Ψυχάρης στο topontiki.gr: «Στις καλένδες θα πάει και αυτή η προσπάθεια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα – Τη σχεδιάζουν ξανά χωρίς εμάς»

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στους γενικούς γιατρούς και στους παθολόγους. Και αυτό το νομοσχέδιο θα πάει στις καλένδες, γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που σχεδιάζουν πάνω στο Αγγλικό Σύστημα Υγείας με τους gape keepers, (φύλακες) δεν ταιριάζει στην νοοτροπία του Έλληνα. Οι ασθενείς στη χώρα μας επιλέγουν ελεύθερα την ειδικότητα που χρειάζονται και δεν περνάνε πρώτα από το γενικό γιατρό ή τον παθολόγο στα Κέντρα Υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία. Παράλληλα τα οικονομικά κίνητρα που δίνει στις δυο ειδικότητες προκαλούν ανισότητες

και δημιουργούν διακρίσεις».

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ) Παναγιώτης Ψυχάρης στο topontiki.gr τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για συνάντηση, που έχουμε κάνει από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της». Και αυτό είναι ένα σοβαρό έλλειμμα αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιατρείων της ΠΦΥ, «και τις συνέπειες αυτής της απαράδεκτης καταστάσεις θα αντιμετωπίσουν πρωτίστως οι ασθενείς» εκτίμησε ο κ. Ψυχάρης.

Η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία

Σίγουρη είναι η αποτυχία του νέου σχεδίου Νόμου για την πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καθώς για ακόμη μια φορά, τα τελευταία 23 χρόνια, προσπαθούν να περάσουν το θεσμό του gape keeper στο πρόσωπο του γενικού γιατρού και του παθολόγου, όπως ακριβώς υπάρχει στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη:

«Η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία και ο Έλληνας ασθενής θα απορρίψει- όπως ήδη έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν- αυτό το σύστημα γιατί έχει άλλη νοοτροπία. Επιλεγεί μόνος του την ιατρική ειδικότητα. Εάν έχει πρόβλημα στα μάτια θα  πάει σε οφθαλμίατρο, δεν θα περάσει πρώτα από τον Παθολόγο ή τον γενικό γιατρό. Η ΠΦΥ στην Ελλάδα πρέπει να βασίζεται σε όλες τις ειδικότητες και όχι να γίνονται διακρίσεις» όπως εξήγησε ο κ. Ψυχάρης στο topontiki.gr: «Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Αγαπηδάκη πριν ανακοινώσει το νομοσχέδιο στον Τύπο, δεν κάλεσε εμάς, τους γιατρούς της ΠΦΥ, που εργαζόμαστε δεκαετίες στα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, για να συζητήσουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες της ΠΦΥ αλλά και τις προτάσεις που έχουμε κάνει ως Ομοσπονδία και τις έχουμε στείλει πολλές φορές στην νέα ηγεσία του υπουργείο Υγείας» είπε ο κ. Ψυχάρης και συμπλήρωσε πως: «Για να σταθεί η ΠΦΥ θα πρέπει να υπάρχει διάλογος με τους γιατρούς της ΠΦΥ. Δεν είναι λογικό να κάνουμε σχέδια επί χάρτου και να δίνουμε λύσεις, χωρίς να έχουμε αναλύσει τις ανάγκες που υπάρχουν».

Γιατρούς δυο ταχυτήτων προκαλούν τα οικονομικά κίνητρα

Δεν σταματούν όμως μόνο εδώ τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ κ. Ψυχάρη τα οικονομικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των γενικών γιατρών και παθολόγων ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο.

 Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει μισθό από 100.000 έως 150.000 ευρώ το χρόνο για τους γιατρών αυτών των δύο ειδικοτήτων, που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Κύπρο και την Αγγλία: «Ένας διευθυντής γιατρός στο Κέντρο Υγείας με 25-30 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα λαμβάνει 25.000 ευρώ το χρόνο. Θα έρθει λοιπόν ένας γιατρός με την ίδια ειδικότητα, την ίδια ευθύνη αλλά λιγότερα έτη προϋπηρεσίας και θα λαμβάνει 150.000 ευρώ το χρόνο. Αυτόματα αυτό το σύστημα προκαλεί διακρίσεις και φυσικά ανισότητες», εξήγησε ο πρόεδρος.

Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, ενδοκρινολόγοι κλπ: «Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθούν και αυτοί οι γιατροί γιατί δεν τους δίνονται αυτά τα οικονομικά τα κίνητρα;» αναφέρει ο πρόεδρος.

«Επίσης εξοργισμένοι οι γιατροί αναρωτιούνται πώς θα βρεθούν ξαφνικά αυτά τα χρήματα, όταν τα τελευταία πολλά χρόνια οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι;».

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πως μπορεί να μπει στην υπηρεσία ασθενών και φαρμακοποιών

Μακροζωία: 6 συνήθειες που «χαρίζουν» χρόνια!

Διατροφή: Πώς θα χάσεις βάρος χωρίς να… πεινάς!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψυχάρης, Στις, Πρωτοβάθμια Φροντίδα –,psycharis, stis, protovathmia frontida –