Σφοδρή σύγκρουση Νατσιού-Πιερρακάκη στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, Δημήτρης Νατσιός και Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την καταγγελία του προέδρου της Νίκης ότι θα έρθουν τουρκικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

«Ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας» καταλόγισε στον πρόεδρο της Νίκης ο υπουργός Παιδείας και διερωτήθηκε εάν είδε την Τουρκία να φτιάχνει κολλέγιο ή πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

«Περάσαμε σε άλλη πίστα με όσα είπατε…», ανέφερε μετά την καταγγελία περί «ανθελληνικής δράσης» της κυβέρνησης. Ο κ. Νατσιός υποστήριξε ότι το Ινστιτούτο Γιουνούς επιθυμεί να ιδρύσει τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, επικαλούμενος μάλιστα σχετικές δηλώσεις του ψευδομουφτή.

«Υπάρχουν τα λόγια τα πολλά, αλλά υπάρχει και η εθνική στάση που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οποτεδήποτε χρειάστηκε αποτροπή ή ενίσχυση εξοπλιστικών, το κάναμε χωρίς πολλά λόγια και χωρίς να καπηλευόμαστε κάτι που είναι εθνικό», αντέτεινε ο υπουργός Παιδείας.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε επί της αρχής η αντιπολίτευση με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναφέρει πως η άρνηση τους δείχνει αγωνία. «Όσοι είναι κάθετα αντίθετοι υποτιμούν τη δικαστική εξουσία», είπε και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποκρισία. «Μακάρι να μην είχαμε δίδακτρα, αλλά επί ημέρων σας εκτοξευτήκαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές. Είμαστε στη δεκαετία του 80 που απαντάμε όχι σε όλα, απαντώντας στο πρόσωπο και όχι στην πρόταση;», διερωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Πιστεύω με όλο μου το “είναι” ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις ευκαιρίες και κοινωνική κινητικότητα».

Για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός. «30 χρόνια η ΝΔ προσπαθεί να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα και πάντοτε μιλούσε για αναθεώρηση. Όμως το Σύνταγμά μας είναι το ίδιο, δεν έχει αλλάξει κάτι. Τώρα επικαλείστε μια παράκαμψη του Συντάγματος για να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα. Το μέλλον της κοινωνίας είναι τα δημόσια πανεπιστήμια, παρά τις προσπάθειες να τα υποβαθμίσετε. Αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι η δημιουργία ιδιωτικών αλλά η ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ», είπε, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Παραστατίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παριστάνει ότι ζητάει συναίνεση  ενώ στην ουσία την τορπιλίζει. «Δεν πιστεύει ούτε στην συναίνεση, ούτε στον διάλογο αλλά ούτε και στο Σύνταγμα, παρα πιστεύει στον θεό του συμφέροντος», ανέφερε.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής το ΚΚΕ κι η Νέα Αριστερά, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη λεγόμενη β’  ανάγνωση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Η συζήτηση στην οποία θα παρέμβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα διαρκέσει τρεις ημέρες με την ψήφιση του να προγραμματίζεται για την Παρασκευή 8 Μαρτίου. 

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή νέος φάκελος για τα «στημένα» – Τρία παιχνίδια στο επίκεντρο

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα ανακοινώνει σε λίγο ο Κασσελάκης – Στο Εκτελεστικό η Γεροβασίλη, μένει η Σβίγκου, πρόσωπα εκπλήξεις

Τραγωδία στα Τέμπη: Πλήρης κάλυψη στον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα, επίθεση σε Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σφοδρή, Νατσιού-Πιερρακάκη, Βουλή,sfodri, natsiou-pierrakaki, vouli