Πάρτι των ευρωσκεπτικιστών με τη διαφθορά στην Ε.Ε.

«Κοίτα ποιος μιλάει» είπαν οι ευρωσκεπτικιστές όταν ξέσπασε το σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαραγόντων από το Κατάρ. Η Μαρίν Λεπέν τόνισε πως, όταν οι ευρωβουλευτές αμφισβητούσαν τη διαφάνεια των οικονομικών πόρων του κόμματός της, «το Κατάρ έφερνε βαλίτσες με χαρτονομίσματα».

Και ο Πολωνός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Ντομινίκ Ταρτσίνσκι σχολίασε: «Προέκυψε ένα ερώτημα: Πού υπάρχει πρόβλημα με την ισχύ του νόμου; Στην Πολωνία ή στην Ε.Ε.;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρέστη στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας

της Ε.Ε. στη Ντόχα τον Σεπτέμβριο και μίλησε για την ανάγκη εποικοδομητικής επαφής με το εμιράτο υπό την πίεση και της ενεργειακής κρίσης.

Ο Μίχιελ φαν Χούλτεν, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ε.Ε., δήλωσε στο Politico ότι οι αποκαλύψεις για το Qatargate μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου. «Υπάρχει άσκηση επιρροής σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί» είπε.

Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο Ράιλι προειδοποίησε ότι οι αναποτελεσματικές δικλίδες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ευρώπης να προστατεύσει τα συμφέροντας και τις αξίες της στη διεθνή σκηνή. Η Ε.Ε. ήταν «ένας τεράστιος διεθνής παίκτης και φυσικά οι πάντες – από τις τεχνολογικές εταιρίες μέχρι κράτη εκτός Ε.Ε. – προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή» εξήγησε.

Το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει απογυμνώνει την Ευρώπη από την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ο πολιτικός κυνισμός που έχει κυριαρχήσει έναντι των θεμελιωδών αρχών αποκάλυψε ένα μείζον πρόβλημα: την υπονόμευση της δημοκρατίας από τους ανθρώπους που έχουν ορκιστεί ότι θα την υπερασπίζονται.

Άρα το πρόβλημα που ανέδειξε το σκάνδαλο είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και δευτερευόντως η έλλειψη διαφάνειας. Γι’ αυτό το Qatargate ρίχνει νερό στον μύλο των αυταρχικών κυβερνήσεων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο. Είναι ό, τι ακριβώς περίμεναν ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Ερντογάν, ο Όρμπαν, η Λεπέν και οι ομοϊδεάτες τους.

Διαβάστε επίσης:

Σηκώνει τα μανίκια ο… λακωνικός Λοβέρδος

Ο Τσίπρας, τα κάλαντα και η… πράσινη φανέλα (photos)

Σαρώνει ο Δένδιας σε δημοσκόπηση της GPO

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάρτι, Ε Ε,parti, e e