Σοκ: Εκτός κτηματαγοράς 2 εκατομμύρια ακίνητα λόγω ενεργειακών προδιαγραφών που θέτει η ΕΕ – Πόσο κοστίζει η αναβάθμιση

Έρχονται τα  πάνω κάτω στην ελληνική κτηματαγορά αφού οι παλαιές  κατοικίες κινδυνεύουν να μην μπορούν να πουληθούν λόγω του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού!

Συγκεκριμένα ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, προβλέπει κάθε ακίνητο που ενοικιάζεται ή πωλείται, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και προδιαγραφών. Τα οποία έως και σήμερα υπολογίζεται ότι δεν πληρούν περίπου 2,2 εκατομμύρια ελληνικά ακίνητα! Μιλάμε δηλαδή για το 55% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, δηλαδή ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κανονισμό

από το 2030 και μετά όλες οι κατοικίες που είτε ενοικιάζονται είτε πωλούνται θα πρέπει να ανήκουν κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία Ε του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, όπερ σημαίνει ότι τα ακίνητα των κατώτερων κατηγοριών (ΣΤ και Ζ) θα βρεθούν εκτός αγοράς!

Μάλιστα με βάση τον ίδιο ευρωπαϊκό κανονισμό, από το 2033 και μετά τα κριτήρια θα αυστηροποιηθούν κι άλλο, καθώς θα επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες μόνο των ακινήτων που κατατάσσονται στην κατηγορία Δ του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Δηλαδή ακόμα και για όσους ιδιοκτήτες η περιουσία κατατάσσεται στην κατηγορία Ε, θα έχουν μια περίοδο «χάριτος» τριών ετών, ώστε να προβούν στις αναγκαίες βελτιώσεις και να αναβαθμιστούν στην επόμενη κατηγορία.

Έτσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες κατοικιών  στις κατηγορίες ΣΤ, Ζ ακόμη και Ε για να διατηρήσουν εμπορεύσιμα τα σπίτια τους κατοικίες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Το σχετικό κόστος υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 15.000 – 20.000 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ένα συνολικό τίμημα, που ενδέχεται να αγγίζει ακόμα και τα 44 δισ. ευρώ.

Πάντως  η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 θα δαπανηθούν μόνο 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των παλιών κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος ώστε να φτάσει στην κατηγορία Γ’ του ενεργειακού πιστοποιητικού (κατηγορία που θέτει η ευρωπαϊκή ένωση για αγοραπωλησίες το 2050) τα απαιτούμενα κεφάλαια αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το προαναφερθέν ποσό αυξάνεται σε πάνω από 70 δισ. ευρώ για αναβάθμιση του συνόλου των κτιρίων έως το 2050, προκειμένου αυτά να θεωρούνται μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 61χρονος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ

Συναγερμός στο Αίγιο: Εξαφανίστηκε απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ – Έρευνες και με drones

Ταξί: Απεργία σήμερα και αύριο στην Αττική για το φορολογικό νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοκ, Εκτός, ΕΕ – Πόσο,sok, ektos, ee – poso