Ρεβυθοκεφτέδες με κύμινο, σερβιρισμένοι με σάλτσα ταχινιού

Ένα νηστίσιμο γεύμα εμπνευσμένο από τη Μέση Ανατολή, με ζουμερά και γευστικά κεφτεδάκια από ρεβύθια και κύμινο, που συνοδεύεται από σάλτσα με ταχίνι και λεμόνι.

Πλούσια σε αρώματα από τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, αποτελούν ένα νόστιμο ορεκτικό ή συνοδευτικό μαζί με ρύζι μπασμάτι και ταμπουλέ.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τους κεφτέδες

200 γραμμάρια ρεβύθια, μουσκεμένα αποβραδίς

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο

1 ώριμη ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο

2

κουταλάκια του γλυκού κύμινο

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα

2 γενναίες κουταλιές της σούπας σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ταχινιού

3 κουταλιές της σούπας ταχίνι

Χυμό από 1 μικρό λεμόνι

½ κουταλιά της σούπας σουμάκι (ή κόλιανδρο σκόνη)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

100ml νερό

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε τα ρεβύθια. Στραγγίστε τα καλά και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Βάλτε κρύο νερό, τόσο όσο να τα σκεπάζει, φέρτε το σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.

2.Όταν είναι έτοιμα, στραγγίστε τα καλά, βάλτε τα σε έναν επεξεργαστή και πολτοποιήστε τα μέχρι να έχετε ένα τραχύ πουρέ.

3.Αδειάστε το μίγμα σε ένα μπολ, ρίξτε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το δυόσμο και το κύμινο. Αλατοπιπερώστε και δουλέψτε το μίγμα, ρίχνοντας και την κουταλιά αλευριού, μέχρι να έχετε ένα μίγμα που πλάθεται.

4.Με τα χέρια σας, σχηματίστε μικρά κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια και πασπαλίστε τα με το επιπλέον αλεύρι (αλευρώστε τα ελαφρά).

5.Ζεστάνετε καλά το σπορέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίστε τους κεφτέδες σε δόσεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν εξωτερικά. Τοποθετήστε τους σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

6.Ανακατέψτε το ταχίνι, το λεμόνι και το σουμάκ σε ένα μπολ, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας νερό κάθε φορά και ανακατεύοντας μέχρι να αραιώσει λίγο η σάλτσα. Τέλος, προσθέστε στο ντρέσινγκ, το ελαιόλαδο, πασπαλίστε με λίγο ακόμα σουμάκ και σερβίρετε με τους ζεστούς ρεβυθοκεφτέδες.

Διαβάστε επίσης:

Ινδικός χαλβάς, με σαφράν και φιστίκια

Κοτόσουπα με καρότο και φιδέ

Μπαλεζές Μυτιλήνης, το δυναμωτικό επιδόρπιο, στην παραδοσιακή αλλά και στη μη νηστίσιμη εκδοχή του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρεβυθοκεφτέδες,revythokeftedes