Ρωσία: Αλλάζει τις ισορροπίες στη Μαύρη Θάλασσα – Χτίζει ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Έδωσαν τα χέρια για τη δημιουργία μίας ρωσικής ναυτικής βάσης με στρατηγική σημασία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας ανεξάρτητης Αμπχαζίας, που είναι ένα τμήμα της Γεωργίας που σήμερα ελέγχεται πλήρως από τους Ρώσους.

Η νέα ρωσική ναυτική βάση θα δημιουργηθεί στην περιοχή Οτσαμτσίρα, στην Μαύρη Θάλασσα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζανία στην ρωσική εφημερίδα   Izvestia. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Μόσχα, ο Αμπχάζιος ηγέτης με τον

Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν.

President of #Abkhazia met Vladimir Putin.

Bzhaniya thanked #Russian President for including Apsny in harmonisation processes and simplifying procedures for Abkhaz citizens to get citizenship of #Russia pic.twitter.com/9ue4FBFYrR

— Abkhazia Post (@AbkhaziaP) October 4, 2023

«Υπογράψαμε συμφωνία και στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μία μόνιμη βάση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιφέρεια Οτσαμτσίρα», δήλωσε στην izvestia ο Ασλάν Μπζανία. «Αυτό έχει στόχο να αυξηθεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας, όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η ανταλλαγή θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Πως έγινε η Αμπχαζία ένας ρωσικός δορυφόρος στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος την Αμπχαζία, όπως και τη Νότια Οσσετία, από το 2008. Τη χρονιά εκείνη η Ρωσία και η Γεωργία ενεπλάκησαν σε πολεμική σύγκρουση με αφορμή την υποστήριξη της Μόσχας στις αποσχιστικές πρωτοβουλίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας.

Ο πόλεμος διήρκεσε πέντε ημέρες και στοίχησε τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών και τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων.  Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 7 Αυγούστου 2008 και η Γεωργία είδε τα ρωσικά άρματα μάχης να εισέρχονται χωρίς αντίσταση στη Νότια Οσσετία και τις ρωσικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν ουσιαστικά το 20% των εδαφών της Γεωργίας.

Back to the USSR #Abkhazia is considering the opportunity to join the Union State together with #Russia and #Belarus – stated the Security Council Secretary Sergey Shamba. pic.twitter.com/MLw5QqoJ0B

— Abkhazia Post (@AbkhaziaP) October 4, 2023

Με το τέλος των εχθροπραξιών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας. Η Αμπχαζία έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και από τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Ναούρου και την Συρία.

Από το 2009 η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Αμπχαζία και το 2014 οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους.

Τον περασμένο Αύγουστο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να προσαρτήσει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία, σε απάντηση για τα σχέδια της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  «Στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία είναι πολύ δημοφιλής η ιδέα ένταξης στην Ρωσία. Και μπορεί κάλλιστα να υλοποιηθεί αν υπάρχει σοβαρός λόγος», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι εντελώς διεφθαρμένη – Δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

Βρετανία: «Απασφάλισε» ο ξάδερφος του Καρόλου – Χαρακτήρισε «τρελή» τη Μέγκαν και ανέφερε πως «η Καμίλα κάπνιζε μαριχουάνα»

Βέτο της Πολωνίας στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Αλλάζει, Μαύρη Θάλασσα – Χτίζει, Αμπχαζία,rosia, allazei, mavri thalassa – chtizei, abchazia