Πώς μοιράζεται ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος στους υποψήφιους βουλευτές

Επισήμως τη Δευτέρα με θυροκόλληση του Π.Δ. για τη διάλυση της Βουλής άρχισε η προεκλογική περίοδος στη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι των κομμάτων εκτός από ομιλίες σε συγκεντρώσεις έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο εκλογικό «σώμα» μέσα από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Πλην όμως προβλέπονται κανονισμοί στην παρουσίαση των κομμάτων με χρονικούς περιορισμούς στις εμφανίσεις των υποψηφίων. 

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν το 2019 επιτρέπεται μια εμφάνιση ανά υποψήφιο βουλευτή σε κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και

σε πανελλαδικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (προφανώς της ΕΡΤ) και δυο στα περιφερειακά.

Ως εμφανίσεις των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δελτίων ειδήσεων αλλά και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου, της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Οι σταθμοί εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας, σύμφωνα με το νόμο, δεν έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν θετικά σε αίτημα υποψηφίου για διάθεση χρόνου. Ο νόμος αναφέρεται στη δυνατότητα που μπορεί να έχει ο ραδιοφωνικός ή ο τηλεοπτικός σταθμός.

Αν δεν διαφοροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο του 2019, στην περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος βουλευτής είναι παράλληλα και υπουργός και χρειάζεται να φιλοξενηθεί για θέμα που αφορά στο υπουργείο του και απασχολεί την εκάστοτε τοπική κοινωνία, η συμμετοχή του αυτή σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή θα προσμετράται στο συνολικά επιτρεπόμενο από το νόμο αριθμό εμφανίσεων κάθε υποψήφιου. Δεν θα ισχύσει το ίδιο και θα εξαιρείται των περιορισμών μια συνέντευξη ή δηλώσεις υπουργού-υποψήφιου βουλευτή που αναφέρεται σε κυβερνητικό έργο αρμοδιότητάς του. 

Διαβάστε επίσης:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

Τηλεθέαση: Πρωτιά για τον «Σασμό» την Πέμπτη – Γενική πτωτική τάση στο prime time

Γιώργος Νανούρης: «Έλεγα σε όλα όχι, νόμιζα ότι είμαι ανεπαρκής» εξομολογήθηκε ο ηθοποιός

Για την προβολή στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο εκ του νόμου, δεν τίθεται περιορισμός.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Τα κόμματα που δεν έχουν σήμερα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα μπορούν να έχουν χρόνο για συνέντευξη 45 λεπτών. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ώρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν πολλές και ακριβές διαφημίσεις.

Δεν επιτρέπεται εξάλλου η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του Τύπου, η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων από δημόσια και ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα ελεύθερης λήψης ή των φορέων παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών (πχ Cosmote TV, Nova, Vodafone TV κ.ά.).

Απαγορεύεται, επίσης, από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και συνδρομητικές πλατφόρμες, η μετάδοση κάθε είδους εκπομπών, οι οποίες παρουσιάζονται, αμέσως ή εμμέσως, από υποψήφιους βουλευτές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos