Ασημακοπούλου: Πώς την «έκαψαν» τα email – Η απόσυρση από τις ευρωεκλογές, οι παραιτήσεις, οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα για την επιστολική ψήφο – Όλο το παρασκήνιο

Σε σκάνδαλο μείζονος διάστασης εξελίσσεται η διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προσωπικών στοιχείων απόδημων ψηφοφόρων, υπόθεση που τραυμάτισε για τα καλά την εικόνα της κυβέρνησης και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη στιγμή, λίγο πριν τις ευρωεκλογές και οδήγησε στο «κόψιμό» της από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ ακολούθησε ντόμινο παραιτήσεων τόσο του γ.γ. υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη, ο οποίος παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη όσο

και του γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μετά από αμηχανία, υπεκφυγές και ασφυκτική πολιτική πίεση, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από πολίτες, πολλών ημερών, τελικά η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν αυτό που από την αρχή ήταν προφανές: ότι η ευρωβουλευτής έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών λίστα με τα στοιχεία απόδημων Ελλήνων, την οποία και αξιοποίησε για να τους στείλει τα επίμαχα email, τα οποία και την «έκαψαν».

Μετά την ανακοίνωση της κ. Ασημακοπούλου ότι αποσύρεται από υποψήφια ευρωβουλευτής, παραιτήθηκαν και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αλλά και ο γραμματέας Αποδήμων του κόμματος, Νίκος Θεοδωρόπουλος, οι οποίοι και φέρονται να είναι υπεύθυνοι για τη διαρροή της επίμαχης λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προέκυψε από την έρευνα, η λίστα περιήλθε στην διάθεση της κυρίας Ασημακοπούλου από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Μπορεί η κυβέρνηση να λέει πως η επίμαχη διαρροή δεν φαίνεται να σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο ουσιαστικά πρόκειται για damage control. Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, που χειρίζεται την έρευνα, να καλέσει Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλο ως υπόπτους, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει ζητήσει μόνο συγκεκριμένα έγγραφα από ευρωβουλευτές και από άλλα πρόσωπα, που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η υπόθεση ενδεχομένως να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν προκύψει εμπλοκή της υπουργού Νίκης Κεραμέως. Σημειώνεται πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

«Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», τόνισε σε ανάρτησή της η ευρωβουλευτής.

Η παραίτηση του κ. Σταυριανουδάκη επιβεβαιώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Real Fm, ο οποίος δήλωσε «γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές».

«Επειδή εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα και επειδή είδαμε και μια προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Ιουνίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έχει ενδιαφέρον ότι το κόψιμο της ευρωβουλευτή και οι παραιτήσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες, μετά την έρευνα που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου και δεν έχει σχέση με τις κινήσεις που γίνονται σε άλλα πεδία, όπως στο υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα η ΕΔΕ που έχει διατάξει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τα όποια αποτελέσματα. Από κάποιες πλευρές η κίνηση του Μαξίμου πιθανόν να εκδηλώθηκε πριν από οποιαδήποτε ενέργεια άλλων φορέων και θεσμών (ΥΠΕΣ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Δικαιοσύνη σε Ελλάδα και εξωτερικό), ακριβώς για να προλάβει καταστάσεις χειρότερες για την κυβέρνηση και να εκτονώσει κάπως την πίεση που αυτή δεχόταν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιδίωξε με τη σημερινή πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει όσο γίνεται νωρίτερα το θέμα, ώστε να μην “σέρνεταιι” επί μακρόν ενόψει ευρωεκλογών και να προλάβει έτσι “να χωνευτεί” πολιτικά και να μην αποτελέσει τόσο μεγάλο ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης – δύσκολο πάντως το εγχείρημα, έτσι όπως έγινε η όλη εμπλοκή.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κυβέρνησης ως προς το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας επί των ημερών της, δέχεται άλλο ένα χτύπημα, μετά το πόρισμα καταπέλτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ και οι επιθέσεις από την αντιπολίτευση αναμένονται πιο ισχυρές πλέον.

Το επιχείρημα του 13-0

Κυβερνητικές πηγές μετά από αυτές τις εξελίξεις επισήμαναν ότι η διαρροή έγινε από συνεργάτη του γ.γ. του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023, ενώ, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης σημείωναν ότι «εμείς δεν λειτουργούμε παραϋπουργεία δικαιοσύνης στο Μαξίμου, έχοντας δίπλα μας αμετάκλητα καταδικασμένους με 13-0. Απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

O ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από μερικές ημέρες είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τα… μελλούμενα, καθώς στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το θέμα, είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί. Όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Κάνουμε και εμείς τη δικιά μας έρευνα».

Βέβαια, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν μετ’ επιτάσεως ότι η λίστα που διέρρευσε δεν έχει σχέση με τη λίστα των αποδήμων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, απορρίπτοντας τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι πλήττεται ο θεσμός, όμως, έστω και off the record αναγνωρίζεται ότι οι εξελίξεις δεν ευνοούν τον ισχυρισμό αυτό και ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στήριξης του θεσμού.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή, καθώς:

· Σε στενό πολιτικό επίπεδο, η Ν.Δ. χάνει ένα στέλεχος (την κ. Ασημακοπούλου), το οποίο θεωρείται από τα πλέον ικανά και αποτελεσματικά στην Ευρωβουλή.

· Παράλληλα, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΣ, συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τη λίστα των αποδήμων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

· Επίσης, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα, αναγνωρίζεται ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα σχετικά με την επιστολική ψήφο και την ασφάλειά της.

· Η διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο από τη δικαιοσύνη, όσο και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι σε εξέλιξη και, έτσι, η υπόθεση δεν θα κλείσει σύντομα.

· Παράλληλα, ορισμένοι από τους απόδημους που έλαβαν το επίμαχο email έχουν προσφύγει στις αντίστοιχες αρχές των χωρών όπου ζουν, διεθνοποιώντας το όλο ζήτημα.

Aκολούθησαν αντιδράσεις και… το πολιτικό σκηνικό στο «κόκκινο». Σειρά ερωτημάτων θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό ζητώντας απαντήσεις για το πώς η κ. Ασημακοπούλου απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών και αν συνεργάστηκε με το υπ. Εσωτερικών καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να κρύβεται.

Ποιος έδωσε την εντολή;

«Η διαδρομή των απόρρητων στοιχείων που συνδέονται με εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ έχει έναν πρόδηλο συνδετικό κρίκο και άπαντες μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι αυτός» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας λόγο για κυβερνητική επιβεβαίωση ύπαρξης «ενός τεράστιου σκανδάλου, οι πτυχές του οποίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί σε βάθος».

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «τόσο ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο γραμματέας του τομέα απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ που παρέλαβε προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού και τα “αξιοποίησε” παραδίδοντάς τα τουλάχιστον στην κα Ασημακοπούλου (ποιος ξέρει πού αλλού) θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα», καλεί το Μέγαρο Μαξίμου «να παραδώσει τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε κατά δήλωσιν του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» καθώς επίσης και να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθαρίζοντας ότι «θα φροντίσει για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων ενός ακόμη σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών» υπενθυμίζει ότι για το σκάνδαλο με την παράνομη εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού «Predator» προς το Σουδάν και τη Μαγαδασκάρη με άδεια του τότε γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή «δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση σε σχέση με την εσωτερική “έρευνα” που διατάχθηκε».

Αντίθετα, ο κ. Σμυρλής «παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του υπουργείου και ακολούθως… προήχθη σε γενικό διευθυντή της ΝΔ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Η ομολογία της κυβέρνησης ότι από το υπουργείο Εσωτερικών παραδόθηκαν χιλιάδες emails με προσωπικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία και ακολούθως στην ευρωβουλευτή της, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τεράστιου σκανδάλου, οι πτυχές του οποίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί σε βάθος.

Είναι προφανές ότι τόσο ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο γραμματέας του τομέα απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας που παρέλαβε προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού και τα «αξιοποίησε» παραδίδοντάς τα τουλάχιστον στην κ. Ασημακοπούλου (ποιος ξέρει πού αλλού) θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα.

