ΠΑΣΟΚ: «Αντίπαλος στις εκλογές είναι η ΝΔ» – Αδιαφορία για ΣΥΡΙΖΑ και «νέο κόμμα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ξεκίνησε την προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές πριν από δύο εβδομάδες στην Κεντρική Επιτροπή.

Με παρεμβάσεις, περιοδείες, συνεντεύξεις και ομιλίας θέλει να δείξει σε όλους τους τόνους ότι μπορεί να γίνει ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Η ΝΔ αποκτά αντίπαλο»

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει μέσα ότι αντίπαλος

στις εθνικές εκλογές είναι η Νέα Δημοκρατία και πως το Κίνημα θα είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης τονίζοντας πως πλέον η «γαλάζια» παράταξη αποκτά αντίπαλο. 

«Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, που μπορεί να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είμαστε η ουσιαστική αντιπολίτευση, που αντιπαρατίθεται χωρίς μαγικές λύσεις και βερμπαλισμούς, αλλά με υπεύθυνο προοδευτικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως, είμαι αισιόδοξος και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί αξίζει οι Έλληνες πολίτες να στηρίξουν και την πρόταση μας, την πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για πολιτικές σύγκλισης, γενναίες πολιτικές πράσινης μετάβασης απέναντι στην κλιματική κρίση, ενιαία εργαλεία ασφάλειας και κοινή εξωτερική πολιτική έναντι τρίτων χωρών. Απέναντι στη συντήρηση, που επιδιώκει μια Ευρώπη, που το τιμόνι της κρατούν οι ισχυροί προτάσσοντας μόνο τις δικές τους προτεραιότητες με κοντόφθαλμο τρόπο υπονομεύοντας το ευρωπαϊκό όραμα. Εμείς έχουμε πειστικό σχέδιο έναντι αυτών, που θέλουν λιγότερη Ευρώπη και αυτών που δεν θέλουν καθόλου Ευρώπη. Όραμα μας είναι μια Ευρώπη αυτοδύναμη, με ισχυρούς θεσμούς, μέσα στην οποία οι πατρίδες μας θα είναι πιο ανθεκτικές και οι κοινωνίες μας πιο δίκαιες και ανθρώπινες», ανέφερε στην συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς για το εάν το κόμμα του έχει πήχυ για τις ευρωεκλογές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως «δεν έχει ταβάνι». «Δεν υπάρχει ταβάνι στον αγώνα που δίνουμε να προσφέρουμε επιλογή προοπτικής στον ελληνικό λαό. Κάθε νίκη που πετυχαίνουμε, θα καταλήξει σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στο μέλλον. Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και αυτό είναι μη αναστρέψιμο», λέει χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη. 

Αδιαφορία για ΣΥΡΙΖΑ και «νέο κόμμα»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον νέο σχήμα στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει την στρατηγική της «αδιαφορίας» όπως έγραψε το ρεπορτάζ της εφημερίδας (Πέμπτη 23.11) και επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πρώτο Θέμα.

Σε ερώτηση αν θα ξεκινούσε διάλογο για συνεργασίες με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή με τα στελέχη της Ομπρέλας των 6+6 ή όποιας άλλης τάσης ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιλαμβάνει ήδη στους κόλπους του, -οργανικά-, στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας καθώς και κινήσεις πολιτών. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές, συντηρητικές αντιλήψεις αλλά και να ενισχύσουμε τον ορθολογισμό και τον προοδευτικό λόγο. Και αυτή μας η στάση δίνει γνήσια προοπτική στην κεντροαριστερά. Δεν μας κάνει μέρος του προβλήματος, γιατί δεν πιστεύουμε σε ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά σε γενναία ανοίγματα μέσα στην κοινωνία με πολιτικούς όρους. Δεν πρόκειται να μπούμε ούτε σε διαγκωνισμούς ούτε σε χαρακώματα. Οι συνεργασίες που προκρίνουμε, είναι πολιτικές και αξιακές. Δεν συναλλασσόμαστε με όρους εξουσίας, γιατί αυτό όχι μόνο θα υπονομεύσει μια νέα ηγεμονία της κεντροαριστεράς αλλά και γιατί απογοητεύει τους πολίτες οδηγώντας τους στην αποχή».

Δικαιωμένος για τη στρατηγική του

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας και σε όσους του ασκούν κριτική εντός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε δικαιωμένος για την στρατηγική του η οποία δεν ήταν άλλη από την πολιτική αυτονομία του κόμματος τις προηγούμενες εκλογές.

«Σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε ότι οι αντίπαλοι μας θεωρούσαν ακατόρθωτο. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις διπλές εθνικές εκλογές του καλοκαιριού έως και σήμερα, βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, η οποία πιστεύω ότι είναι μη αντιστρέψιμη, γιατί ό,τι χτίζεται σε γερά θεμέλια, δεν κινδυνεύει με οπισθοχώρηση. Γι’ αυτούς τους λόγους μιλώ για έναν νέο πολιτικό κύκλο, όπου η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να μπει σε κυβερνητική τροχιά για να αντιμετωπίσει τις ανοικτές πληγές του κοινωνικού κράτους, τις ανισότητες, την ακρίβεια και το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών», είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε: «Οι αναλυτές προεξοφλούσαν ότι θα συνθλίβουμε στις διπλές εθνικές εκλογές. Οι ίδιοι αναλυτές στη συνέχεια προέβλεπαν ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα ανακόψει, αλλά θα συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ. Έπεσαν -όπως γνωρίζετε έξω-, αλλά ακόμη και σήμερα αναπαράγουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει, μολονότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν πανηγυρίζουμε με τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Προσκλητήριο Κασσελάκη για εγγραφές νέων μελών με φόντο τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις – Το βλέμμα στα οργανωτικά του Συνεδρίου

Αντώνης Σαμαράς: Το ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου και η διπλή ανάγνωση περί «δεξιού αναχώματος»

Ο Μητσοτάκης δηλώνει επίμονος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ποντάρει στη μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Βρετανία

Keywords
Τυχαία Θέματα