Πόλεμος στη Γάζα: Οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για την Ουκρανία

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει την αποστολή στο Ισραήλ δεκάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού των 155 mm, τα οποία είχαν αρχικό προορισμό την Ουκρανία και προέρχονται από τα επείγοντα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η ιστοσελίδα Axios, η οποία ανήκει στην CoxEnterprises και εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Το θέμα της αποστολής βλημάτων στο Ισραήλ αντί στην Ουκρανία έχει διπλή σημασία:

αφενός το Κίεβο είναι σαφές πως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, με ό, τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και τις στρατηγικές επιλογές του Κρεμλίνου και αφετέρου γιατί αποκαλύπτει τις προθέσεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η ιστοσελίδα, η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας ενημέρωσε τους Αμερικανούς  ότι υπάρχει άμεση και επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης με τα συγκεκριμένα βλήματα, που θα χρησιμοποιηθούν από το πυροβολικό για την κάλυψη της χερσαίας επίθεσης στην Λωρίδα της Γάζας και για επάρκεια πυρομαχικών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, σε περίπτωση που ανοίξει το μέτωπο με την Χεζμπολάχ.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι η αποστολή των πυρομαχικών στο Ισραήλ, αντί στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει τις ουκρανικές επιχειρήσεις εναντίον των Ρώσων. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε περίπτωση που ανοίξει κι άλλο μέτωπο στο Ισραήλ.

«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε συγχρόνως την Ουκρανία και το Ισραήλ, για τις αμυντικές ανάγκες τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος ΠάτρικΡάιντερ.

Από τις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ αφαίρεσαν βλήματα των 155mm από τα αποθέματα που προορίζονταν για το Ισραήλ, ώστε να ενισχύσουν την Ουκρανία. Τότε ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι δεν υπήρχε κάποιο σενάριο για το Ισραήλ που προϋπέθετε μεγάλες ανάγκες βλημάτων πυροβολικού.  Όμως όλα άλλαξαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν εκδηλώθηκε η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Τα βλήματα αυτά προέρχονται από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, τα οποία βρίσκονται σε ισραηλινές αποθήκες, με βάση διακρατική συμφωνία. Στις αποθήκες αυτές έχει πρόσβαση μόνο προσωπικό των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά με βάση την συμφωνία που υπάρχει, το Ισραήλ μπορεί να κάνει χρήση σε περίπτωση πολέμου, αφού εξασφαλίσει έγκριση από τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ έχει κάνει χρήση αυτής της πρόβλεψης στον πόλεμο με τον Λίβανο, το 2006 και στην Γάζα, το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στα αποθέματα, από την χρήση των υφιστάμενων βλημάτων σε αποθήκες στο Ισραήλ. Η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλείσει προσωρινά το Al Jazeera και άλλα ΜΜΕ

Γαλλία: Νέες απειλές για βόμβα στο ανάκτορο των Βερσαλλιών και σε πολλά αεροδρόμια

Φόβοι για κλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ συνωστίζονται στη Μεσόγειο – Μπαράζ επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων

Keywords
Τυχαία Θέματα