Το Μαξίμου οφείλει να παραδώσει τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε κατά δήλωσιν του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγχρόνως να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Η διαδρομή των απόρρητων στοιχείων που συνδέονται με εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας έχει έναν πρόδηλο συνδετικό κρίκο και άπαντες μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι αυτός. Κοινώς, ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;

Υπενθυμίζουμε ότι για το σκάνδαλο με την παράνομη εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator προς το Σουδάν και τη Μαγαδασκάρη με άδεια του τότε γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση σε σχέση με την εσωτερική «έρευνα» που διατάχθηκε. Ο κ. Σμυρλής παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του υπουργείου και ακολούθως… προήχθη σε γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα φροντίσει για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων ενός ακόμη σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών».

Κασσελάκης: «Πολλά ερωτήματα για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και για το πώς λειτουργεί η κ. Κεραμέως»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε από τη Θήβα την απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αλλά και τις καρατομήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και στη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτή η υπόθεση «εγείρει πολλά ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας και κυρίως για το πώς λειτουργεί το υπουργείο Εσωτερικών και η κυρία Κεραμέως. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αριστεία και διαχειριστική ικανότητα αυτή η κατάσταση. Υπάρχει μία εναλλακτικά λύση στον τόπο μας».

«Ο Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται»

Νωρίτερα, ο κ. Κασσελάκης είχε απευθύνει κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να κρύβεται και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για την υπόθεση. «Άλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολίασε σχετικά με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν: Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών; Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή ΠΩΣ αλλιώς; Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται. Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει», προσθέτει ο Κασσελάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Άλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν: -Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών; -Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή ΠΩΣ αλλιώς; Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται. Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει».

Άλλο ένα «κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Οι ερωτήσεις για τον κ.…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) March 15, 2024

Σε νεότερη ανάρτησή της η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου εγκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι εργαλειοποιεί το θέμα, ενώ τον κάλεσε να απαντήσει για το πώς «την έκανε το δικό του κόμμα μέλος του isyriza εν αγνοία της».

Ο κ. @skasselakis επιμένει να εργαλειοποιεί ένα θέμα που διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Η Κυβέρνηση, το κόμμα μου κι εγώ απαντήσαμε με πράξεις.
Τώρα ήρθε η ώρα ο κ. Κασσελάκης να μας απαντήσει για το ΠΩΣ με έκανε το δικό του κόμμα μέλος του isyriza εν αγνοία μου. Οφείλει να… pic.twitter.com/xsu7BEXBRC

Anna Michelle Asimakopoulou MEP (@AnnaAsimakopoul) March 15, 2024Φάμελλος: «Μητσοτάκης-Κεραμέως είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι όπως και συνολικά η ΝΔ»

Δήλωση για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως «ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι όπως και συνολικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Αναλυτικά η δήλωση του Φάμελλου:

«Δύο εβδομάδες από τη αποκάλυψη της χρήσης προσωπικών δεδομένων συμπολιτών μας από την κυρία Ασημακοπούλου -για προώθηση της υποψηφιότητας της-, ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται η υποψηφιότητά της από τις ευρωεκλογές και ότι έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για καρατομήσεις.

Από την αρχή είχαμε επισημάνει την σοβαρότητα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, που αφορά σε παραβίαση του Συντάγματος, βασικών ευρωπαϊκών κανόνων και του κράτος δικαίου στη χώρα μας, και για το λόγο αυτό στις 5.3.2024 συναντήσαμε τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Οι συμφωνημένες καρατομήσεις με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ‘μπαλώσει’ επικοινωνιακά το ζήτημα δεν αποτελούν απαντήσεις, τις οποίες και απαιτούμε!

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι όπως και συνολικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τα προσωπικά δεδομένα που οι πολίτες παρέχουν στην πολιτεία δεν είναι εργαλείο για την προώθηση της ΝΔ ούτε λάφυρο κομματικών μηχανισμών και κομματικών γραφείων.

Απαιτείται πλήρης και ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου, απόδοση των ποινικών ευθυνών αλλά και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Και εφόσον ισχύει ότι η διαρροή δεδομένων έγινε το Μάιο του 2023, το ζήτημα αφορά και την τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Όμως παράλληλα προκύπτει και σειρά νέων ερωτημάτων για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις με απόλυτη διαφάνεια:

Ποιοι διέρρευσαν σε τρίτους τα προσωπικά δεδομένα στη συγκεκριμένη περίπτωση;Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και πότε;Είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να είχε πλήρη άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται ότι λειτούργησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;Είναι ασφαλή σήμερα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Έχουν διαρρεύσει και άλλα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλα Υπουργεία και σε ποια χέρια έχουν φτάσει;Μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και το κράτος δικαίου;».Κεχαγιά: «Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει πίσω από τη διαδρομή των email και την όλη διαδικασία»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» παρενέβη το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά.

Η κ. Κεχαγιά δήλωσε τα εξ​ής: «Ήθελα να σχολιάσω όσα τεκταίνονται σε σχέση με το σκάνδαλο που έχει ως αφετηρία το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και την παραδοχή του κ. Μαρινάκη για τη διαδρομή των e-mails και των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, τα οποία κατέληξαν στα χέρια της κας Ασημακοπούλου -ενδεχομένως και άλλων ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Όλο αυτό που συνέβη καταδεικνύει και αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί ως παραμάγαζο της ΝΔ, ως παραμάγαζο του κυβερνώντος κόμματος».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, Κατερίνας Ακριβοπούλου, για το αν καλύπτει τον ΣΥΡΙΖΑ η αποπομπή των δύο γραμματέων του ΥΠΕΣ, η εκπρόσωπος Τύπου απάντησε: «Όχι βεβαίως. Διότι δεν ξέρουμε ποιο είναι το βάθος αυτού του σκανδάλου. Αυτά που λέει ο κ. Μαρινάκης και παραδέχεται η κυβέρνηση είναι μόνο αυτά που λέει η κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει πίσω από τη διαδρομή των email και την όλη διαδικασία.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι τα e-mails έφυγαν από το ΥΠΕΣ και κατέληξαν στη ΝΔ για να συνεχιστεί η διαδρομή προς μια ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας του υπουργείου που έχει την ευθύνη των εκλογών -και όχι μόνο για την ευρωβουλή- με τη ΝΔ. Τί άλλο μπορούμε να υποθέσουμε;

Αυτή υπόθεση είναι σίγουρα δύσοσμη και σκανδαλώδεις και θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ομολογία της κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί ως «παραμάγαζο» της ΝΔ

«Με την αποπομπή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η κυβέρνηση ομολόγησε την ενοχή της για το σκάνδαλο της διαρροής χιλιάδων ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποδήμων στην ευρωβουλεύτρια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνοντας λόγο για «ένα σκάνδαλο που μένει να δούμε το πραγματικό βάθος και την έκτασή του».

«Ωστόσο, με την καρατόμηση του γγ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την “παραίτηση” του γραμματέα Διασποράς της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών ως κομματικού “παραμάγαζου” της ΝΔ, κάτι που παραδέχτηκε σήμερα και γλαφυρά περιέγραψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχολιάζει: «Μόνο και μόνο γι’ αυτό, η κυρία Κεραμέως είναι πολιτικά εκτεθειμένη και οφείλει εξηγήσεις, όπως και συνολικά η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο γραμματέας Διασποράς της ΝΔ επιβραβεύτηκε με ανανέωση της θητείας του στη συγκεκριμένη θέση στις 26 Φεβρουαρίου -περίπου ένα μήνα μετά από την ψήφιση του νόμου για την επιστολή ψήφο- από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Προφανώς ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, σε ό,τι αφορά το πολιτικό αξιακό σύστημα της ΝΔ».

