«Ράδιο αρβύλα»: Εκπομπή χωρίς… ρυτίδες

Δεν δρέπουν δάφνες πρωτοτυπίας οι συντελεστές της εκπομπής «Ράδιο αρβύλα», που άνοιξαν την Δευτέρα τον 16ο κύκλο του τηλεοπτικού βίου της.

Οι Άγγλοι λένε «δεν μπορείς να μάθεις σ ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα». Δεν είναι κακό αυτό, απαραίτητα. Μεγάλωσαν ηλικιακά οι συντελεστές της εκπομπής. Το παραδέχθηκε με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού ο Αντώνης Κανάκης. Εδώ είναι το κλου της υπόθεσης. Σωματικά μπορεί να… τρίζουν. Πνευματικά είναι… τριζάτοι.

Διατηρούν σκανδαλιάρικη διάθεση. Πειραχτήρια με όρεξη να μην αφήσουν κανέναν

στην ησυχία του. Να είναι δεικτικοί. Καυστικοί. Αποδημητικοί.

Πιθανόν κάποιοι να θεωρούν ότι παλιμπαιδίζουν. Ότι είναι μια παρεούλα αρνησίγερων που κάθεται και λέει εξυπνάδες νομίζοντας ότι λέει αστεία. Ότι νομίζει πως κάνει χιούμορ.

Έξυπνοι είναι, χιούμορ έχουν. Σατιρίζουν και αποδομούν. Δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά. Το μυστικό είναι στην επικαιρότητα. Την καθημερινότητα. Τα ερεθίσματα πολλά. Είναι εκείνα που ακονίζουν το μυαλό, το χιούμορ τους.

Και δείχνουν πως όταν θέλουν μπορούν να γίνουν καυστικοί. Έχουν αντίληψη τι κάνουν και συναίσθηση που ακριβώς είναι ενταγμένο αυτό που κάνουν. Σε τι περιβάλλον. Χωρίς οι ίδιοι να εκπέμπουν συντηρητισμό.

Κάποιες φορές το χιούμορ των «Ράδιο αρβύλα» είναι γκροτέσκο. Όσο χοντροκομμένο είναι και το υλικό από το οποίο έχουν εμπνευστεί. Δεν μπορεί όμως κάποιος να τους προσάψει ότι χλευάζουν. Ότι κάνουν πλακίτσα. Διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν εκμεταλλεύονται την αδυναμία του άλλου ή τη θέση ισχύος που έχουν.

Έχουν την ευστροφία να αξιοποιούν τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας για να θίξουν μεταξύ άλλων παρακμιακές καταστάσεις, υποκριτικές συμπεριφορές, πολιτικό λόγο και στάση, να υπογραμμίσουν κακώς κείμενα της τηλεόρασης η οποία αποτελεί την μεγάλη δεξαμενή της πρώτης ύλης τους.

Το είδαμε να συμβαίνει στις πρώτες εκπομπές της νέας σεζόν. Οι δεικτικές «πινελιές» τους στα αποσπάσματα εκπομπών, όπως για παράδειγμα της πρωινής εκπομπής «Ανοιχτή επικοινωνία» του Open με τον παρουσιαστή να λέει άλλα από αυτά που διάβαζε σε γραπτό μήνυμα τηλεθεατή για τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων ή του ριάλιτι «GNTM» με τις αντιδράσεις των κριτών επειδή μια κοπέλα τόλμησε να τους πει ότι δεν θα έκοβε τα μαλλιά της για κανένα επαγγελματικό λόγο και έναντι οποιουδήποτε οικονομικού τιμήματος, ήταν αρκετές.  

Έχουν μια δοκιμασμένη συνταγή. Μια εκπομπή πλατό που θα μπορούσε να είναι και ραδιοφωνική. Δεν διαφοροποίησαν ούτε τα σκηνικά τους.

Μια ωρίτσα διαρκεί η εκπομπή, προσπαθούν να μην κάνει «κοιλιά» -θέλει δουλίτσα ακόμη- ρολάρει εύκολα, όμως αυτό το «εύκολα» κρύβει πολλή δουλειά από πίσω.

Τα σχόλια στα βίντεο της εκπομπής, τουλάχιστον των πρώτων δύο εκπομπών της σεζόν, δεν ήταν όλα επιτυχημένα. Ήταν σχεδόν όλα.

Αν κάτι θα πρέπει να δουν ως πρόκληση ίσως είναι η ποσόστωση στη μοιρασιά του λόγου. Γιατί οι ομοτράπεζοι του χειμαρρώδους Κανάκη, Σερβετάς και Κιούσσης, λες και βρίσκονται «ένα βήμα πίσω», αν και ισότιμα μέλη του «Ράδιο αρβύλα».

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Ξανά αντιμέτωποι Αργυρώ και Αστέρης (Videos)

Τηλεθέαση: Άνετη επικράτηση του Mega στην μάχη της τηλεθέασης (Πίνακας)

Πορτοσάλτε: Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίζεις με το γενετήσιο ρήμα τον πρωθυπουργό (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα