Στέφανος Κασσελάκης: Δεσμευόμαστε να δώσουμε σάρκα και οστά στην κοινωνική δικαιοσύνη – Ομιλία στο Digital Economy Forum 2023 του ΣΕΠΕ

Για δίκαιη μετάβαση για όλους στην ψηφιακή εποχή, με κοινωνική δικαιοσύνη, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο Digital Economy Forum 2023: “Shaping Greece’s Digital Future” του ΣΕΠΕ, στο ξενοδοχείο “Athenaeum Intercontinental Athens”.

Ο πρόεδρος του

ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ψηφιακή τεχνολογία και τον ρόλο της στην κοινωνία, λέγοντας στην ομιλία του:

«Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι εδώ, σε έναν κλάδο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που είναι ουδέτερο, το αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο εξαρτάται από τη χρήση του. Η τεχνολογική μετάβαση πρέπει να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά. Πρέπει να καρπωθούμε την πρόοδο, αλλά η χρήση των εργαλείων να γίνει με τρόπο ασφαλή ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για την κοινωνία.

Η χώρα μας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Η συζήτηση για την ΑΙ, τις ψηφιακές δεξιότητες και την κυβερνοασφάλεια έχει ανοίξει. Τα κόμματα πρέπει να έχουν προτάσεις. Το κράτος πρέπει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα του κλάδου. Οι πόροι υπάρχουν. Τα χρήματα για χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία είναι πολλά. Στην πράξη βλέπουμε λιμνάζοντες πόροι και ανισοκατανομή εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πόροι και να επιβαρυνθούν τα δημόσια ταμεία. Για την Ελλάδα 2.0, το 86% των δανείων έχει πάει σε 36 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα στοιχεία δείχνουν αναποτελεσματικότητα και μεροληψία υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ομίλων. Υπάρχει και δυσκαμψία των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτείται σχεδιασμός, δεν πρέπει να σπαταλούνται πόροι και οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις.

Ως προς το θεσμικό πλαίσιο. Είδαμε τροπολογία για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα προχειρογραμμένο και διάτρητο νομικά κείμενο που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους. Μετά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε και μπήκε στη σωστή κατεύθυνση. Η χρήση της ΑΙ απαιτεί και ανάλογη σοβαρότητα. Δεν μπορεί να παίζουμε με τέτοια θέματα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορείς να παίζεις επικοινωνιακά με το οικονομικό μέλλον της χώρας. Γνωρίζοντας αυτή την επιπολαιότητα, αναρωτιέμαι με ποιους τρόπους θα γίνει αυτή η μετάβαση; Έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, υπάρχουν οι αλγόριθμοι, υπάρχουν οι άνθρωποι που θα εξετάζουν τον νομικό έλεγχο; Τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις.

Ο επιστημονικός αυτός διάλογος έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 30% των εργαζομένων αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους. Η Ελλάδα πρέπει να έχει λύσεις, εγχώριες λύσεις. Να δημιουργηθούν κέντρα αριστείας εντός των πανεπιστημίων. Να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός για όλους. Στη νέα εποχή δεν πρέπει να μείνουν συμπολίτες μας πίσω. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65% μόνο το 2% έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Το 66% εξ αυτών δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή. Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Κυβερνοασφάλεια παντού. Φορολογικά κίνητρα στον κλάδο για να προσλάβουν οι επιχειρήσεις ανθρώπους με δεξιότητες. Δεν πρέπει να αιμοδοτούμε άλλες χώρες με προσωπικό. Επίσης απορρόφηση των κονδυλίων με διαφάνεια. Τέλος, ψηφιακές υποδομές στην ευρυζωνικότητα. Να έχουν όλοι πρόσβαση.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, έχουμε όμως θέσεις και στρατηγική που συμβαδίζουν με την ανθρώπινη καινοτομία.

Θα δώσουμε σάρκα και οστά στην κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε δίπλα σας, δίπλα στους ανθρώπους που συνεισφέρουν στην ψηφιακή μετάβαση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα είμαστε υπεύθυνοι σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα ανθίζει από εδώ».

Διαβάστε επίσης:

Καρτερός για Κασσελάκη: «Ίσως να βοηθούσε περισσότερη σοβαρότητα – Νόμιμος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και κατάλληλος»

ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε η μάχη του Ανδρουλάκη με τον Μητσοτάκη – Αγώνας για τους «Κεντρώους»

Ολοταχώς για μη κρατικά ΑΕΙ, ψήφιση ως το τέλος Ιανουαρίου προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στέφανος Κασσελάκης, Live, Digital Economy Forum 2023, ΣΕΠΕ,stefanos kasselakis, Live, Digital Economy Forum 2023, sepe