Σάμαλι, το αγαπημένο γλυκό της κερκίδας, με φυτικό γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού (vegan)

Το σάμαλι είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο, παραδοσιακό και δημοφιλές γλυκό από την Αίγυπτο, που ετοιμάζεται εύκολα με σιμιγδάλι και άλλα απλά υλικά και εμποτίζεται με αρωματικό σιρόπι.

Είναι ένα κέικ που στην Ελλάδα ήρθε από τους Πολίτες, ιδιαίτερα αγαπητό στη χώρα μας, όπου τα παλαιότερα χρόνια πωλούνταν από πλανόδιους σαμαλιτζήδες στο δρόμο, στα γήπεδα και στους

κινηματογράφους.

Στη συγκεκριμένη βιγκανική εκδοχή, γίνεται με φυτικό γιαούρτι, χυμό πορτοκαλιού και νηστίσιμη μαργαρίνη και αρωματίζεται με ανθόνερο και κανέλα.

Υλικά για τη Συνταγή

200 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι

200 γραμμάρια ψιλό

250 γραμμάρια γιαούρτι φυτικής προέλευσης

100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από 1 μεγάλο πορτοκάλι)

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

100 γραμμάρια ζάχαρη με λίγη τριμμένη μαστίχα (1-2 δάκρυα)

150 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη

1 πρέζα αλάτι

Λίγο σησαμέλαιο ή σπορέλαιο, για το ταψί

Για το σιρόπι

100 γραμμάρια ζάχαρης

100 ml νερό

2 κουταλιές της σούπας κανέλα σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις. Λαδώστε μια φόρμα ή ένα ρηχό ταψί, κατά προτίμηση με σησαμέλαιο ή άοσμο σπορέλαιο.

2. Βάλτε όλα τα υλικά για το κέικ σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα λείο κουρκούτι χωρίς σβόλους. Αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά (αυτό θα επιτρέψει στο σιμιγδάλι να απορροφήσει όλα τα υγρά).

3. Αδειάστε το μίγμα στο ταψί και αφήστε το για 2 ώρες να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι. Το ύψος του μίγματος όταν απλωθεί στο προετοιμασμένο σκεύος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2-3 εκατοστά. Αν επιθυμείτε χαράξτε το πρόχειρα σε ρόμβους.

4. Ψήστε το κέικ για 40-45 λεπτά. Αν θέλετ να πάρει χρώμα από πάνω, ψήστε το στο γκρίλ του φούρνου, για άλλα δύο λεπτά στην υψηλότερη θερμοκρασία . Παρακολουθείτε το βέβαια στενά, διότι μπορεί να αρπάξει.

5. Όσο το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρτε τα σε βρασμό. Αφήστε το να κοχλάσει καλά για άλλα 3-4 λεπτά και μετά σβήστε τη φωτιά.

6. Σιροπιάστε το σάμαλι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, καυτό σάμαλι με ζεστό σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Πατάτες τηγανητές με μανιτάρια, η λιτή καθημερινή λιχουδιά

Μπισκοτολούκουμο, το γλυκό της νιότης μας, με χειροποίητο λουκούμι φράουλα

Baba ganoush: η λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

Keywords
Τυχαία Θέματα