Ψήνεται σύγκρουση κυβέρνησης – επιμελητηρίων

Σαν να μην της έφταναν της κυβέρνησης οι πυρκαγιές στα δάση, μια άλλη φωτιά έχει αρχίσει να σιγοκαίει και απειλεί να δυναμώσει το επόμενο διάστημα. Η φασαρία – προς το παρόν σε χαμηλούς τόνους – αφορά τα επιμελητήρια και τις φήμες που κυκλοφορούν εντόνως περί τρίτης κατά σειρά αναβολής των εκλογών για την ανάδειξη των νέων ηγεσιών τους.

Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, οι εκλογές στα επιμελητήρια έχουν οριστεί, ύστερα από δύο αναβολές, με καταληκτικό όριο το τέλος του 2023. Ωστόσο οι φήμες ότι η κυβέρνηση

σκέφτεται σοβαρά μια ακόμη αναβολή ενός έτους δημιουργούν την υποψία ότι – μια και δεν έχουμε να κάνουμε με έκτακτες συνθήκες, τις οποίες στις προηγούμενες περιπτώσεις είχε δημιουργήσει η πανδημία – αυτή τη φορά υπάρχει σχεδιασμός ελέγχου των επιμελητηρίων από τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση.

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καλοκαιριάτικα επειδή φοβούνται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τα ελέγξει και να τα υποβαθμίσει. Έχουν λοιπόν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές σε επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, με αίτημα να τηρηθεί η τελευταία απόφαση του τέως υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και οι εκλογές να διεξαχθούν στην ώρα τους.

Δεν ξέρουμε εάν οι απαραίτητες υπογραφές θα μαζευτούν τελικά, αλλά οι πρόεδροι φαίνεται να έχουν δίκιο, ειδικά στο σημείο όπου υποστηρίζουν ότι τυχόν νέα αναβολή θα είναι σοβαρό χτύπημα στην αυτοτέλεια των επιμελητηρίων, των οποίων μια πολύ κρίσιμη δημοκρατική λειτουργία, όπως οι αρχαιρεσίες τους, θα φανεί ότι τελεί υπό κυβερνητικό περιορισμό, έλεγχο και καταναγκασμό.

Λένε επίσης σωστά ότι οι τρέχουσες διοικήσεις, αν υπάρξει μια ακόμη ετήσια αναβολή των εκλογών, θα φτάσουν σε επταετή θητεία, με συνέπεια την υποβάθμιση του κύρους του επιμελητηριακού θεσμού και της εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, και μάλιστα, σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα, και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περνάει δύσκολα και έχει ανάγκη να ανοίξει πάλι τα φτερά της για να ξεκολλήσει – και η ίδια και η χώρα – από το τέλμα.

Προς το παρόν όλα αυτά λέγονται χαμηλόφωνα. Το ερώτημα είναι αν το αμέσως επόμενο διάστημα θα ειπωθούν φωναχτά και, κυρίως αν θα έχουμε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ επιμελητηρίων και κυβέρνησης. Ο καιρός εγγύς…

Διαβάστε επίσης:

Από την κοσμογονία στο… παρανάλωμα του πυρός

Η Αχτσιόγλου… θάβει το ξοφλημένο μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν η Ζέφη Δημαδάμα απέκλειε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψήνεται,psinetai