Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 20.000 οι νεκροί – 85 εκατ. δολάρια από τον USAID στις δύο χώρες (Photos/Videos)

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους νεότερους απολογισμούς το βράδυ της Πέμπτης (9/2).

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι στην Τουρκία.

Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162, από τους οποίους τουλάχιστον 2.030 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία.

Συνεχίζονται οι διασώσεις για τέταρτη νύχτα

Για τέταρτη νύχτα, συνεχίζονται οι έρευνες στις δέκα

επαρχίες της Τουρκίας, καθώς παραμένουν χιλιάδες οι αγνοούμενοι. 

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των διασωστών, που ψάχνουν ζωή στα χαλάσματα.

Χαρακτηρικό είναι ότι ο 8χρονος Γιαβούζ Τουρκμέν, που έμεινε 91 ώρες στα ερείπια πολυκατοικίας στην Αντιόχεια, αλλά και το -μόλις 1 ημερών- μωράκι που διασώθηκε με τη μητέρα του, στο Χατάι, ύστερα από 90 ώρες.

BU KEZ MUCİZENİN ADI YAVUZ
91 saat sonra elinde kumbarasıyla kurtarıldı

NTV (@ntv) February 9, 2023 Σημαντική βοήθεια από τον USAID

Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα χορηγήσει 85 εκατομμύρια δολάρια για κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία, ανακοίνωσε απόψε.

Στην ανακοίνωσή του, ο USAID αναφέρει ότι τα χρήματα θα δοθούν «για να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Yağız Ulaş bebek sadece 10 günlük. Depremden 90 saat sonra Hatay Samandağ’da annesi ile birlikte enkazdan çıkarıldı. pic.twitter.com/7jjjEXQfiV

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) February 9, 2023

Ο USAID «παρέχει τρόφιμα και καταφύγια για πρόσφυγες και εκτοπισμένους, χειμερινά εφόδια ώστε οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν το κρύο, υγειονομικές υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας, ασφαλές πόσιμο νερό για την αποφυγή ασθενειών και βοήθεια στον τομέα της υγιεινής ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι ασφαλείς και υγιείς», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πηγαίνει στη Συρία

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι «καθ’ οδόν» για τη Συρία, που επλήγη τη Δευτέρα όπως και η γειτονική Τουρκία από ισχυρό σεισμό, του οποίου ο συνολικός απολογισμός ξεπερνά ήδη τους 20.000 νεκρούς.

«Είμαι καθ’ οδόν για τη Συρία, όπου ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παροχή της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό, βασιζόμενος στη μακροχρόνια δουλειά μας στη χώρα», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

(VIDEO) A woman was rescued from under the debris 89 hours, nearly four days, after the devastating earthquakes hit Türkiye pic.twitter.com/qKlIJBonEl

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 9, 2023

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς θα μεταβεί αυτό το σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο Γκρίφιθς θα μεταβεί στην Γκαζιαντέπ, στον νότο της Τουρκίας, και στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, θα συναντηθεί επίσης με «τις αρχές της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού».

On my way to #Syria, where @WHO is supporting essential health care in the areas affected by the recent earthquake, building on our long-standing work across the country. pic.twitter.com/VUA6xg0OZW

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) February 9, 2023 Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,78 δισ. στην Τουρκία

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.

Διαβάστε επίσης:

NASA: Εικόνες-έκπληξη από το Curiosity «προδίδουν» το υδάτινο παρελθόν του Άρη (Video)

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Σοκάρει ο νεότερος απολογισμός – Πάνω από 20.000 οι νεκροί (Photos/Videos)

ΗΠΑ: Κατασκοπευτικό το κινεζικό μπαλόνι, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Είχε κεραίες παρακολούθησης

Keywords
Τυχαία Θέματα