Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ανελέητο σφυροκόπημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τη φοροδιαφυγή και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Η φοροδιαφυγή είναι μια παθογένεια κι είμαστε αποφασισμένοι με δίκαιο τρόπο να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χαϊδεύουν αυτιά. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε μύθο ότι η κυβέρνηση τσουβαλιάζει όλους τους επιχειρηματίες

κι ότι οδηγεί σε φορολογική εξόντωση τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας πως η φορολογική επιβάρυνση από 0,8% του ΑΕΠ θα πάει στο 1,1%, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 2,1%.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη μέσα στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχει μια αδικία, καθώς το 4% πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου. «Δεν αγνοούμε αγνοούμε τις αντιδράσεις. Συζητάμε με όλους τους ενδιαφερόμενους. Συνεχίζουμε να συζητάμε, ακούμε κάθε δίκαια, εύλογη πρόταση και παρατήρηση», είπε για να προσθέσει πως στο τέλος της ημέρας υπάρχει και η συνείδησή μας και η δική μου μου λέει ότι δεν μπορώ να δέχομαι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερο φόρο από τον μέσο υπάλληλό του.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται εντός του 2024 η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η υποχρεωτικότητα να καταβάλλονται τα έσοδα – έξοδα του 2024 στο mydata, η αγοραπωλησία ακινήτων, όπως ειπε, θα γίνονται μόνο μέσω τραπέζης, ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πλέον θα αντιμετωπίζονται με όρους επιχείρησης.

Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων που έκαναν λόγο για «σχέδιο φοροεξόντωσης» και «μνημείο φοροεπιδρομής». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Γαβρήλος μίλησε για «νομοσχέδιο – κυνήγι της μεσαίας τάξης» που θα επιφέρει «αλυσιδωτές παρενέργειες την κοινωνία και την οικονομία», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «τσουνάμι κλεισίματος δραστηριοτήτων». Ο κ. Γαβρήλος εκτίμησε ακόμη πως θα γιγαντωθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ενώ -όπως είπε- χρυσώνει το χάπι στους ελεύθερους επαγγελματίες με τη 50% μείωση τους τέλους επιτηδεύματος.

«Η επιμονή σας να επιβάλλετε κάτι σαν κεφαλικό φόρο, θυμίζει τραγέλαφο», ανέφερε από την πλευρά του ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε επιφυλάξεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου. «Φορολογείτε το επάγγελμα, αντί για το εισόδημα. Σε ποια πολιτισμένη χώρα γίνεται αυτό; Αν δεν μπορείτε να κάνετε ελέγχους η ψηφιοποίηση είναι ένα πουκάμισο αδειανό», ανέφερε.

Το νομοσχέδιο καταψηφίζει το ΚΚΕ με τον Χρήστο Τοσκάνη να το αποκαλεί «σχέδιο φοροεξόντωσης», ενώ από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που «θυμίζει μνημόνια». «Ο υπουργός επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τη μια κοινωνική κατηγορία με την άλλη», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την αντίθεσή τους εξέθεσαν και οι βουλευτές των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για Βασίλη Βασιλικό: Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

Live η εκδήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Google στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πυρ,pyr