Ρωσία: Ποιος βγαίνει κερδισμένος από τον θάνατο του Πριγκόζιν και του Ούτκιν (video/photos)

Από τότε που ο Γεβγένι Πριγκόζιν κινήθηκε με τους μισθοφόρους του προς την Μόσχα πολλοί αναλυτές έλεγαν πως ζούσε με δανεικό χρόνο.

Ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην 23χρονη κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ακόμα και στο καθεστώς του Κρεμλίνου υπάρχουν ρωγμές.

Τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος που έγινε το περασμένο 24ωρο και στοίχισε τη ζωή του Πριγκόζιν, αλλά και του Ντμίτρι Ούτκιν – του απόστρατου του ρωσικού στρατού που είχε κεντρικό ρόλο στη μισθοφορική οργάνωση Wagner – δεν έχουν αποσαφηνιστεί

και πιθανώς ποτέ δεν θα είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς συνέβη.

Εχθροί και προδότες

Είναι γνωστό πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεχωρίζει σε δύο κατηγορίες εκείνους που εκφράζουν αντιρρήσεις για την τακτική του: στους εχθρούς και στους προδότες. Ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με αυτή την άποψη, είχε ενταχθεί στη δεύτερη κατηγορία. 

Είναι όμως και κοινή παραδοχή πως ο Πούτιν είναι πραγματιστής. Αρχικά είχε πει πως θα εξαφάνιζε τον προδότη, αλλά τρεις εβδομάδες μετά την ανταρσία συνάντησε τον Πριγκόζιν και συζητούσε επί τρεις ώρες μαζί του για τον ρόλο των μισθοφόρων.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Πριγκόζιν έκανε δημόσια εμφάνιση στην ρωσο-αφρικανική σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε επαφές με αφρικανούς αξιωματούχους.

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς αναρωτήθηκε αν «ο αυτοκράτορας (Πούτιν) είναι γυμνός», δηλαδή μήπως ο Πριγκόζιν είχε κερδίσει το μπρα-ντε-φερ με τον Πούτιν.

Ορισμένοι αναλυτές έγραψαν ότι ο Πούτιν προσπαθούσε περισσότερο να θέσει υπό έλεγχο τον Πριγκόζιν παρά να τον καταστρέψει. Μήπως όμως το ζήτημα δεν ήταν ο ίδιος ο Πριγκόζιν, αλλά οι χιλιάδες μισθοφόροι της Wagner, τους οποίους χρειάζεται ο ρωσικός  στρατός στο μέτωπο της Ουκρανίας;

Ποιος θα ελέγξει την ακέφαλη Wagner

Με τον θάνατο του Πριγκόζιν (και του Ούτκιν) η μισθοφορική οργάνωση έμεινε ακέφαλη. Αλλά παραμένει χρήσιμη και γι αυτό είναι βέβαιο πως το επιτελείο του Πούτιν θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να τους θέσει υπό τις εντολές του Κρεμλίνου.

«Θα έπρεπε να σκοτώνουμε εχθρούς και όχι τους δικούς μας», έγραψε ο Σεργκέι Μαρκόφ, ένας δημοφιλής μπλόγκερ στη Μόσχα, προσθέτοντας: «Οι εχθροί μας πανηγυρίζουν. Ο θάνατος του Πριγκόζιν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ουκρανίας για φέτος».

Σίγουρα στο Κίεβο επικρατεί ικανοποίηση, αν και η Ουκρανία μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαιτέρως. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι μισθοφόροι της Wagner θα επιστρέψουν στα μέτωπα, όπου οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες ελλείψεις δυνάμεων.

Η εξουδετέρωση του σκληρού τριγώνου

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν συνέπεσε με την είδηση για την καρατόμηση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, του αποκαλούμενου «στρατηγού Αρμαγεδδώνα», τον οποίον υποστήριζε ανοιχτά ο Πριγκόζιν. Άρα μέσα σε ένα 24ωρο έφυγαν από την μέση τόσο ο Σουροβίκιν, όσο και ο Πριγκόζιν, κάτι που αν μη τι άλλο θα έχει προκαλέσει ικανοποίηση στην ελίτ του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου.

Όποιος κινεί τα νήματα έχει καταφέρει να επιταχύνει τις εξελίξεις, βγάζοντας από το κάδρο τους πιο σκληρούς.

Δίπλα στα ονόματα του Σουροβίκιν και του Πριγκόζιν πρέπει να μπει και εκείνο του Ντμίτρι Ούτκιν, του απόστρατου Ρώσου αξιωματικού που θεωρείτο συνιδρυτής της Wagner. Ο Ούτκιν – σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat – ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος για την ιστορία του Τρίτου Ράιχ, έφερε αρκετά τατουάζ με σβάστικες, ναζιστικούς αετούς και άλλα τέτοια σύμβολα . Το 2020, το αμερικανικό think tank Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, εκτιμούσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο Ούτκιν ήταν εκείνος που είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Wagner ή ήταν η βιτρίνα κάποιου άλλου».

Ο Ούτκιν ήταν ένας άνθρωπος που σπανίως έκανε δημόσιες εμφανίσεις και η πρώην σύζυγός του είχε ανακοινώσει πως είχε σκοτωθεί σε πεδίο μάχης. Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν ζωντανός και ενεργός στους κόλπους της Wagner. Μάλιστα μετά την απόσυρση των μισθοφόρων στην Λευκορωσία, ο Ούτκιν μιλώντας σε άνδρες του είπε ότι «αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας μεγαλύτερης δουλειάς στον κόσμο, που θα συνεχιστεί σύντομα».

Μετά την συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν, αυτό που έμεινε είναι τα τελευταία λόγια του Ούτκιν στο βίντεο από την ομιλία του στους μισθοφόρους της Wagner, όταν μιλούσε για «καινούρια αρχή»: «Καλωσήρθατε στην κόλαση»…

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Χωρίς Τραμπ το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων – Ποιο βγήκαν κερδισμένοι

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον 4 νεκροί (videos)

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Στην Κύπρο ο Αμερικανικός γερουσιαστής – Θα συναντηθεί με τον Χριστοδουλίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Ποιος, Πριγκόζιν, Ούτκιν,rosia, poios, prigkozin, outkin