Σκαλοπίνια (μοσχαρίσια μπριζολάκια) με λεμόνι

Μια απλή και ευέλικτη συνταγή που ετοιμάζεται παραδοσιακά με φέτες μοσχαριού αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε διαφορετικά είδη κρέατος όπως το κοτόπουλο και τα χοιρινά μπριζολάκια.

Ένα απλό και γρήγορο πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και μια πεντανόστιμη λύση που θα ενθουσιάσει τους ξαφνικούς επισκέπτες και καλεσμένους σας.

Υλικά για τη Συνταγή

4 μοσχαρίσια στρογγυλά μπριζολάκια (ή φέτες εσκαλόπ έτοιμες, χτυπημένες από

τον χασάπη)

1 λεμόνι βιολογικό (χυμό και ξύσμα)

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι γ.ο.χ ή καλαμποκάλευρο + επιπλέον για το αλεύρωμα

80 γραμμάρια βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ξύστε το λεμόνι (για πιο έντονη γεύση) και κρατήστε το ξύσμα, στύψτε το και κρατήστε τον χυμό στην άκρη.

2. Άν τα μπριζολάκια είναι πολύ χοντρά, βάλτε τα ανάμεσα σε πλαστική μεμβράνη και χτυπήστε τα με τον κόπανο κρέατος, με έναν πλάστη ή απλά με τον πάτο ενός τηγανιού, ώστε να λεπτύνουν.

3. Βάλτε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι μαζί με αλατοπίπερο, ανακατέψτε καλά και περάστε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές για να αλευρωθούν καλά. Τινάξτε το περιττό αλεύρι.

4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε τις αλευρωμένες φέτες. Ροδίστε τις για λίγα λεπτά (περίπου 3΄ στο σύνολο) και από τις δύο μεριές, προσέχοντας να μην στεγνώσουν, απλά να πάρουν χρώμα. Αποσύρετε τις φέτες εσκαλόπ, διατηρώντας τις ζεστές στο φούρνο και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες. Μην παραφορτώνετε το τηγάνι και τηγανίστε τα σκαλοπίνια σε δόσεις.

5. Στο ίδιο σκεύος με τα υπολείμματα, ρίξτε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα (αν επιθυμείτε) και κοσκινίστε την κουταλιά αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σχηματιστούν σβώλοι. Μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά, επαναφέρετε στο σκεύος τα ζεστά σκαλοπίνια και όταν καλυφθούν καλά από τη σάλτσα, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

6. Πασπαλίστε με λίγο επιπλέον ξύσμα, στολίστε με φέτες λεμονιού και συνοδέψτε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.  

Διαβάστε επίσης:

Χαλβάς λεμόνι με ινδοκάρυδο

Ταρτάκια ντομάτας με φύλλο σφολιάτας

Viennetta, το θρυλικό παγωτό της δεκαετίας του ‘90

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκαλοπίνια,skalopinia