«Ποδοσφαιρικές» σκωτσέζικες κρεατόπιτες

Στη Σκωτία αυτή η εθνική λιχουδιά αναφέρεται και ως πίτα ποδοσφαίρου, καθώς συχνά πωλείται σε γήπεδα ποδοσφαίρου, μαζί με άλλα φαγητά. Είναι πολύ νόστιμη και πρακτική, με πλούσια γέμιση πρόβειου ή άλλου κρέατος και μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ, αφού το διπλό εξωτερικό περίβλημα ζύμης σας επιτρέπει να την φάτε με το χέρι.

Υλικά

Για τη γέμιση
600 γραμμάρια κιμά από πρόβειο ή αρνίσιο κρέας (ή μίγμα με μοσχαρίσιο)
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού μίγμα βοτάνων της επιλογής σας (βασιλικό,

θυμάρι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο)
5 κουταλιές της σούπας ζωμό κρέατος
Αλατοπίπερο κατά βούληση


Για τη ζύμη με βραστό νερό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

120 γραμμάρια λαρδί ή καλό βούτυρο
360 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
1 κρόκος αυγού χτυπημένος για το βούρτσισμα της ζύμης

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και προετοιμάστε 4 σκεύη για να φτιάξετε τις πίτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιδανικά φόρμες για τσιζκέικ με αποσπώμενα πλαϊνά, πήλινα μπολάκια από γιαούρτι ή μεγάλα φορμάκια για μάφιν, ακόμα και τσίγκινες κονσέρβες που θα στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί, αρκεί να είναι ίσια τα τοιχώματά τους για να μπορέσουν να αφαιρεθούν οι πίτες χωρίς να σπάσουν. Για τη γέμιση ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα το μίγμα. Ρίξτε τελευταίο το ζωμό, ανακατέψτε τον και δουλέψτε καλά το μίγμα, χωρίστε σε 4 μερίδες και μορφοποιήστε τις σε μεγάλες μπάλες. Τοποθετήστε στο ψυγείο και παράλληλα ξεκινήστε τη ζύμη.

Ζεστάνετε 160 ml νερό, το αλάτι και το λαρδί σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσει. Ρίξτε το ζεστό υγρό πάνω στο αλεύρι που έχετε τοποθετήσει σε ένα μπολ ανάμιξης και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε καλά. Μόλις κρυώσει αρκετά για να μπορέσετε να το χειριστείτε, αδειάστε το σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε το καλά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Κόψτε το ένα τέταρτο της ζύμης και αφήστε το στην άκρη. Χωρίστε την υπόλοιπη ζύμη σε 4 μπάλες και με τον πλάστη ανοίξτε τις σε δίσκους. Με το ¼ της ζύμης που έχετε κρατήσει διαμορφώστε τέσσερα κυκλικά καπάκια.

Βάλτε την κάθε ζύμη στο φορμάκι και ανασηκώστε τα πλαϊνά της, βάλτε και μια μπάλα γέμισης και αφού βρέξετε λίγο τις άκρες, κλείστε με το καπάκι πιέζοντας και σφραγίζοντας με τα δάχτυλα σας. Κόψτε μια οπή στο πάνω μέρος τους με το μαχαίρι για να βγαίνει ο ατμός και βουρτσίστε με τον χτυπημένο κρόκο αυγού. Μεταφέρετε στο ψυγείο για να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.

Ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Συμβουλή
Ο παραδοσιακός τρόπος για να ψήσετε τις ποδοσφαιρικές πίτες και να κρατήσουν το σχήμα τους είναι να διαμορφώσετε το καλούπι τους με τη βοήθεια ενός βάζου και φιλμ διαφάνειας, να τις αφήσετε να σκληρύνουν στο ψυγείο και αφού τις τυλίξετε με λαδόκολλα και τις δέσετε με σπάγκο, να τις ψήσετε χωρίς τις θήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποδοσφαιρικές,podosfairikes