«Πέρασε μόνο μία εβδομάδα, από τις 7 Μαρτίου, όταν η κυρία Κεραμέως διαβεβαίωνε ότι το ΥΠΕΣ δεν είχε σχέση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το ίδιο είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Στην περίπτωση της κυρίας Ασημακοπούλου μπορεί να έχουμε άλλη μια περίπτωση “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις”, όπως μας έχει συνηθίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει χωρίς κόστος ο πρωθυπουργός: τι άλλο δεν μας λένε; Η ευρωβουλεύτρια ήταν η μόνη που απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών ή απλώς η πρώτη που εκτέθηκε κάνοντας χρήση τους; Ποιοι άλλοι απέκτησαν πρόσβαση και σε ποια στοιχεία; Πόσοι και ποιοι ακόμη εμπλέκονται στο σκάνδαλο;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, για άλλη μια φορά, με μια αντιθεσμική “πρωτοτυπία” της κυβέρνησης, η οποία προφανώς έχει την σκοπιμότητά της: οι “ποινές” επιβλήθηκαν πριν παρουσιαστούν τα επίσημα στοιχεία των ερευνών και προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ένοχοι και τα παραπτώματα».

«Μπροστά στα μάτια των πολιτών ξεδιπλώνεται μία ακόμα επιχείρηση συγκάλυψης, ακόμα μια υπόθεση πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων που ευτελίζονται, ένας ακόμη λόγος διασυρμού μας στην Ευρώπη. Άραγε πόσα σκάνδαλα μπορεί να απορροφήσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός τής κυβέρνησης; Τέσσερις έρευνες σε εξέλιξη επί δύο βδομάδες και κανένα αποτέλεσμα, καμία ανακοίνωση», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό της κέντρο

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου, σε εκλογικό της κέντρο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει:

«Προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αποδήμων έφτασαν μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και του Τομεάρχη Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτή της. Η αποχώρηση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, είναι βάσει του νόμου η αρμόδια υπουργός, κ. Κεραμέως, και το υπουργείο Εσωτερικών».

«Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη», τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ανδρουλάκης: Κλιμακώνεται η αλαζονεία

«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω σήμερα την αποψίλωση του Υπουργείου Εσωτερικών», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την περιοδεία του στον βόρειο Έβρο. «Τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίζονται, διότι κλιμακώνεται η αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Μια αλαζονεία που αναγεννάται από την ατιμωρησία. Δεν θα ξεχάσω την κ. Ασημακοπούλου να χαρακτηρίζει “μύθο” στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την υπόθεση των υποκλοπών. Δεν θα ξεχάσουμε τη συγκάλυψη σε αυτό το σκάνδαλο, αλλά και εκείνη που επιχειρούν στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Το μοτίβο “συγκάλυψη και διαφθορά” συνεχίζεται. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την εμπιστοσύνη του στις ευρωπαϊκές εκλογές, για να έχει μια γνήσια προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης του τόπου και να αλλάξει η πατρίδα μας σελίδα. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: να γίνει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ εμπόδιο και φραγμός στην αλαζονεία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε.

ΚΚΕ: Παραδοχή ενοχής η απόσυρση

Να αποσυρθούν οι διατάξεις που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε “φέιγ –βολάν” ζητά το ΚΚΕ και επισημαίνει: «Η “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως».

Κούλογλου: Το ερώτημα παραμένει αμείλικτο

«Η κα Ασημακοπούλου ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί, αλλά το ερώτημα παραμένει αμείλικτο: Ποιος(α) και γιατί διέρρευσε τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων στην ευρωβουλευτή, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση της με τη Νίκη Κεραμέως στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για την απόσυρση της από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, στον απόηχο της υπόθεσης των email, που έστειλε στους ομογενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Κούλογλου, ο ίδιος «από την πρώτη κιόλας στιγμή, που αποκαλύφθηκε η υπόθεση μέσω καταγγελιών ομογενών, οι οποίοι έλαβαν το email της κας Ασημακοπούλου σε διευθύνσεις που είχαν δηλώσει για την επιστολική ψήφο, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, όπως επίσης απέστειλε και επιστολή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την οποία καλούσε σε διερεύνηση της υπόθεσης».

Αποπομπή Βορίδη και Κεραμέως ζητεί η Νέα Αριστερά

«Αν νομίζουν Μητσοτάκη και ΝΔ ότι καίγοντας δύο στελέχη και την κ. Ασημακοπούλου θα κλείσει η υπόθεση, γελιούνται», είναι η αντίδραση της Νέας Αριστεράς δια του εκπροσώπου Τύπου, Κωστή Καρπόζηλου.

