θεράποντα γιατρό, στα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν καθημερινά, αλλά και στη φαρμακευτική τους αγωγή δεν είναι εύκολη.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που περιλαμβάνονται στην έρευνα, σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 1.193.003 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εκ των οποίων το 1.185.734 είναι τύπου 2 και 51.842 τύπου 1 ( παιδικός διαβήτης).

Επίσης 35.453 είναι άλλοι τύποι διαβήτη, 21.136 διαβήτης κύησης, 37 νεογνικός διαβήτης και 1.371 ασθενείς με ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος του κόστους για κάθε διαγνωσμένο ασθενή ανέρχεται στις 8.000 ευρώ το χρόνο. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες αδιάγνωστους και αρρύθμιστους. το κόστος είναι πολλαπλάσιο εξαιτίας των πολλαπλών εισαγωγών και μακρών νοσηλειών στα νοσοκομεία, λόγω των συχνών επιπλοκών που εμφανίζουν (καρδιαγγειακά, οφθαλμολογικά προβλήματα, ακρωτηριασμούς κάτω άκρων κλπ.)

Εύλογα λοιπόν η συγκεκριμένη πάθηση αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό της ετησίας δαπάνης για την υγεία, μαζί μα τον καρκίνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα αντιδιαβητικά φάρμακα κατέχουν το 23,5% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

Το 41% των ατόμων με διαβήτη τον τελευταίο χρόνο έχουν προβλήματα να ανταπεξέρχονται στους λογαριασμούς τους. Και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 43,6% έναντι με το 31,4 % του γενικού πληθυσμού.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 6% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι ανασφάλιστοι εκ των οποίων 5,9% είναι τύπου 1 και 5,2% τύπου 2.

Οι ασφαλισμένοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1:

Το 40,1% χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης (59,9% πένα)Συνταγογράφησαν τον τελευταίο μήνα 27% (70% το τελευταίο τρίμηνο)Ένα ποσοστό 7% πληρώνει στο φαρμακείο πάνω από 10 ευρώ για κάθε συνταγή αναλώσιμων. Ωστόσο απαγορεύεται βάση του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ να μετακυλίεται το κόστος στον πάσχοντα. Κατά μέσο όρο 27%.Το 15% αναφέρει καθυστερήσεις σε ορισμένα προϊόντα ( π.χ αντλίες ινσουλίνης) ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρείται πρόβλημα στη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα για την υποστήριξη της υγείας τους (βελόνες, ταινίες μετρήσεις κετονών, σκαρφιστήρες).

Οι ασφαλισμένοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2:

Το 38% πλήρωσε από 5 έως και 10 ευρώ στο φαρμακείο της γειτονιάς κυρίως για ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος, παρά το γεγονός ότι απαγορεύετε να μετακυλύετε το κόστος στον πάσχοντα σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ.Οι ανασφάλιστοι με σακχαρώδη διαβήτηΤο 55%, δηλαδή 6 στους δέκα δεν βρίσκει αναλώσιμα στα φαρμακεία του πλησιέστερου νοσοκομείου της περιοχής του, άρα πρέπει να τα προμηθευτεί από το ιδιωτικό φαρμακείο και να πληρώσει.Το 60% δηλώνει ότι είναι σε έλλειψη όλα τα αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης γλυκόζης, βελόνες ινσουλίνης, σκαρφιστήρες κλπ) στα φαρμακεία των νοσοκομείων.Το 73% των ανασφάλιστων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ότι δεν βρίσκουν αναλώσιμα στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Όσοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα αναλώσιμα στο ιδιωτικό φαρμακείο έχουν κακή ρύθμιση, άρα αύξηση των επιπλοκών που συνεπάγεται πολυήμερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και αύξηση της δαπάνης και οικονομική επιβάρυνση για όλο το ΕΣΥ.

Επίσκεψη στο γιατρό

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν μειώσει τον αριθμό των επισκέψεων στο γιατρό και σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός έχουν βάλει «λουκέτο» πέντε Διαβητολογικά Ιατρεία κυρίως στην Περιφέρεια.

1 στα 5 ραντεβού γίνονται με καθυστέρηση6%-7% δήλωσε πως έχει πάνω από έξι μήνες να δει το γιατρό του40% πληρώνει για συμμετοχές σε φάρμακα που κυμαίνονται από 10 έως 60 ευρώ. Η δαπάνη φτάνει έως και τα 250 ευρώ το χρόνο ένα μεγάλο ποσό για τους ανθρώπους που έχουν οικονομικές δυσκολίες.Προσήλωση στην αγωγή – Ελλείψεις φαρμάκωνΤο 15% των ερωτηθέντων φαίνονται να είναι αμελής ή να τροποποιούν τη φαρμακευτική τους αγωγή.Το 20-22% καθυστέρει πάνω από μια εβδομάδα να πάρει το φάρμακο του εξαιτίας ελλείψεων για οικονομικούς λόγους ή από αμέλεια.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε όλες τις αποφάσεις του υπουργείου υγείας που απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές, ο μεγαλύτερος όγκος φαρμάκων αφορά στα σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς είναι πάντα σε έλλειψη στην εγχώρια αγορά.

Μάλιστα εξαιτίας της παραλογής ζήτησης από μη ασθενείς γνωστού αντιδιαβητικού φάρμακου (ανήκει στα GLP-1) που αδυνατίζει και της παράνομης συνταγογράφησης από τους γιατρούς, οι ελλείψεις αυξήθηκαν, ασθενείς κινδύνεψαν ενώ προκληθήκαν ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες στην υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί μισούμε τις Δευτέρες; (photos/videos)

Κερατώκονος: 10 βασικά δεδομένα για την ασθένεια των ματιών με τη δύσκολη διάγνωση που προσβάλλει τους νέους

Το πικάντικο λαχανικό που προστατεύει τη μνήμη και μειώνει τη φλεγμονή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανελλαδική,panelladiki