Πόλεμος στη Γάζα: Ανάσα 48 ωρών για τους Παλαιστίνιους – Ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας (video)

Άλλη μια ανάσα δύο ημερών παίρνουν οι κάτοικοι της Γάζας, με την συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την παράταση κατά 48 ώρες της παύσης των εχθροπραξιών, 52 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της Γάζας αισθάνονται ανακουφισμένοι και βγήκαν στους δρόμους  για να αναζητήσουν καύσιμα, νερό και φαγητό, κάνοντας  ουρές έξω από τα λιγοστά αρτοποιεία που άρχισαν και πάλι να λειτουργούν.

Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι που δεν έχουν ακούσει τα τελευταία 24ωρα ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα σπίτια τους, αλλά συγχρόνως εμφανίζονται

απογοητευμένοι εκείνοι που διέφυγαν από το βόρειο τμήμα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Με αγωνία χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να έλθουν σε επαφή με συγγενείς τους που έχουν εγκλωβιστεί στο βόρειο τμήμα της Γάζας, για να μάθουν τα νέα τους.

Ελπίδες από το ταξίδι Μπλίνκεν

Τις πιθανότητες περαιτέρω παράτασης της εκεχειρίας θα διερευνήσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, που ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι η ανακοίνωση της επίσκεψης Μπλίνκεν προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας, όχι μόνο ως προς τις προοπτικές της εκεχειρίας, αλλά και για την συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε καύσιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα στην Γάζα.

Οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ εκφράζουν  ελπίδες ότι υπάρχει δυνατότητα να συμφωνηθεί περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας. Τέτοιες προθέσεις έχουν εκδηλώσει υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, που λένε ότι η παρούσα κατάπαυση του πυρός μπορεί να εξελιχθεί σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Στη συνοικία Σεΐχης Ραντουάν, στην πόλη της Γάζας, ισραηλινά άρματα μάχης έβαλαν με βλήματα καπνού και στη συνέχεια αναδιατάχθηκαν στα δυτικά της πόλης, όπως αναφέρουν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στην περιοχή.

Επιθετική ρητορική από το Ισραήλ

Η ρητορική του Ισραήλ είναι διαφορετική και το ανησυχητικό είναι πως η κυβέρνηση Νετανιάχου παρουσιάζει ένα νέο αφήγημα: ότι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας –που υποτίθεται πως είναι ασφαλής ζώνη- η Χαμάς έχει δημιουργήσει κέντρο ελέγχου και διοίκησης.

Ο ισραηλινός στρατός διακηρύσσει ότι στόχος παραμένει η εξουδετέρωση της Χαμάς, πολιτικά και στρατιωτικά και ως εκ τούτου θεωρεί ότι διατηρεί το δικαίωμα επανάληψης των επιθέσεων κατά το δοκούν.

Σύμφωνα με το alarabiya ο ισραηλινός στρατός αναδιατάσσεται σε «επιχειρησιακές γραμμές εκεχειρίας» και προετοιμάζεται για «τις επόμενες φάσεις του πολέμου», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες φάσεις του πολέμου. Γίνεται εναλλαγή των δυνάμεων έξω από την Λωρίδα της Γάζας, για ανάπαυση, εκπαίδευση, αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας για την συνέχιση του πολέμου», δήλωσε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας: «Γίνεται ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά και προετοιμασία των οχημάτων για περαιτέρω επιχειρήσεις».

Απεγκλωβισμοί νεκρών και αγωνία για τους χιλιάδες φυλακισμένους

Στο μεταξύ διασώστες απεγκλώβισαν 150 νεκρούς που ήταν κάτω από τα χαλάσματα στην πόλη της Γάζας εδώ και μέρες.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων οι Ισραηλινοί απελευθέρωσαν νωρίτερα από φυλακές τρεις Παλαιστίνιες και 30 παιδιά. Σύμφωνα με ΜΚΟ στην Παλαιστίνη στις ισραηλινές φυλακές εξακολουθούν να κρατούνται περίπου 60 Παλαιστίνιες, από τις οποίες οι περισσότερες συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο Αμάλ Σαραχνέχ, εκπρόσωπος Τύπου της Οργάνωσης Παλαιστίνιων Φυλακισμένων, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει 56 Παλαιστίνιες γυναίκες και νεαρά κορίτσια στο κύμα συλλήψεων που έγινε στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις 7 Οκτωβρίου. Συνολικά συνελήφθησαν 3.260 Παλαιστίνιοι.

Διαβάστε επίσης:

Daily Mail: Αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» για city break (videos)

Πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη με καύσιμα από μαγειρικά έλαια και καλαμπόκι

«Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταραχθεί»: Δηκτική η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Ανάσα 48, Παλαιστίνιους – Ελπίδες,polemos, gaza, anasa 48, palaistinious – elpides