Πρώτος στόχος της Ν.Δ. η αποδόμηση του Τσίπρα

Αποδομήστε πολιτικά τον Τσίπρα. Αυτό είναι το σχέδιο της Ν.Δ. εν όψει των εκλογών, καθώς οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι μόνο έτσι το κυβερνών κόμμα θα μπορέσει να έχει και πάλι αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκλογολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα προκύψει από τις κάλπες, αφού, όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να «κρατάει» απέναντι

στις κυβερνητικές πιέσεις, συμπαρασύροντας μάλιστα και το κόμμα του προς τα πάνω.

Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της αντιπαράθεσης είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει σταδιακά να κερδίζει έδαφος, ενώ μέχρι πρότινος όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια εικόνα στασιμότητας στην απήχηση που είχε στους ψηφοφόρους ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι περιοδείες που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, τις οποίες συνέχισε μετά την εκλογή του, έχουν αναθερμάνει τη σχέση του Τσίπρα με τους πολίτες.

Σαφείς οι μετρήσεις

Τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από μετρήσεις που κάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση το Μαξίμου, προκειμένου να έχει μια σαφή εικόνα για το πώς βλέπουν οι νέοι, οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη τον τέως πρωθυπουργό, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Άλλωστε οι επιτελείς της κυβέρνησης δεν ξεχνούν ότι ο Τσίπρας κατόρθωσε στις εκλογές του 2019 να συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 32%, παρότι βρισκόταν σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της πολιτικής του καριέρας. Με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων λοιπόν – που γίνονται ακόμα και στα social media – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι το ισχυρό χαρτί του κόμματός του, το οποίο έχει μεγάλη διείσδυση στους ψηφοφόρους του Κέντρου και στη νέα γενιά. Καθώς μάλιστα στην τελική ευθεία για τις κάλπες εμφανίζεται να παρουσιάζει πάντα μεγάλη δυναμική, τα στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να τον αποδυναμώσουν υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τις προβληματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης του 2015.

Πιάνει το ποσοστό του!

Όσα στελέχη της Ν.Δ. διαβάζουν και αναλύουν τις μετρήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ερώτημα «θα μπορούσα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ;». Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία Metron Analysis, εμφανίζεται στο 33% και στην κάλπη 31,5%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο Τσίπρας έχει τον τρόπο να συσπειρώνει το ακροατήριό του, καθώς ο δείκτης αυτός τοποθετεί την επιρροή του στο 37% (5,5% πάνω από το ποσοστό του 2019), ενώ το «δεν θα ψήφιζα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ» μειώθηκε από 67% το 2019 σε 62% σήμερα.

Με βάση λοιπόν τον σχεδιασμό των επικοινωνιολόγων του Μεγάρου Μαξίμου, το επόμενο χρονικό διάστημα η επίθεση της κυβέρνησης αναμένεται να επικεντρωθεί στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να φθαρεί το προφίλ του. Με προσωπικές επιθέσεις, στη βάση της «πεζοδρομιακής δημοκρατίας» που είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και υπενθυμίζοντας τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ρωγμές στο προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απρόθυμοι για ντιμπέιτ

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην προκρίνει μια τηλεοπτική αντιπαράθεση – τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή – ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει πολύ στη διεξαγωγή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη σκληρή αντιπαράθεση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το θέμα λέγοντας:

«Επτά χρόνια αποφεύγετε την τηλεμαχία. (…) Εάν θέλετε να κάνουμε σύγκριση και να μιλήσουμε για το αύριο και τα προγράμματά μας, είμαι ανοικτός. Θέλετε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία για να μιλήσουμε για το αύριο; Επτά χρόνια την αποφεύγετε. Γιατί, αλήθεια; Αφού είστε τόσο σίγουρος. Ότι είστε καλύτερος. Ότι είστε πιο σοφός, πιο γοητευτικός. Γιατί επτά χρόνια κρύβεστε;» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ο Μητσοτάκης του απάντησε, αλλά όχι με ξεκάθαρο τρόπο. «Δεν σας αρέσει η Βουλή, κ. Τσίπρα, και θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του» είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν μιλά για ένα τετ-α-τέτ μεταξύ των δύο ανδρών ή για μια τηλεμαχία στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου παρουσία και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι μια τέτοια αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, κυρίως επειδή ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα. Για παράδειγμα:

● Τι έγινε με το θέμα των υποκλοπών και εάν είχε γνώση της όλης ιστορίας.

● Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το ζήτημα της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των άλλων αξιωματούχων, γιατί δεν ενημέρωσε τουλάχιστον τους πολιτικούς αρχηγούς.

● Γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη.

● Τι έχει γίνει με τις απευθείας αναθέσεις και τις υποθέσεις Πάτση, Χειμάρα κ.λπ.

● Τι γίνεται με τα θέματα της ακρίβειας στο σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια και τα καύσιμα.

● Πώς συμβαδίζει η ασφάλεια των πολιτών με τις αποκαλύψεις για την Greek Mafia.

Το ότι ακόμα ο Τσίπρας μπορεί να εμφανιστεί με έναν κατάλογο θεμάτων που μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του, προφανώς δεν είναι κάτι που χρειάζεται η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνουν μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ένα ντιμπέιτ μπορεί τελικά να κρίνει την έκβαση των εκλογών, εάν φυσικά διεξαχθεί με σωστούς και αντικειμενικούς όρους.

Διαβάστε επίσης:

Το hard rock του Μητσοτάκη – Σκληρή γραμμή από τον πρωθυπουργό έναντι των επιθέσεων της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η κομματική συσπείρωση και το Κέντρο

Χαρίλαος Τρικούπης: Από το όραμα του εκσυγχρονισμού στον εφιάλτη της πτώχευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτος, Ν Δ, Τσίπρα,protos, n d, tsipra