Ο κ. Καρπόζηλος ζητά από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του Μάκη Βορίδη, συνεργάτες του οποίου ήταν τα στελέχη που παραιτήθηκαν, αλλά και της κ. Κεραμέως. Θέτει ερωτήματα για το αν τα προσωπικά δεδομένων ελλήνων του εξωτερικού διέρρευσαν σε μία μόνο ευρωβουλευτή κι επισημαίνει ότι μόνη αρμόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης είναι η δικαιοσύνη και η εισαγγελική έρευνα που πρέπει να επιταχυνθεί, όχι το Μαξίμου, ή εσωτερικές διαδικασίες στη ΝΔ. «Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης» καταλήγει.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Πριν λίγες μέρες η κυρία Ασημακοπούλου μιλούσε για “επίθεση λάσπης”. Σήμερα δήλωσε ότι αποσύρεται από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για συνειδησιακούς λόγους. Αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχόλιο.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών που ανέδειξε η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή. Οι πολιτικές ευθύνες αγγίζουν τόσο τον προηγούμενο όσο και τη νυν υπουργό εσωτερικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Η Νέα Δημοκρατία “καίει” δυο μεσαία κομματικά στελέχη και την κυρία Ασημακοπούλου θεωρώντας ότι η υπόθεση έκλεισε. Γελιούνται.

Τα δυο αυτά στελέχη ήταν άμεσοι συνεργάτες του κυρίου Βορίδη και στη συνέχεια της κυρίας Κεραμέως. Θυμίζουμε ότι ο κύριος Βορίδης υπερασπίστηκε την κυρία Ασημακοπούλου από την πρώτη στιγμή. Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Και η κυρία Κεραμέως να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν μετατραπεί σε κουρελόχαρτο. Πόσα ακόμα στελέχη, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πολιτευτές απέκτησαν πρόσβαση σε αυτή την λίστα; Πως αυτά χρησιμοποιήθηκαν; Γιατί να πιστέψει κάποιος ότι η διαρροή έγινε μόνο σε μία ευρωβουλευτή;

Μόνη αρμόδια για την διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών είναι η δικαιοσύνη και η εισαγγελική έρευνα που πρέπει να επιταχυνθεί. Ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι εσωτερικές διαδικασίες της ΝΔ.

Η υπόθεση αυτή αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας μας. Ήρθε στην επιφάνεια από τη δράση πολιτών που αντέδρασαν και χάρη σε αυτούς η Νέα Δημοκρατία οδηγήθηκε σε άτακτη αναδίπλωση. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έρθει όλη η αλήθεια στο φως. Αυτό είχε δηλώσει ο Αλέξης Χαρίτσης όταν επισκέφτηκε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης.

Η Δημοκρατία μας απαιτεί απαντήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Αντιπερισπασμός Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου: Να μας πει ο Κασσελάκης πώς το κόμμα του με έκανε μέλος στον isyriza εν αγνοία μου

Πέτρος Κόκκαλης για τους υδάτινους πόρους: «Και θα διψάμε και θα πνιγόμαστε»

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Keywords
email, αποσυρση, αποσυρση αυτοκινητων 2011, email, νεα δημοκρατια, real fm, στην κ, νέα, αθηνα, ελλαδα, ιουνίου, real, εκλογες, εδε, μαΐου, συριζα, λύση, αννα, twitter, anna, κας, μαρινακης, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, βρυξέλλες, δραση, φως, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, υπες, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, αδεια, βημα, δημοκρατια, εδε, θεμα, θηβα, πιεση, ραδιοφωνο, σημερινη, σωκρατης, φως, ωρα, real, real fm, αγαπη, αγνοια, αγροτικη, αμηχανια, ανδρουλακης, ανθρωπος, αννα, αποκαλυψη, απλα, εβδομαδες, βοριδης, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δηλωση, δωσει, δρομος, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, εγχειρημα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, εικονα, κας, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κομμα, κοψιμο, λειτουργια, λύση, λογο, μαΐου, μαξιμου, ματια, μηνες, μητσοτακης, νικη, ολη η αληθεια, ουσιαστικα, πεδια, ποιοτητα, πολιτεια, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, φαμελλος, φορα, χρονικα, anna, ασφαλεια, εξεταστικη, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, ιουνίου, μια φορα, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, στην κ, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα